Το Αιγαίο ταρακούνησαν 15 σεισμούς μεγέθους από 3,5 έως 4,7 Ρίχτερ τις τελευταίες 2 ημέρες. Ο Τούρκος Γεωφυσικός Μηχανικός Δρ. Övgün Ahmet Ercan δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν θα ήταν περίεργο για εμάς αν γινόταν ένας καταστροφικός σεισμός στην περιοχή».
Διαδοχικοί σεισμοί στο Αιγαίο: Προειδοποίηση από τον Δρ. Övgün Ahmet Ercan
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Προεδρίας Αντιμετώπισης Καταστροφών και Εκτάκτων Αναγκών (AFAD) της Τουρκίας, 15 σεισμοί σημειώθηκαν στο Αιγαίο τις τελευταίες 2 ημέρες, ο μικρότερος με μέγεθος 3,5 και ο μεγαλύτερος με μέγεθος 4,7 Ρίχτερ σήμερα το πρωί . Αξιοσημείωτο ήταν ότι όλοι οι σεισμοί σημειώθηκαν σε σημείο πολύ κοντά στην επιφάνεια.
Μετά τους σεισμούς που έγιναν αισθητοί στις συνοικίες της Σμύρνης και στις πόλεις της Ελλάδας στις ακτές του Αιγαίου, ο Γεωφυσικός Μηχανικός Δρ. Övgün Ahmet Ercan έκανε μια τρομακτική εκτίμηση.
Μιλώντας στο halktv.com.tr, ο κ. Ερτζάν είπε ότι οι εν λόγω σεισμοί προκάλεσαν σεισμικές εκκενώσεις ως αποτέλεσμα της πίεσης της αφρικανικής ηπείρου στο Αιγαίο Πέλαγος και στον φλοιό της Ανατολίας.
Σημειώνοντας ότι η περιοχή είχε βιώσει σεισμούς μεγέθους 7,3 και 7,5 βαθμών στο παρελθόν, ο Ερτζάν είπε, «Δεν θα ήταν περίεργο για εμάς αν συνέβαινε ένας καταστροφικός σεισμός σε αυτήν την περιοχή. Αλλά είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πότε θα συμβεί».
Η πλήρης αξιολόγηση του Δρ. Ercan
Η αφρικανική ήπειρος έχει μια βουτιά 17 μοιρών στη ζώνη βύθισης του Νοτίου Αιγαίου για περίπου 10 εκατομμύρια χρόνια. Ταυτόχρονα, διατηρεί υπό πίεση τον φλοιό του Αιγαίου και τον φλοιό της Ανατολίας. Ως αποτέλεσμα αυτής της πίεσης, δημιουργούνται εντάσεις, ιδιαίτερα στο Αιγαίο Πέλαγος και οι περιοχές της Ανατολίας, και εντάσεις στο έδαφος. Αυτές οι τάσεις προκαλούν σεισμικές εκκενώσεις μεγέθους 3 έως 4,2 περίπου Ρίχτερ.
Σεισμός 4,7 Ρίχτερ στο Αιγαίο
Αυτό το μέρος έχει δει σεισμούς μεγέθους 7,3 και 7,5 βαθμών στο παρελθόν, και το ηφαίστειο της Σαντορίνης είναι επίσης αποτέλεσμα αυτής της καταβύθισης. Τα βάθη των σεισμών εδώ είναι βαθιές σεισμοί, σεισμοί βάθους περίπου 30 έως 150 χιλιομέτρων. Αυτά δείχνουν επίσης ότι οι σεισμοί δεν είναι εντός του φλοιού του Αιγαίου, αλλά εντός του αφρικανικού φλοιού που βυθίζεται.
Ως εκ τούτου, δεν θα ήταν έκπληξη για εμάς αν στο μέλλον συμβεί ένας καταστροφικός σεισμός σε αυτήν την περιοχή. Αλλά είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πότε θα συμβεί αυτό. Αλλά αυτή η περιοχή, δηλαδή η δυτική Ανατολία και το Αιγαίο Πέλαγος, η χερσόνησος της Πελοποννήσου, η Ελλάδα και η Αδριατική, είναι σε παρακμή.
Ο Γεωλόγος Δρ. Naci Görür εξήγησε την αιτία των σεισμών στο Αιγαίο
Το γεγονός ότι οι διαδοχικοί σεισμοί σημειώθηκαν κοντά στην επιφάνεια (7 χλμ.) υποδηλώνει ότι δεν βρίσκονται σε ζώνη βύθισης αλλά εντελώς εντός του φλοιού του Αιγαίου.Αναμένουμε όμως μεγάλους σεισμούς εδώ σε βαθύτερο επίπεδο.
Δείτε επίσης:
Τι τον βάζετε τον Τούρκο ειδικό; Για να πουν αύριο οι Τούρκοι ότι γνωρίζουν καλύτερα τεκτονικά το Αιγαίο από τους Έλληνες επιστήμονες;
Και ποιο είναι το νέο βε παιδιά;
Όταν υπήρχε η Γεωλογία στα σχολεία το μάθαιναν άπαντες …