Ανείπωτη θλίψη και μεγάλος πόνος στο νησί της Κρήτης για τον τρίχρονο Άγγελο που κακοποιήθηκε βάναυσα τόσο από την 26χρονη μητέρα του, όσο και από τον 44χρονο σύντροφό της στο Ηράκλειο, και τελικά είναι κλινικά νεκρός. Ξεκίνησαν και οι νέες εξετάσεις για να διαπιστωθεί αν τα όργανα του παιδιού μπορούν να δωρηθούν.
«Το παιδί είναι κλινικά νεκρό αλλά παραμένει στον αναπνευστήρα»
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το ΠΑΓΝΗ αναμένεται να ακολουθήσει αυστηρά το πρωτόκολλο που προβλέπεται στις περιπτώσεις ενδεχόμενης δωρεάς οργάνων, ωστόσο θα πρέπει πρώτα να γίνουν απαραίτητες εξετάσεις στον 3χρονο Άγγελο ώστε να διαπιστωθεί αν όργανα, όπως η καρδιά και οι πνεύμονες, είναι σε κατάσταση που επιτρέπει τη μεταμόσχευσή τους. «Το παιδί είναι κλινικά νεκρό, ωστόσο παραμένει στον αναπνευστήρα. Γίνεται προσπάθεια διατήρησης ζωτικών οργάνων» ανέφερε νωρίτερα ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, Γιώργος Χαλκιαδάκης, μιλώντας για την τραγική εξέλιξη, σε ότι αφορά το τρίχρονο αγοράκι που κακοποιήθηκε βάναυσα, κακοποίηση για την οποία έχουν ήδη προφυλακιστεί η 26χρονη μητέρα του και ο 44χρονος σύντροφός της. «Ας μην ξεχνάμε ότι το αγόρι είναι για περισσότερο από μια εβδομάδα στα μηχανήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαλκιαδάκης.
Η γιαγιά επιθυμεί τη δωρεά οργάνων
Το άτυχο παιδάκι δεν μπορεί να συνέλθει από τα τραύματά του και έχει χαρακτηριστεί «εγκεφαλικά νεκρό». Η γιαγιά του, ωστόσο, εξέφρασε την επιθυμία να «χτυπά η καρδούλα του σε άλλο σώμα», καθώς είναι μια απόφαση που μπορεί να λάβει μόνο η ίδια αφού έχει λάβει την επιμέλεια του Άγγελου με προσωρινή δικαστική απόφαση, για όσο καιρό η μητέρα του είναι υπό κράτηση. Σύμφωνα μάλιστα με τα λεγόμενα του κ. Χαλκιαδάκη, «η γιαγιά, ο παππούς του παιδιού, μαζί και η νονά του, τουλάχιστον έτσι μας είπαν, επιθυμούν τη δωρεά».
Ο Διοικητής του ΠΑΓΝΗ, μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη δεν παρέλειψε να τονίσει την αγριότητα της κακοποίησης που υπέστη ο Άγγελος, αναφέροντας χαρακτηριστικά «τέτοιο περιστατικό δεν έχω ξαναδεί στην καριέρα μου», ενώ υπογράμμισε ότι κακοποιήσεις έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν πολλές φορές στο Νοσοκομείο, όχι όμως «σε αυτή την ηλικία και αυτής της έκτασης κακώσεις».
Για ανθρωποκτονία μάνα και σύντροφος
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, σε κελί δίπλα από τη Ρούλα Πισπιρίγκου η 26χρονη. Σε κελί με υπόδικο για σεξουαλικής φύσης αδικήματα ο 44χρονος. Το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, με εντολή εισαγγελέα, η μάνα του άτυχου παιδιού αλλά και ο πατριός του «φυγαδεύτηκαν» στα Χανιά και από εκεί στην Αθήνα με προορισμό τις φυλακές Κορυδαλλού. Όπως όλα δείχνουν, οι αστυνομικές δυνάμεις επέλεξαν να δράσουν κάτω από απόλυτη μυστικότητα για να μην υπάρξει κάποιο επεισόδιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στη φυλακή του Κορυδαλλού θα μείνουν απομονωμένοι τουλάχιστον για πέντε μέρες, κατά πάσα πιθανότητα για να αποφευχθεί οποιαδήποτε τύπου βιαιότητα στο πρόσωπό τους από τους κρατούμενους της φυλακής. Ο δικηγόρος του 44χρονου κατηγορουμένου, κ. Βασίλης Νουλέζας, έχει εκφράσει τις ανησυχίες του για την κράτηση του πελάτη του στον Κορυδαλλό, λέγοντας ότι πρόκειται για φυλακή όπου εγείρονται σοβαρά ζητήματα ασφαλείας. Όπως είπε, «εάν πάει εκεί, κυριολεκτικά θα λιντσαριστεί. Θα ήταν ασφαλέστερα να πάει σε οποιαδήποτε άλλη φυλακή».
