Αδειάζει το κοσμοπολίτικο νησί των Κυκλάδων, η Σαντορίνη, υπό τον φόβο ενός νέου μεγάλου σεισμού. Αν και δεν έχει γίνει κάποια επίσημη ανακοίνωση για εκκένωση του νησιού, τουλάχιστον 3.000 άτομα έχουν φύγει σήμερα. Απίστευτες ουρές για εισιτήρια, ενώ πολλές είναι οι έκτακτες πτήσεις.
Τρομακτικές είναι οι εικόνες που περιγράφουν κάτοικοι και εργαζόμενοι του νησιού, καθώς όπως λένε «η Γη δεν σταματάει να τρέμει». Άρον άρον εγκαταλείπουν τη Σαντορίνη τουρίστες και κάτοικοι. Φεύγουν γεμάτα αεροπλάνα και πλοία, ενώ πολύς κόσμος αναζητά την «έξοδο» από το νησί.
Στα ταξιδιωτικά πρακτορεία έχουν σχηματιστεί απίστευτες ουρές για ένα εισιτήριο σε κάποιο αεροπλάνο ή πλοίο με προορισμό τον Πειραιά. Μετά τη μεγάλη σεισμική δόνηση των 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί, η οποία ήταν και η πιο ισχυρή μέχρι τώρα, υπήρξαν μικρές κατολισθήσεις στο λιμάνι του Αθηνιού, αλλά και στη Βλυχάδα, σύμφωνα με κατοίκους του νησιού.
Μάλιστα, η AEGEAN έβαλε εκτάκτως και τρεις παραπάνω πτήσεις από Σαντορίνη για Αθήνα. Νωρίτερα, το 112 έστειλε αρχικά ένα μήνυμα που συνέστησε στους κατοίκους της Σαντορίνης να αποφεύγουν τρεις περιοχές του νησιού, υπό τον φόβο κατολισθήσεων.
Στη συνέχεια, εστάλη μήνυμα για ετοιμότητα σε κατοίκους και επισκέπτες τεσσάρων νησιών: Σαντορίνη, Αμοργός, Ανάφη, Ίος.
Το πρωί έφτασαν σχεδόν γεμάτα τα πλοία στον Πειραιά από όπου αποβιβάστηκαν ολόκληρες οικογένειες.
Κάτοικοι της Σαντορίνης φτάνουν αεροπορικώς στο Ελευθέριος Βενιζέλος, με 13 πτήσεις από το νησί να έχουν προγραμματιστεί για σήμερα. «Οι περισσότεροι που γνωρίζω θα εγκαταλείψουν το νησί, δεν είναι τόσο χαλαρά τα πράγματα» δήλωσε νωρίτερα στον ΣΚΑΪ η Αναστασία, που έφτασε το πρωί στην Αθήνα με την μητέρα της.
Συνεδριάζουν οι Επιτροπές Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου
Σε εξέλιξη είναι η κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ, σχετικά με την αυξημένη σεισμική δραστηριότητα στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Η σύσκεψη γίνεται παρουσία του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια. Σημειώνεται ότι νωρίτερα εκδόθηκαν δύο μηνύματα του 112. Το πρώτο ενημέρωνε τους κατοίκους της Σαντορίνης για κίνδυνο κατολισθητικών φαινομένων τονίζοντας ότι απαγορεύεται η πρόσβαση στις περιοχές Αμμούδι, Αρμένη και Παλιό Λιμάνι Φηρών στη Θήρα, ενώ το δεύτερο προειδοποιούσε για παρατεταμένη σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ίου, της Αμοργού, της Θήρας και της Ανάφης καλώντας τους πολίτες να παραμείνουν σε ετοιμότητα.
Οι σεισμολόγοι, ωστόσο, παραμένουν συγκρατημένοι, όσο παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου. «Έχουμε αβεβαιότητες και δυσκολίες, οι οποίες είναι συνυφασμένες με τη φύση των φαινόμενων αυτών, τα οποία είναι εξαιρετικά περίπλοκα και τα αποτελέσματα τα οποία βγάζουμε πρέπει να είναι ο οδηγός για τα επιχειρησιακά μέτρα που θα λαμβάνονται. Κατά συνέπεια, ουδείς δεν μπορεί να πει περισσότερα», ανέφερε νωρίτερα στο Mega o σεισμολόγος και μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος. Συνολικά οι σεισμοί στην περιοχή την τελευταία εβδομάδα υπολογίζονται σε περισσότερους από 500, με τους ισχυρότερους από αυτούς να υπολογίζονται στα 4,7 και 4,9 Ρίχτερ.
Διαβάστε ακόμα:
Σαντορίνη: Μήνυμα του 112 για πρόσβαση σε τρεις περιοχές
Μητσοτάκης για σεισμούς: «Οι νησιώτες να είναι ψύχραιμοι»
Τα περισσότερα εισιτήρια τα αγόρασαν κατσαπλιάδες Αλβανοί. Οι μόνιμοι κάτοικοι της Σαντορίνης, τα τελευταία χρόνια. Τόσα χρόνια την ξεζούμιζαν με τις βρομιές και παρανομίες τους και τώρα την κοπανάνε τα τηγάνια.