Πριν καν ολοκληρωθεί η διαδικασία καταβολής των περσινών δόσεων για τον ΕΝΦΙΑ και τον φόρο εισοδήματος, το οικονομικό επιτελείο προετοιμάζει τα φετινά «ραβασάκια», αλλάζοντας τόσο το πλαίσιο υποβολής των δηλώσεων όσο και τα χρονοδιαγράμματα.
Μέχρι τα μέσα Μαρτίου αναμένεται, λοιπόν, η αποστολή του λογαριασμού ΕΝΦΙΑ του 2025 σε εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, με σημαντικές διαφοροποιήσεις ανάλογα με τις περιουσιακές τους μεταβολές. Για τους περισσότερους, ο φόρος θα παραμείνει σταθερός, ενώ κάποιοι θα αντιμετωπίσουν αυξήσεις λόγω νέων αγορών, τακτοποιήσεων ή αυξημένης επιφάνειας ακινήτων. Η εξόφληση μπορεί να γίνει είτε εφάπαξ είτε σε 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση πρέπει να καταβληθεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2025, ενώ η τελευταία μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2026.
Την ίδια περίοδο θα ξεκινήσει και η διαδικασία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η υποβολή τους θα ξεκινήσει στις 15 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί στις 15 Ιουλίου. Η καταβολή του φόρου εισοδήματος θα πραγματοποιηθεί σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιουλίου και οι υπόλοιπες επτά μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων επτά μηνών.
Οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν την εφάπαξ εξόφληση του φόρου έως την προθεσμία της πρώτης δόσης θα λαμβάνουν έκπτωση 2%-4%, ανάλογα με τον χρόνο υποβολής της φορολογικής τους δήλωσης. H έκπτωση φτάνει στο 4% για εφάπαξ πληρωμή του φόρου εισοδήματος έως τις 30 Απριλίου. Το ποσοστό της έκπτωσης μειώνεται σε 3% για εφάπαξ εξόφληση από την 1η Μαΐου έως τις 15 Ιουνίου και στο 2% για καταβολή από 16 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα προσυμπληρώσει και τα στοιχεία που αφορούν τα έσοδα και τα έξοδα των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και ατομικών επιχειρήσεων στο έντυπο Ε3, με βάση τα δεδομένα που έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα myDATA.
Πηγή: Εφημερίδα δημοκρατία