Διαβάστε ακόμα:
Στο κελί της Ρούλας Πισπιρίγκου στον Κορυδαλλό η μητέρα του 3χρονου Άγγελου
Περιμένοντας το θαύμα για τον Άγγελο – Γιαγιά 3χρονου: «Η μητέρα είναι δολοφόνος! Θα τη σκότωνα!»
Ολοι ελπίζουμε πλέον σε ένα θαύμα.
Μακάρι το μικρό αγγελούδι να μπορέσει να ανακάμψει και το τρυφερό και πονεμένο σωματάκι του να κρατήσει την αθώα ψυχούλα του.
Ο μικρός Αγγελος ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ακόμα νεκρός.
Το ότι η σύγχρονη ιατρική και η τεχνολογία έφτασαν στο σημείο να κρατούν ζωντανό έναν ασθενή ακόμα κι όταν αυτός δεν παρουσιάζει ζωτικές εγκεφαλικές λειτουργίες, είναι ένα θαύμα της επιστήμης που μας χάρισε ο Θεός…
Το θέμα είναι ότι όσο είναι ζωντανός ο μικρός Αγγελος κανείς δεν έχει το δικαίωμα να του αφαιρέσει τα όργανα που μαζί με τα μηχανήματα τον κρατούν στην ζωή….
Το ότι είναι ζωντανός δεν το λέω εγώ, αλλά η ιατρικές περιπτώσεις εγκεφαλικά και κλινικά νεκρών που επιβίωσαν και ανάνηψαν και μπορείτε να τις δείτε όσο σπάνιες κι αν ειναι, στο διαδίκτυο…
Συνεπώς δεν είναι δυνατόν να αφαιρούμε τα όργανα ενός ζωντανού ασθενή για να τα δωσουμε σε κάποιον άλλο που τα εχει ανάγκη μόνο και μόνο επειδή τα μηχανήματα και η ιατρική εμπειρία λένε ότι ο ασθενής είναι εγκεφαλικά “νεκρός”.
Αληθινα νεκρός είναι ΜΟΝΟ αυτός που πάει για θάψιμο και είναι στο νεκροτομείο…
Καταλαβαίνω τον πόνο και την ανάγκη των συγγενών και των ασθενών που περιμένουν με αγωνία το μόσχευμα, αλλά δυστυχώς δεν είναι δυνατόν να αφαιρουμε ζωές για να ζήσουν κάποιοι άλλοι συνανθρωποι μας. Δεν είμαστε θεοί να επιλεγουμε ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθανει….
Γνωρίζω ότι κάποια όργανα πρέπει να αφαιρεθούν όσο ασθενής είναι στην μηχανική υποστήριξη, αλλά δυστυχώς η επιτρεπτή ηθικώς αφαίρεση οργάνων την οποία δεχόμαστε οι Χριστιανοί, είναι ΜΟΝΟ από τον άνθρωπο που είναι νεκρός για θάψιμο….
Ολες οι άλλες περιπτωσεις είναι ηθικώς απαράδεκτες….
Ελπίζω ο Χριστός μας να δώσει μια ευκαιρία στον μικρό Αγγελο που ουσιαστικά θα είναι μια ευκαιρία ζωής και μετανοίας και για πολλούς άλλους… τους γονείς του, τους συγγενείς, τους γιατρούς και όλους όσους πονανε με όλα όσα συνεβησαν.
ΥΓ. Για όλα τα παραπάνω καλό είναι να ενημερωθούν ο παππούς και η γιαγιά του μικρού Αγγελου πριν αποφασισουν οτιδήποτε. Να μην πάρουν μια απόφαση και μετά το μετανοιώσουν βλέποντας στο διαδικτυο ή στις ειδήσεις εγκεφαλικά νεκρούς που ανάνηψαν….
Η ερωτηση ειναι απλή: Γνωρίζετε γιατρέ μου αν η ψυχή εχει εγκαταλείψει το σώμα του μικρού παιδιού;
Η απάντηση του άθεου πλην τίμιου γιατρού είναι: ΟΧΙ δεν το γνωρίζω και δεν γνωρίζω αν υπάρχει ψυχή γενικώς….
