Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος (ακόμα και των διεθνών ΜΜΕ) παραμένει η έντονη ανησυχία που επικρατεί για τους αλλεπάλληλους σεισμούς στην Σαντορίνη, με κατοίκους και επισκέπτες να εγκαταλείπουν το νησί, την ώρα που πλήθος επιστημόνων προβλέπει ότι δεν αποκλείεται να ακολουθήσει μεγαλύτερη σεισμική δόνηση.
Καθηγητές και σεισμολόγοι με επιφυλακτικότητα υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και ότι δεν αναμένεται σεισμός μεγαλύτερος των 5,5 Ρίχτερ. Μάλιστα, την ώρα που συνεχίζονται οι έρευνες για την ηφαιστειακή δραστηριότητα, εκφράζεται η άποψη ότι δεν σχετίζεται με τους σεισμούς που έχουν προκαλέσει τρόμο εδώ και μια εβδομάδα στην περιοχή ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό. Παράλληλα, αναφέρεται ότι η σεισμική ακολουθία δεν σχετίζεται με το ρήγμα που έδωσε τον μεγάλο σεισμό του 1956.
Ωστόσο, μια διαφορετική άποψη, αυτή του γνωστού σεισμολόγου Άκη Τσελέντη, προκαλεί προβληματισμό. «Η σεισμική δραστηριότητα δεν αποκλιμακώνεται αλλά αντίθετα εντείνει τους ρυθμούς της» αναφέρει σε νέα ανάρτηση ο σεισμολόγος κ. Τσελέντης, τονίζοντας ότι «το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού που μας έδωσε το καταστροφικό σεισμό του 1956 έχει ενεργοποιηθεί».
Ο κ. Τσελέντης επιβεβαιώνει ότι όλα δείχνουν ότι πρόκειται για προσεισμική ακολουθία: «Η όλη δραστηριότητα έχει ξεκάθαρα τα χαρακτηριστικά προσεισμικής ακολουθίας και δυστυχώς όσο δε γίνεται ο κύριος σεισμός τόσο θα αυξάνει και το αναμενόμενο μέγεθος του» αναφέρει στην ανάρτησή του.
Όπως τονίζει, ο κύριος σεισμός αναμένεται σύντομα και δεν αποκλείεται να φτάσει το μέγεθος του 1956, ενώ η μετασεισμική ακολουθία θα διαρκέσει για μήνες: «Το χειρότερο σενάριο είναι να φτάσουμε τα μεγέθη του 1956 αλλά το πλέον πιθανό είναι να έχουμε σύντομα τον κυρίως σεισμό, (όχι όπως το Αρκαλοχώρι που είχαμε προσεισμική ακολουθίες 4 μηνών), οπότε θα μπούμε στη καθαρά μετασεισμική φάση ή οποία όμως θα διαρκέσει για αρκετούς μήνες μέχρι το καλοκαίρι, με δραματικές επιπτώσεις στο τουρισμό του νησιού το οποίο δεν είναι ότι καλύτερο από συνθήκες δόμησης».
Αμφίδρομη η σχέση των ηφαιστείων με τη σεισμικότητα
Μάλιστα, τονίζει ότι υπάρχει συσχετισμός των σεισμών με τα ηφαίστεια: «είναι και τα δύο (Σαντορίνης κ Κολούμπο) ενεργά και σίγουρα υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση με τη σεισμικότητα».
Ο σεισμολόγος επισημαίνει ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην προστασία των κατοίκων και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπολογίζεται η πιθανότητα για το χειρότερο σενάριο: «Υπάρχει βέβαια και η μικρή πιθανότητα το φαινόμενο να εκτονωθεί με μεσαίου μεγέθους σεισμούς αλλά εμείς πρέπει να σκεφτόμαστε το χειρότερο σενάριο. Πάντως να γίνει αντιληπτό ότι οι ζωές των κατοίκων είναι πολύ πάνω από τα όποια οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα».
