Συνέχεια στην αποκάλυψη ότι πολλά από τα διατροφικά προϊόντα που εξάγονται από την Τουρκία στο εξωτερικό (και στη χώρα μας σε μεγάλες ποσότητες) επιστρέφονται στις συνοριακές πύλες, είναι η είδηση που μετέδωσε η ιστοσελίδα abcgazetesi.com ότι η Ελλάδα ανίχνευσε καρκινογόνο ουσία σε κελυφωτά φιστίκια που αγόρασε και πήγε να εισάγει.
Yunanistan, Türkiye’den İthal Edilen Üründe Kanserojen Madde Tespit Etti!https://t.co/9laXpHrPml
— ABC Gazetesi (@abcgazete) January 24, 2025
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συστήματος Ταχείας Προειδοποίησης για Τρόφιμα και Ζωοτροφές (RASFF) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η καρκινογόνος ουσία αφλατοξίνη εντοπίστηκε στα φιστίκια που αγόρασε η Ελλάδα από την Τουρκία.
Μετά την ανακάλυψη αυτής της επικίνδυνης ουσίας, η Ελλάδα έκανε το αυτονόητο: Έστειλε τα προϊόντα πίσω στην Τουρκία. Το (ρητορικό) ερώτημα είναι βέβαια, γιατί να εισάγουμε φιστίκια από την Τουρκία και να μην γίνουν κινήσεις ενίσχυσης των Ελλήνων παραγωγών…
Στην αναφορά του RASFF σημειώνεται ότι η ποσότητα της αφλατοξίνης που βρέθηκε στα φιστίκια είναι σε επικίνδυνο επίπεδο και η κατάσταση αυτή χαρακτηρίζεται ως «σοβαρός κίνδυνος»!
Η επιστροφή των τουρκικών προϊόντων αποκάλυψε για άλλη μια φορά πόσο κρίσιμος είναι ο ποιοτικός έλεγχος στις εξαγωγικές διαδικασίες και πόσο τα «διατροφικά σκουπίδια» προερχόμενα από την Τουρκία, μπορούν να προκαλέσουν ανυπολόγιστη ζημιά στην υγεία των καταναλωτών.
Στο σύστημα RASFF αποκαλύφθηκε επίσης ότι 487 από τα τρόφιμα που εξήχθησαν από την Τουρκία το 2024 περιείχαν 94 διαφορετικές απαγορευμένες ουσίες!
Η Τουρκία κατέχει την υψηλότερη θέση μεταξύ των χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαγωγών.
Η αφλατοξίνη είναι μια τοξική ένωση που παράγεται από ορισμένους τύπους μούχλας που ευδοκιμούν σε ζεστά, υγρά περιβάλλοντα. Αυτή η ουσία, η οποία μπορεί να μολύνει τα τρόφιμα με διάφορους τρόπους, μπορεί να απειλήσει σοβαρά την ανθρώπινη υγεία.
Η αφλατοξίνη, η οποία είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος, μπορεί να εξαφανιστεί σε μεγάλο βαθμό με σωστές τεχνικές αποθήκευσης και επεξεργασίας.
Alert και από Γαλλία, Ισπανία
Συναγερμός φυτοφαρμάκων «χτύπησε» και σε αποξηραμένα σύκα που εξάγονται από την Τουρκία, καθώς τρεις διαφορετικές κοινοποιήσεις δημοσιεύθηκαν μέσω του RASFF στις 21 Ιανουαρίου.
Στις προειδοποιήσεις που εκδόθηκαν από τη Γαλλία και την Ισπανία, διαπιστώθηκε ότι τα επίπεδα αφλατοξίνης και ωχρατοξίνης Α στα αποξηραμένα σύκα ήταν τρεις φορές πάνω από τα νόμιμα όρια.
🚨Türkiye’den İhraç Edilen Kuru İncirlerde Pestisit Alarmı!
21.01.2025’te RASFF üzerinden tam üç farklı bildiri yayımlandı.Fransa ve İspanya tarafından bildirilen uyarılarda, kuru incirlerde aflatoksin ve okratoksin A seviyelerinin yasal limitlerin üzerinde olduğu tespit edildi. pic.twitter.com/mHzCKf6G0M
— denetle! (@denetlecomtr) January 24, 2025
Οι ειδικοί των τροφίμων αναφέρουν ότι εκτός από τη διατήρηση των προϊόντων υπό κατάλληλες συνθήκες, θα πρέπει να ελέγχονται και προσεκτικά πριν προσφερθούν για ευρεία κατανάλωση.
Δείτε επίσης:
- Άκρως επικίνδυνα τα τούρκικα αγροτικά προϊόντα και τα κρασιά!
- Οι Τούρκοι μάς στέλνουν θάνατο: Τίγκα σε φυτοφάρμακα, παθογόνα και μυκοτοξίνες τα διατροφικά «σκουπίδια» τους!