Η απάντηση του χριστιανού γιατρού είναι: ΟΧΙ δεν εχει φύγει ακόμα η ψυχή του.
Ολες οι άλλες απαντησεις ειναι εκ του πονηρου και δεν εχουν σχεση με την πραγματικότητα….
Το λιντσάρισμα θα ήταν λίγο…!!
ΒασικάΠαιδικός εγκέφαλος
Η ανάπτυξη ενός εγκεφάλου
Γραφικό: MWEntwicklung eines Gehirns
Συγγραφέας: Η Δρ Μανουέλα Λένζεν
Ο εγκέφαλός μας είναι η πιο πολύπλοκη δομή που γνωρίζουμε: περίπου 86 δισεκατομμύρια νευρικά κύτταρα, συνδεδεμένα σε ένα μοναδικό μοτίβο από τρισεκατομμύρια συνάψεις. Χρειάζονται χρόνια για να ωριμάσει. Ποτέ δεν θα τελειώσει πραγματικά.
Επιστημονική επίβλεψη: Καθ. Δρ Mark Hübener
Δημοσιεύθηκε: 17.03.2016
Επίπεδο: δύσκολο
Τα πιο σημαντικά πράγματα εν συντομία
Τα ακτινικά νευρογλοιακά κύτταρα σχηματίζουν νευρώνες
Ακόμη και η πιο περίπλοκη δομή του σώματος ξεκινά την ανάπτυξή της με τη συνάντηση του ωαρίου και του σπερματοζωαρίου: περίπου 24 ώρες μετά τη γονιμοποίηση, τα μητρικά και πατρικά χρωμοσώματα έχουν ενωθεί για να σχηματίσουν τη γενετική σύνθεση του νέου ατόμου. Αρχίζει η πρώτη κυτταρική διαίρεση. Μετά από 96 ώρες, το γονιμοποιημένο ωάριο παρήγαγε μια μπάλα περίπου 30 κυττάρων που μοιάζει λίγο με ώριμη μουριά, εξ ου και το όνομά του: Morula. Τα κύτταρα του μορούλα είναι μικροσκοπικά επειδή τα πρώτα κύτταρα διαιρούνται επανειλημμένα σε δύο μισά μέσω του αυλακιού χωρίς να αυξάνονται σε μέγεθος. Στη μορούλα, τα κύτταρα αρχίζουν να διαφοροποιούνται σε εξωτερικά και εσωτερικά. Τρεις έως τέσσερις ημέρες μετά τη γονιμοποίηση, το υγρό έχει συλλεχθεί στη μέση της κυτταρικής σφαίρας – η μορούλα έχει γίνει η βλαστοκύστη. Σε ένα σημείο αυτής της κοίλης σφαίρας, σχηματίζεται ένα μικρό σύμπλεγμα που ονομάζεται εμβρυοβλάστης από τα πιο εσωτερικά κύτταρα. Μόνο από αυτά τα κύτταρα προκύπτει το έμβρυο τα υπόλοιπα γίνονται βοηθητικά όργανα όπως τα παιδικά μέρη του πλακούντα και οι μεμβράνες των αυγών.
Ενώ το έμβρυο μεταναστεύει κάτω από τη σάλπιγγα και η μητέρα δεν έχει ιδέα τι συμβαίνει στο σώμα της, ο καταμερισμός της εργασίας στο μέλλον άτομο προχωρά. Τα κύτταρα του εμβρυοβλάστη διπλώνονται στα τρία ενδόδερμα κοτυληδόνων, μεσόδερμα και εξώδερμα. Τα εσωτερικά όργανα προκύπτουν αργότερα από το ενδόδερμα και τα οστά, οι μύες και ο συνδετικός ιστός από το μεσόδερμα. Το εξώδερμα δημιουργεί το δέρμα – και, σε μια διαδικασία που ονομάζεται νευροποίηση, το κεντρικό νευρικό σύστημα συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου.
Στις 18. Την ημέρα της ζωής του εμβρύου, δηλαδή περίπου την εποχή που η μητέρα συνειδητοποιεί ότι θα μπορούσε να είναι έγκυος, σχηματίζεται μια πρώτη κατάθλιψη στο εξώδερμα, η οποία αμέσως μετά συστέλλεται: ο νευρικός σωλήνας, ο πρόδρομος του Νωτιαίο μυελό. Τρεις προεξοχές, που ονομάζονται εγκεφαλικά κυστίδια, σχηματίζονται στο μπροστινό άκρο του. Το έμβρυο έχει πλέον τερματίσει τη μετανάστευσή του και αναζήτησε μια θέση στην επένδυση της μήτρας. Τώρα έχει ύψος περίπου δύο χιλιοστά.
