Το Κυπριακό πρέπει να είναι αντικείμενο συζήτησης στο πλαίσιο της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτικής και Ασφάλεια, Κάγια Κάλας. Η Ευρωπαία αξιωματούχος παραχώρησε συνέντευξη στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Η Κάλας θα επισκεφθεί την Παρασκευή την Τουρκία, όπου θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, και τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης, Νούμαν Κουρτουλμούς, και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και ΜΚΟ.
Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της γείτονος, οι επαφές της Κάλας με Τούρκους αξιωματούχους θα εστιάσουν στις σχέσεις Βρυξελλών – Άγκυρας και την γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή. Μεταξύ των θεμάτων που θα εξεταστούν είναι η Συρία, το Μεσανατολικό, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η διακυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ.
Μιλώντας στο Anadolu η Κάγια Κάλας δήλωσε: «Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να επισκεφθώ την Τουρκία. Υπάρχουν πολλά ζητήματα προς συζήτηση· η περιφερειακή ασφάλεια, διάφοροι τομείς συνεργασίας, όπως για παράδειγμα στον τομέα της ενέργειας. Συνεπώς, υπάρχει οπωσδήποτε περιθώριο για περισσότερη συνεργασία».
H Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ υπογράμμισε πως θεωρεί ότι η Τουρκία διαδραματίζει ρόλο παράγοντα στρατηγικής σημασίας.
«Και οι δύο πλευρές (Τουρκία και ΕΕ) ενδιαφερόμαστε για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό είναι το κοινό μας ενδιαφέρον αναφορικά με την Συρία. Μοιραζόμαστε, επίσης, το ενδιαφέρον να αναπτυχθεί η χώρα αυτή προς την σωστή κατεύθυνση, υπάρχει επίσης η εδαφική ακεραιότητα και η κυριαρχία της χώρας» ανέφερε.
Για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ
Για το καθεστώς της Τουρκίας ως υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην ΕΕ, η Κάλας επισήμανε: «Αυτή η διαδικασία βρίσκεται σε στασιμότητα και υπάρχουν εκκρεμή ζητήματα, σύμφωνα με τα 27 κράτη μέλη. Φυσικά, το θέμα της Κύπρου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος Δικαίου, τα θεμελιώδη δικαιώματα είναι θέματα τα οποία χρειάζεται να συζητήσουμε. Αυτά λοιπόν είναι τα σημεία επαφής μας».
Ερωτηθείσα εάν θεωρεί πως πρέπει να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλειας χωριστό από του ΝΑΤΟ, η Κάλας σημείωσε: «Δεν πρέπει να αντιγράψουμε αυτό που κάνει ήδη το ΝΑΤΟ. Έχουμε 27 (εθνικούς) στρατούς στην ΕΕ και πρέπει όλοι να συμβάλουν προκειμένου να έχουμε αυτήν την συλλογική άμυνα στην οποία συνεργαζόμαστε ο ένας με τον άλλο». Συνεπώς, δεν χρειαζόμαστε έναν ευρωπαϊκό στρατό, αλλά χρειαζόμαστε την βέλτιστη συνεργασία των 27».
Εξάλλου, 23 από τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι μέλη του ΝΑΤΟ και «αυτό μας καθιστά και φυσιολογικά εταίρους».
«Αλλά ασφαλώς, υπάρχουν περισσότεροι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ με τους οποίους χρειάζεται να εργαστούμε, και η Τουρκία είναι ένας από αυτούς» πρόσθεσε.
Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά όχι της ΕΕ.
Δείτε επίσης:
Πρόκειται για Μεγάλη Ξεκωλιάρα (δεν με νοιάζει ντιπ,όπως και να χαρακτηρισθώ!!), όλοι τούτοι οι Ευρωπαίοι Σκατιάρηδες,που στηρίζουν τους Αναθεωρητές-ΓΕΝΟΚΤΌΝΟΥΣ τουρκοΜόγγολους, τα Μπαχτσίσια τους, τα Μαγκώνουν Χοντρά!!
Επιτηδες ειναι και στο ΝΑΤΟ για να μην της επιτεθουμε εμεις οπως επρεπε για το 1974 και το 1965-64 και το 1955 .
Το οτι ειναι στο ΝΑΤΟ της εξασφαλιζει οτι δεν θα επιτεθουμε και δεν ειναι χαζοι να μπουν στην Ενωση που μας … ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕ.
Ξερουν πολυ καλα οτι αν μπουν στην ΕΕ βιομηχανια τελος και τωρα που ξεσκιστηκαν στις εξαγωγες drones και αλλου αμυντικου οπλισμου βαζοντας 3 εταιρειες στις 100 πιο σημαντικες εταιρειες οπλων δεν υπαρχει ουτε μια στο εκατομμυριο περιπτωση να μπουν στην ΕΕ!!!
ΟΠΟΤΕ ΧΑΛΑΡΩΣΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΜΗΝ ΧΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΣΕ ΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ (ΕΥΡΩ) ΠΟΥ ΕΛΕΓΕ Ο ΜΑΡΞ ΟΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΦΘΟΡΑ ΣΤΗΝ … ΑΚΙΝΗΤΗ!!!
ετσι για να ξερεις τι πολιτευμα εχει η ΕΕ
ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΟ 100%!!!
Και η λατινοπουλου σου είναι με τον ορμπαν τον κολλητό των τουρκομογγολων