«Η χρυσή εποχή της Αμερικής μόλις ξεκίνησε. Τίποτα δεν θα μας εμποδίσει». Ο Ντόναλντ Τραμπ σαρώνει με ομιλίες και εκτελεστικά διατάγματα από την ορκωμοσία του και μετά, και «παγώνει» ολόκληρο τον πλανήτη.
Οι πολιτικοί του αντίπαλοι εντός ή άλλης ιδεολογίας στην Ευρώπη και αλλού και ο επιχειρηματικός κόσμος προετοιμάζονται. Η JPMorgan Chase δημιούργησε «δωμάτιο πολέμου» (war room). Το δικηγορικό γραφείο Fisher Phillips προνόησε για ειδική τηλεφωνική γραμμή για τη διαχείριση ενδεχόμενων επιδρομών για συλλήψεις μεταναστών σε χώρους εργασίας. Κατασκευαστικές και όμιλοι λιανικής έχουν συστήσει ομάδες που εργάζονται για να μετριάσουν τις επιπτώσεις πιθανών νέων δασμών.
Ουδείς μπορούσε να προβλέψει πριν από λίγους μήνες το ντόμινο που θα προκαλέσει η καταιγίδα εκτελεστικών διαταγμάτων και υπομνημάτων του προέδρου Τραμπ, που άφησε τους επικεφαλής των επιχειρήσεων -μερικούς ακόμα με τα σμόκιν από τα γκαλά του Λευκού Οίκου- να παλεύουν να κατανοήσουν τις σαρωτικές αλλαγές στη φορολογία, στη μετανάστευση, στο εμπόριο και στην ενέργεια, όπως εξηγεί σε ρεπορτάζ της η «Wall Street Journal». Ενας προς έναν οι ηγέτες ευθυγραμμίζονται με την εποχή Τραμπ. Για κάποιους ήταν αναμενόμενο.
«Αν δεν κατανοήσεις το γήπεδο στο οποίο παίζει ο Τραμπ, θα σου είναι δύσκολο να κατανοήσεις το όραμά του» δήλωσε ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέ Μιλέι στο Bloomberg, προσθέτοντας ότι «οι κατευθυντήριες γραμμές που προτείνει θα οδηγήσουν σε έναν πολύ καλύτερο κόσμο». Κι άλλοι ηγέτες φαίνεται να είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν με τους όρους του Τραμπ, χωρίς να εκδηλώνουν ενθουσιασμό για την εκλογή του. «Θα ακούσουμε τι έχει να πει ο πρόεδρος Τραμπ και θα πράξουμε αναλόγως» δήλωσε ο Φινλανδός πρόεδρος, Αλεξάντερ Στουμπ. «Μια χώρα όπως η Φινλανδία σίγουρα θα το κάνει αυτό». Τον περασμένο Ιανουάριο, όταν η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ρωτήθηκε για την πιθανότητα επιστροφής του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, εκείνη μίλησε με υποτιμητικό τόνο, λέγοντας πως… χρειαζόταν ακόμα ένα φλιτζάνι καφέ πριν απαντήσει στην ερώτηση. Το κοινό εκείνη τη στιγμή γέλασε. Φέτος, ωστόσο, το κλίμα είναι διαφορετικό.
«Πρέπει να ακολουθήσουμε μια εποικοδομητική προσέγγιση στις σχέσεις μας με τη νέα κυβέρνηση» δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσες. Η Κίνα κρατά για την ώρα χαμηλό προφίλ.
Επιβολή δασμών
Πολλές από τις πρώτες κινήσεις του Τραμπ ήταν αναμενόμενες, αλλά υπήρχαν ελάχιστες λεπτομέρειες για μερικά από τα μεγαλύτερα ζητήματα, όπως οι απελάσεις. Τα αρχικά διατάγματα δεν περιελάμβαναν την επιβολή δασμών, αν και ο Τραμπ δήλωσε ότι σχεδιάζει να επιβάλει δασμούς 25% στις εισαγωγές από το Μεξικό και τον Καναδά την 1η Φεβρουαρίου, ενώ είναι στο τραπέζι και η επιβολή δασμών 10% στην Κίνα αλλά και στην Ε.Ε.
Περίπου το 50% των εισαγωγών της 3M προέρχεται από το Μεξικό και τον Καναδά. Η αμερικανική εταιρία, γνωστή για προϊόντα όπως η ταινία Scotch και υλικά που χρησιμοποιούνται σε μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων, εξάγει περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια σε προϊόντα κάθε χρόνο, πολύ περισσότερα από τα 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια που εισάγει. «Παρακολουθούμε την κατάσταση πολύ προσεκτικά, αλλά έχουμε πολλές επιχειρησιακές επιλογές που μπορούμε να αξιοποιήσουμε» δήλωσε ο Μπιλ Μπράουν, διευθύνων σύμβουλος της 3M. «Εχουμε πολλά εργοστάσια στις ΗΠΑ και μπορούμε να αυξήσουμε την παραγωγή μας εγχώρια». «Η κυβέρνηση Τραμπ θα πρέπει να αποφασίσει εάν πρόκειται για απειλές με στόχο τη διαπραγμάτευση ή για την αρχή ενός εμπορικού και φορολογικού πολέμου», δήλωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Georgetown, Ιτάι Γκρίνμπεργκ, πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.
