Δεν έχει τέλος η σεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή των Κυκλάδων, με χιλιάδες πολίτες να εγκαταλείπουν την Σαντορίνη, υπό το φόβο ισχυρότερης δόνησης.
Την τελευταία ώρα, τουλάχιστον δύο σεισμοί έχουν καταγραφεί άνω των 4 Ρίχτερ. Η πρώτη, μεγέθους 4,6 βαθμών σημειώθηκε σε απόσταση 235 χλμ. νοτιοανατολικά της Αθήνας. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 21 χλμ. νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού. Λίγο αργότερα, ακολούθησε, ακολούθησε ακόμη μία δόνηση, 4,2 Ρίχτερ, με επίκεντρο στο θαλάσσιο χώρο 15 χλμ. ΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η πυκνή σεισμική δραστηριότητα δεν συνδέεται με το ηφαίστειο της Σαντορίνης, ωστόσο υπογραμμίζουν ότι απαιτείται επαγρύπνηση, δεδομένου ότι δεν έχει καταγραφεί σεισμός που να μπορεί να χαρακτηριστεί ως ο κύριος.
«Περιμένουμε σεισμούς, έχουμε συνέχεις σεισμούς από χθες, από χθες έχουμε πάνω από 150 σεισμούς. Δεν πανικοβαλλόμαστε, δεν φεύγουμε εμείς. Τα σχολεία τα κλείσαμε είναι οδηγία της Πολιτικής Προστασίας. Είμαστε περίπου 200 μόνιμοι κάτοικοι. Το σχολείο μας είναι καινούριο και συστεγάζονται όλα τα τμήματα. Δεν θα φύγουμε από τον τόπο μας, δεν ανησυχούμε. Δεν είναι θέμα αριθμού κατοίκων, μορφολογικά είμαστε διαφορετικό νησί από την Σαντορίνη», σχολίασε ο αντιδήμαρχος Ανάφης, Σοφούλης Κολυδάς.
«Θα συνεχιστεί η σεισμική δραστηριότητα, να μην ανησυχούμε»
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Σεισμολογίας, Βασίλης Καρακώστας έκανε σαφές πως η σεισμική δραστηριότητα πρόκειται να συνεχιστεί στη Σαντορίνη και για τον λόγο αυτό συνέστησε ψυχραιμία στους κατοίκους.
«Τα συμπεράσματα που βγαίνουν έως τώρα είναι ότι η σεισμική δραστηριότητα είναι έντονη, και μάλλον θα συνεχιστεί για πολύ καιρό ακόμα. Δεν μπορούμε να πούμε κάτι καθησυχαστικό, πιθανώς η σεισμική δραστηριότητα να συνεχίζει με τον τρόπο που εκδηλώνεται αυτόν τον καιρό. Δεν ξέρουμε τι μπορεί να γίνει στο μέλλον γι΄αυτό έχουμε μια επιφύλαξη, δεν πανικοβάλλουμε τον κόσμο, κανείς δεν ισχυρίζεται ότι θα γίνει ένας μεγάλος σεισμός», υπογράμμισε και κατέληξε:
«Το ρήγμα που έδωσε τον σεισμό του 1956 δεν μπορεί να δραστηριοποιηθεί πάλι και να δώσει έναν τόσο ισχυρό σεισμό σε τόσα λίγα χρόνια. Να μην ανησυχούμε όταν γίνονται τέτοιοι σεισμοί δεν πρόκειται να προκαλέσουν βλάβες».
«Υπάρχει πανικός στο νησί»
Ωστόσο, η ανησυχία στο νησί είναι διάχυτη, με κατοίκους να προσπαθούν να φύγουν με κάθε μέσο. Η Δήμητρα Τσαμπρά, διανύει τον 7ο μήνα της εγκυμοσύνης της, και αποφάσισε να απομακρυνθεί από την περιοχή.
«Μετά τους ισχυρότερους σεισμούς, πήραμε την απόφαση να φύγουμε γιατί δεν γινόταν διαφορετικά. Υπάρχει πανικός και σύγχυση. Μάθαινα ότι κόσμος λιποθυμάει γιατί δεν βρίσκει εισιτήρια. Υπάρχει πανικός στο νησί. Γενικά υπάρχει μια ετοιμότητα αλλά ο κόσμος έχει άγχος και πανικό. Κάποιοι έχουν πού να μείνουν αλλά άλλοι δεν έχουν την δυνατότητα να φύγουν. Μένουν στα αυτοκίνητά τους. Ο πανικός ξεκίνησε από το μήνυμα του 112», τόνισε η κ. Τσαμπρά.
Δείτε επίσης:
- Τουριστική αβεβαιότητα για τη Σαντορίνη: Μηδενισμός μελλοντικών κρατήσεων;
- «Σμήνος» σεισμών: Νέες απανωτές δονήσεις πάνω από 4 Ρίχτερ ανοιχτά της Αμοργού
- Στο «χορό» των Ρίχτερ η Σαντορίνη: Νέες δονήσεις και έκτακτα μέτρα – «Φεύγουμε, μέχρι να καταλαγιάσει το φαινόμενο», λένε οι κάτοικοι