Τις επόμενες ημέρες, η ανώτατη περιοχή του νευρικού σωλήνα κάμπτεται λίγο με τα εγκεφαλικά κυστίδια, τα πρώτα σημάδια των εγκεφαλικών ημισφαιρίων γίνονται αισθητά Η μαζική μετανάστευση των κυττάρων προκαλεί αυτή την περιοχή να μεγεθύνεται πολύ και να γίνεται όλο και πιο σαφής Νωτιαίο μυελό διακρίνει. Τέσσερις εβδομάδες μετά τη γονιμοποίηση, σχηματίζονται οι κηλίδες στα μάτια και η καρδιά αρχίζει να χτυπά. Μετά από έξι εβδομάδες, προκύπτουν τα συστήματα για δομές του εγκεφάλου όπως η γέφυρα και η παρεγκεφαλίδα, ο θάλαμος Βασικά γάγγλια και εγκεφαλικός φλοιός. Την ένατη εβδομάδα, όταν φαίνονται ήδη μικροσκοπικά δάχτυλα των χεριών και των ποδιών, ο νωτιαίος μυελός αρχίζει να ελέγχει τις πρώτες του κινήσεις.
Μετά από τρεις μήνες, το έμβρυο, που τώρα ονομάζεται έμβρυο, έχει ύψος δώδεκα εκατοστά, έχει καλά ανεπτυγμένες δομές κατά μέσο όρο– και οπίσθιο εγκέφαλο, αλλά ο εγκεφαλικός φλοιός του εξακολουθεί να είναι λείος και αδιαφοροποίητος. Μόνο γύρω στις 24. Εβδομάδα, τα πρώτα αυλάκια που είναι χαρακτηριστικά της μορφής του ανθρώπινου εγκεφάλου. Αυτή η διαδικασία συνεχίζεται μετά τη γέννηση – μέχρι τα πρώτα γενέθλια του παιδιού.
Διαδρομές μέσω του εγκεφάλου
Η δομή του ανθρώπινου εγκεφάλου είναι μόνο τραχιά γενετική προκαθορισμένο. Η λεπτή δομή του είναι το αποτέλεσμα μιας πολύπλοκης οργανωτικής διαδικασίας στην οποία παίζουν ρόλο και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες. Αυτό περιλαμβάνει τη σίτιση της μητέρας και οποιεσδήποτε ασθένειες ή επαφή με τοξίνες Σαν την έγκυο, σαν τα παιδιά.
Τα αγόρια Νευρώνεσ που προκύπτουν από βλαστοκύτταρα σε ένα στρώμα ιστού του νευρικού σωλήνα. Για να έχετε μια πρόχειρη ιδέα αυτής της διαδικασίας, μπορείτε να διαιρέσετε τον αριθμό των νευρώνων στον εγκέφαλο με τους μήνες της εγκυμοσύνης: τότε λαμβάνετε μια μέση τιμή 250.000 νέων νευρώνων ανά λεπτό. Από εκεί μεταναστεύουν στους προορισμούς τους στον εγκέφαλο και αρχίζουν να ειδικεύονται στο έργο τους κατά τη διάρκεια αυτής της μετανάστευσης: σε οπτικά κύτταρα, για παράδειγμα, ή οσφρητικά κύτταρα. Το ποιο θα είναι το έργο τους εξαρτάται από το χρόνο σχηματισμού τους και από χημικούς παράγοντες στο περιβάλλον τους, πρώτα σχηματίζονται τα εσωτερικά στρώματα του εγκεφάλου, τα νεότερα κύτταρα περνούν από τα παλαιότερα για να σχηματίσουν το πιο εξωτερικό στρώμα. Χρησιμοποιούν ακτινικά νευρογλοιακά κύτταρα, έναν τύπο νευρογλοιακών κυττάρων των οποίων οι μακρές διεργασίες αναπτύσσονται προς τα έξω εγκάρσια προς τη στρωματοποίηση του εγκεφάλου, ως έναν τύπο κιγκλιδώματος κατά μήκος του οποίου κινούνται (β πλαίσιο πληροφοριών).