Η τριήμερη φρενήρης δράση του Τραμπ στη λίστα των υποχρεώσεών του έρχεται σε έντονη αντίθεση με τη σύγχυση και τις άσκοπες συγκρούσεις που σημάδεψαν την αρχή της προβληματικής πρώτης του θητείας, σχολιάζει σε ανάλυσή του το CNN. Με ζήλο να τηρήσει τις υποσχέσεις του, ο Τραμπ προσφέρει δώρο μετά το δώρο στους πιο πιστούς υποστηρικτές του και δίνει στους επικριτές του κάθε λόγο να πιστεύουν ότι οι χειρότεροι φόβοι τους για τη νέα του προεδρία θα επαληθευτούν – και μάλιστα με το παραπάνω. Το υπουργείο Δικαιοσύνης έδωσε εντολή στους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς να διερευνήσουν και να ασκήσουν διώξεις σε πολιτειακούς και τοπικούς αξιωματούχους που αρνούνται να συνεργαστούν με το πρόγραμμα μαζικών απελάσεών του. «Οι πόλεις-καταφύγια θα πάρουν ακριβώς αυτό που δεν θέλουν: περισσότερους πράκτορες στις κοινότητές τους, περισσότερες συλλήψεις, συλλήψεις-παράπλευρες απώλειες» δήλωσε ο Τόμ Χόμαν, επικεφαλής της μεθοριακής πολιτικής του Τραμπ, στο Fox News.
«Το παιχνίδι ξεκίνησε». Η νέα αυτή καθοδήγηση μπορεί να οδηγήσει στις πιο έντονες συγκρούσεις μεταξύ της ομοσπονδιακής και πολιτειακής εξουσίας εδώ και δεκαετίες. Χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες στάλθηκαν στα νότια σύνορα, δύο μέρες αφότου ο Τραμπ κήρυξε εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να διευκολύνει νέες αποστολές στρατευμάτων.
Αναδιάρθρωση
Η κυβέρνησή του έθεσε σε διοικητική άδεια μετ’ αποδοχών όλους τους υπαλλήλους των ομοσπονδιακών γραφείων διαφορετικότητας, ισότητας και συμπερίληψης, ως πρώτο βήμα για τη διάλυση αυτών των προγραμμάτων, που θεωρούνται από τους συντηρητικούς μη αναγκαία. Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Τραμπ, Μάικ Βολτζ, έστειλε σπίτι περίπου 160 μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, εν αναμονή αναδιάρθρωσης που θα εναρμονίσει το Σώμα με τις πολιτικές απόψεις του προέδρου.
Αφού έδωσε χάρη σε περισσότερους από 1.500 κατηγορουμένους της επίθεσης στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, ο Τραμπ προχώρησε σε μία ακόμα αμφιλεγόμενη απόφαση, δίνοντας πλήρη αμνηστία σε δύο αστυνομικούς της Ουάσινγκτον που ενεπλάκησαν στον θάνατο του 20χρονου Κάρον Χίλτον-Μπράουν, υπόθεση που είχε προκαλέσει διαδηλώσεις μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. Οι ομοσπονδιακοί φορείς Υγείας έλαβαν εντολή να αναστείλουν κάθε εξωτερική επικοινωνία, συμπεριλαμβανομένων επιστημονικών αναφορών, ενημερώσεων ιστοτόπων και συμβουλευτικών οδηγιών. Το υπουργείο Δικαιοσύνης «πάγωσε» υποθέσεις που σχετίζονται με έρευνες για πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα. Ο Τραμπ, εκτός από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, απέσυρε τις ΗΠΑ και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και έδωσε εντολή σε όλες τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας να λαμβάνουν έγκριση για κάθε έγγραφο, ανακοίνωση ή δημοσίευση από διορισμένο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.
Ο Τραμπ δεν φαίνεται να αισθάνεται κανέναν περιορισμό καθώς ξεκινά τη δεύτερη θητεία του, με μια υπάκουη ρεπουμπλικανική πλειοψηφία στο Κογκρέσο.
Ο Πούτιν, η Ρωσία και το Ουκρανικό
Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανησυχεί όλο και περισσότερο για την πορεία της οικονομίας της Ρωσίας εν καιρώ πολέμου, την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ πιέζει για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία, δήλωσαν κατ’ αποκλειστικότητα στο Reuters πέντε πηγές με γνώση της κατάστασης. Και φαίνεται ότι αυτή θα είναι η τακτική που θα ακολουθήσει ο Τραμπ, να πιέσει τον Πούτιν για να τον φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, απειλώντας ακόμη και με κυρώσεις. Η οικονομία της Ρωσίας, η οποία στηρίζεται κυρίως στις εξαγωγές πετρελαίου, φυσικού αερίου και ορυκτών, αναπτύχθηκε δυναμικά τα τελευταία δύο χρόνια, παρά τους πολλαπλούς γύρους δυτικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022. Ομως, η εγχώρια δραστηριότητα έχει επιβαρυνθεί τους τελευταίους μήνες από τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού και τα υψηλά επιτόκια που εισήχθησαν για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, ο οποίος επιταχύνθηκε από τις στρατιωτικές δαπάνες που έφτασαν σε επίπεδα-ρεκόρ.
Πηγή: Κυριακάτικη δημοκρατία