Η δεύτερη χώρα της ΕΕ για το 2024 που προμηθεύεται αμερικανικό lng είναι η Ελλάδα σε ποσοστό 73%, πρώτη η Γερμανία με 92% (Σχήμα 1). Τι είναι αυτό που η Γερμανία πάντα πετυχαίνει χαμηλότερες τιμές χονδρικής στο ρεύμα από την Ελλάδα, ενώ έχουμε το ίδιο σχεδόν ποσοστό ΑΠΕ στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής με την Ελλάδα, πχ Ελλάδα στο 50,8% (=43.9% + 6.9 % ) , Γερμανία στο 57,6% (Σχήμα 2 και 3)
- του Μιχάλη Χριστοδουλίδη, Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός ΑΠΘ – Ενεργειακός Σύμβουλος
Ενώ η συμμετοχή του εισαγόμενου αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή για μεν την Ελλάδα είναι στο 41,4% για δε την Γερμανία μόνο στο 15,6% ,αλλά οι «έξυπνοι» οι Γερμανοί τι έκαναν για να αποφύγουν τις διπλάσιες και τριπλάσιες τιμές του lng από το «αεριοποιημένο» ρώσικο αέριο μέσω αγωγών που λάμβαναν μέχρι πριν κλείσουν οι ρωσικές στρόφιγγες;
Μείωσαν το εισαγόμενο ακριβό lng από παντού και αύξησαν την συμμετοχή του «βρώμικου» λιγνίτη κ του «βρώμικου» λιθάνθρακα από το 6,5% που ήταν το 2022 (πριν την κρίση) στο 21,3% το 2024. Και έτσι για το 2024 η μέση τιμή της ηλεκτρικής μεγαβατώρας έκλεισε στα 76,70 ευρώ για την Γερμανία, ενώ για την Ελλάδα στα 100,50 ευρώ!
Το μέσο ετήσιο εισόδημα από μισθούς για μεν τους Γερμανούς είναι στα 54 χιλ ευρώ , για δε τους Έλληνες λίγο κάτω από τα 17 χιλ ευρώ (Σχήμα 4). Οι μεν Γερμανοί προφανώς αδιαφορούν για το κλίμα και την κλιματική κρίση, οι δε υπήκοοι της ενεργειακής αποικίας των Βαλκανίων κλείσανε τους λιγνίτες 15 χρόνια νωρίτερα από τους Γερμανούς, γιατί η πράσινη μετάβαση είναι πάνω από όλα και με οποιοδήποτε κόστος.
Επίσης αξίζει να αναφερθεί ότι το ποσοστό πληρότητας των δεξαμενών αερίου στην ΕΕ είναι κοντά στο 55% με συνεχείς υψηλούς ρυθμούς αδειάσματος, όπου αυτό σε συνδυασμό και με τις υψηλές τιμές αερίου που διαμορφώνονται μέσω συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης, πχ για την ερχόμενη Άνοιξη και το ερχόμενο καλοκαίρι, δυστυχώς θα επηρεάσει αυξητικά και τις τιμές του ρεύματος για τους επόμενους μήνες.
Η κατάσταση μπορεί επίσης να ξεφύγει όχι μόνο από πλευράς τιμών, αλλά και από πλευράς επάρκειας μετά και το κλείσιμο της ρώσικης στρόφιγγας στην Ουκρανία αρχές του χρόνου. Η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση δεν θα ηρεμήσει όσο παραμένουν υψηλά τα ασφάλιστρα λόγω γεωπολιτικών κινδύνων.
Ακόμα κι αν αύριο οι ΗΠΑ ξεμπλοκάρουν τις παγωμένες αδειοδοτήσεις εξορύξεων σχιστολιθικού αερίου, για να υπάρξει μεγάλη παραγωγή κ υπερπροσφορά αερίου προς την ΕΕ , αυτό θα αποδώσει σε σχέση με την μείωση των τιμών από το 2026 ή ακόμα και από το 2027.
Επίσης η Γερμανία, και άλλες χώρες του ισχυρού μπλοκ συζητούν σύμφωνα με δημοσίευμα των FT την εκ νέου προσέγγιση με την Ρωσία για επανεργοποίηση του αερίου μέσω αγωγών εκτός Ουκρανίας, ως μια λύση για να τερματίσει ο πόλεμος.
Τέλος δεν πρέπει να παραλείψουμε και την αισχροκέρδεια που γίνεται στις τιμές του αμερικανικού lng με τις οποίες αγοράζει η ΕΕ. Συγκεκριμένα η τιμή πώλησης lng στο Henry Hub στην Λουιζιάνα σήμερα είναι κοντά στα 12$ η θερμική μεγαβατώρα, η οποία προσαυξάνεται στα 22$ λόγω κόστους υγροποίησης κ επαναεροποίησης και μεταφοράς, όπου στην συνέχεια οι traders το μεταπουλούν στα 48$ σε ευρωπαϊκές εταιρίες.
Εν τέλει η Ελλάδα απεξαρτήθηκε από το ρωσικό αέριο κατά 40% και εξαρτοποιήθκε κατά 73% από τις ΗΠΑ. Πάντα κάποιος ενεργειακός πατρώνος θα μας κηδεμονεύει, αφού δεν αποφασίζουμε να εξορύξουμε τα δικά μας ενεργειακά κοιτάσματα.