Είναι ένα Neuron μόλις τοποθετηθεί, πρέπει να συνδεθεί με την περιοχή-στόχο του. Υπάρχει ένας νευρώνας στο Αμφιβληστροειδή του ματιού, πρέπει να πάει στο οπτικό κέντρο σε Θάλαμος ελλιμενισμού. Για να γίνει αυτό, εκτείνεται ένα „arm“, ένας νευρίτης, στην άκρη του οποίου υπάρχει ένας κώνος ανάπτυξης Ο Νευρώνας: Μορφή και Λειτουργία. Διασχίζει τον πυκνό ιστό του νευρίτη, όπως ένας άξονας, μερικές φορές ακόμη και στο άλλο μισό του εγκεφάλου. Το πού αναπτύσσεται αυτός ο κώνος ανάπτυξης καθορίζεται από ελκυστικές και απωθητικές ουσίες στις επιφάνειες των γύρω κυττάρων. „Αυτό μπορεί να δημιουργήσει πραγματικούς δρόμους ή κανάλια όπου το Νευρίτεσ orientate“, εξήγησε Paul G. Layer, Καθηγητής αναπτυξιακής βιολογίας και νευρογενετικής στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Darmstadt. Από την άλλη πλευρά, οι αυξητικοί παράγοντες επηρεάζουν όπου το Νευρίτης τεντώματα. Πρόκειται για μικρές πρωτεΐνες που εκπέμπονται από τις περιοχές-στόχους των νευριτών και εκείνες των κώνων ανάπτυξης Υποδοχείσ μπορεί να αντιληφθεί στα πολυάριθμα πλοκάμια του. „Σε αντίθεση με τις ουσίες στις κυτταρικές επιφάνειες, οι αυξητικοί παράγοντες μπορούν να δράσουν σε ορισμένες αποστάσεις“, εξηγεί το Layer Ο νευρίτης στη συνέχεια αναπτύσσεται εκεί όπου η συγκέντρωση του αυξητικού παράγοντα είναι υψηλότερη.
Προτεινόμενα στοιχεία
Όποιος δεν χρειάζεται πεθαίνει
Μόλις ο κώνος ανάπτυξης φτάσει στο στόχο του, δηλαδή Neuron δεν τελείωσε ακόμα. „Πρώτα ο κυτταρικός πυρήνας πρέπει να ανακαλύψει ότι το Νευρίτης μόλις φτάσει, ο Layer λέει: “Για να γίνει αυτό, ο αυξητικός παράγοντας πρέπει να περάσει προς τα πίσω μέσα από το Νευρίτεσ στο το Κυτταρικό σώμα προωθηθεί. Μόλις φτάσει εκεί, ενεργοποιεί έναν καταρράκτη σηματοδότησης που προκαλεί τον πυρήνα του κυττάρου Γονίδιο να ενεργοποιηθεί για τη συνέχιση της ύπαρξης του νευρώνα. Εάν αυτό το σήμα αποτύχει επειδή ο νευρίτης δεν έχει βρει τον στόχο του, ο νευρώνας πέφτει σε απόπτωση, πράγμα που σημαίνει ότι αυτοκτονε Άρα ο αυξητικός παράγοντας είναι περισσότερο παράγοντας επιβίωσης.
Μάλιστα, η μαζική παραγωγή των Νευρώνεσ στον εγκέφαλο του εμβρύου υπάρχουν μερικές φορές πάρα πολλά Νευρώνεσ δίνει. Ανταγωνίζονται μεταξύ τους: παραμένουν μόνο εκείνοι με τις πιο σταθερές συνδέσεις. Έως και το 80 τοις εκατό των νευρώνων διασπώνται ξανά.
Ένα μεγάλο μέρος των επιτυχημένων Άξονεσ αργότερα περιβάλλεται από ολιγοδενδροκύτταρα, έναν τύπο γλοιακών κυττάρων Γλοιακά κύτταρα – Υποεκτιμημένη κόλλα. Αυτή η λεγόμενη μυελίνωση ξεκινά στις παλαιότερες δομές του εγκεφάλου Εγκεφαλικό στέλεχος Το εγκεφαλικό στέλεχος, και συνεχίζει στο πιο πρόσφατο. Απομονώνουν τους άξονες από τις διεργασίες στο περιβάλλον τους και επιτρέπουν τη μετάδοση των ηλεκτρικών παλμών με τις οποίες επικοινωνούν τα κύτταρα έως και εκατό φορές πιο γρήγορα Νευρικά κύτταρα στη συνομιλία. Im Μετωπιαίος λοβός η μυελίνωση του εγκεφάλου διαρκεί σε όλη τη διάρκεια της ζωής Ο μετωπιαίος λοβός.
Επιτέλους έξω
Ο εγκέφαλος δεν τελειώνει σε καμία περίπτωση όταν γεννηθεί το παιδί. Μάλλον, η γέννηση είναι το σήμα εκκίνησης για μια τεράστια έκρηξη ανάπτυξης: τον πρώτο χρόνο της ζωής, ο εγκέφαλος τριπλασιάζεται και το κεφάλι φτάνει τα τρία τέταρτα του μεγέθους του ενήλικα. Αυτή η έκρηξη ανάπτυξης οφείλεται εν μέρει στην εμφάνιση νέων Νευρώνεσ και εν μέρει επειδή οι νευρικές ίνες γίνονται παχύτερες ως αποτέλεσμα της μυελίνωσης και της Νευρώνεσ πολυάριθμος Συνάψεισ φτιάξτε μέχρι τους γείτονές σας. Αυτή η κατασκευή συνάψεων συμβαίνει αρχικά γρήγορα και αδιακρίτως, σαν να προσπαθούσατε να γνωρίσετε όλους όσους ήταν παρόντες σε ένα πάρτι με „speed dating“. Σε ηλικία τριών ετών, τα παιδιά έχουν διπλάσιες συνάψεις από τους ενήλικες. Στο πάρτι πρέπει να αποφασίσεις κάποια στιγμή σε ποιον πραγματικά θέλεις να μιλήσεις. Οι νευρώνες τα πηγαίνουν παρόμοια: διατηρούνται μόνο οι πιο ενεργές συνάψεις, οι άλλες αναλύονται Γλύπτες με τη σμίλη των εμπειριών. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται συναπτικό κλάδεμα και διαρκεί μέχρι την έναρξη της εφηβείας στα σπονδυλωτά. Στην παιδική ηλικία μπορεί να μας κοστίσει δισεκατομμύρια συνάψεις κάθε μέρα. Αυτό ακούγεται απειλητικό, αλλά σημαίνει ότι οι γνωστικές διαδικασίες λειτουργούν πιο αποτελεσματικά.
Αυτή η αργή ανάπτυξη του εγκεφάλου κάτω από τη μαζική επιρροή των εμπειριών που βιώνει ένα παιδί στο περιβάλλον του κάνει τους ανθρώπους τόσο προσαρμοστικούς, τόσο έξυπνους, αλλά και τόσο επηρεάσιμους.
για να διαβάσετε περισσότερα:
Νταν Χ. Sanes, Thomas A. Ελάφια, Γουίλιαμ Α. Χάρις: Ανάπτυξη Νευρικού Συστήματος. Elsevier Publisher 2012.
Lise Eliot: Was geht da drinnen vor? Die Gehirnentwicklung in den ersten fünf Lebensjahren. Berlin 2001.
Mari Sild, Edward S. Ruthazer: Radial Glia: Progenitor, Pathway, and Partner. Neuroscientist June 2011 vol. 17 no. 3288 – 302 (abstract).
Online-Embryologiekurs für Studierende der Medizin. Entwickelt von den Universitäten Fribourg, Lausanne und Bern (Schweiz); zur Webseite.
Themen
Grundlagen
Kindliches Gehirn
Tags
Babys
Entwicklung
Gliazellen
Neurone
Autor
Manuela Lenzen
Wissenschaftliche Betreuung
Prof. Dr. Mark Hübener
Lizenzbestimmungen
Dieser Inhalt ist unter folgenden Nutzungsbedingungen verfügbar.
BY-NC: Namensnennung, nicht kommerziell
Zugehörige Pressemeldungen
Βάλτε μεταφραστη
Άς προσέξει η γιαγιά.
Είναι αρπαγή σκέτη!!!
Ξέρετε ο εγκέφαλος ενός παιδιού 3 ετών δεν είναι καν αναπτυγμένος , μεγαλώνει σε όγκο και περιοχές όπως το σώμα και άλλα όργανα!! Να κάνουν “χρησμούς” οι “ιατροι”ότι τα μέρη του εγκεφάλου που φυσιολογικά πρώτα πρέπει να αναπτυχθούν θα είναι και αυτά εγκεφαλικά νεκρά όχι μόνο πρόωροε αλλά και υποπτος