Διαβάστε αναλυτικά την ανάρτηση του Άκη Τσελέντη:
«Δυστυχώς η σεισμική δραστηριότητα ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ αλλά αντίθετα εντείνει τους ρυθμούς της. Μόνο μέσα σε αυτές τις λίγες μέρες του Φεβρουαρίου ξεπέρασαν τους 40 οι σεισμοί μεγαλύτεροι των 4R.
Ο σεισμογόνος χώρος επεκτείνεται προς τα ΒΑ και είναι φανερό ότι το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού που μας έδωσε το καταστροφικό σεισμό του 1956 έχει ενεργοποιηθεί.
Η όλη δραστηριότητα έχει ξεκάθαρα τα χαρακτηριστικά ΠΡΟΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ακολουθίας και δυστυχώς όσο δε γίνεται ο κύριος σεισμός τόσο θα ΑΥΞΑΝΕΙ και το αναμενόμενο μέγεθος του.
Το χειρότερο σενάριο είναι να φτάσουμε τα μεγέθη του 1956 αλλά το πλέον πιθανό είναι να έχουμε σύντομα τον κυρίως σεισμό, (όχι όπως το Αρκαλοχώρι που είχαμε προσεισμική ακολουθίες 4 μηνών), οπότε θα μπούμε στη καθαρά μετασεισμική φάση ή οποία όμως θα διαρκέσει για αρκετούς μήνες μέχρι το καλοκαίρι, με δραματικές επιπτώσεις στο τουρισμό του νησιού το οποίο δεν είναι ότι καλύτερο από συνθήκες δόμησης.
Έχουν γίνει πολεοδομικά εγκλήματα στο νησί υπό την πίεση των ξενοδοχειακών συμφερόντων.
Δόθηκαν οικοδομικές άδειες και κτίστηκαν στά Φηρά, στην Οία και αλλαχού, κατασκευές μεγάλου βάρους (Ξενοδοχεία με πισίνες) στα πρανή, στην πλαγιά, στην πλήρη κατηφόρα προς την θάλασσα, κάτω του παραδοσιακού οικισμού, με ψευτοθεμελιώσεις!
Σχετικά τώρα με τα ηφαίστεια είναι και τα δύο (Σαντορίνης κ Κολούμπο) ενεργά και σίγουρα υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση με τη σεισμικότητα.
Θα παρακαλούσα τους πολιτικούς (τοπικούς και μη) να μην προκαταβάλουν τους επιστήμονες και να κάνουν σεισμολογικές εκτιμήσεις. Αν θέλουν να προσφέρουν ας πατάξουν τις πολεοδομικές παρανομίες κλείνοντας τα αυτιά τους στα ξενοδοχειακά συμφέροντα και να αφήσουν τους επιστήμονες να κάνουν τη δουλειά τους.
Υπάρχει βέβαια και η μικρή πιθανότητα το φαινόμενο να εκτονωθεί με μεσαίου μεγέθους σεισμούς αλλά εμείς πρέπει να σκεφτόμαστε το χειρότερο σενάριο. Πάντως να γίνει αντιληπτό ότι οι ζωές των κατοίκων είναι πολύ πάνω από τα όποια οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα.
Και το νησί μου η Κεφαλλονιά έχει σεισμικότητα ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ από τη Σαντορίνη και αντίστοιχα απότομα πρανή αλλά έχει τέλειες συνθήκες δόμησης. Ήμαστε σχεδόν άτρωτοι και σε πολύ μεγάλα σεισμικά μεγέθη. Για αυτό λέμε «come to Cephallonia to enjoy earthquakes!». Μακάρι κάποια στιγμή να μπορούσαμε να πούμε το ίδιο και για όλη την Ελλάδα.
(**) Την προηγούμενη ανάρτηση μου την είδαν πάνω από 500,000! Άτομα (Από μετρήσεις του FB, δεν εννοώ τα like). Σας ευχαριστώ για την μεγάλη τιμή που μου κάνετε να με διαβάζετε. Δεν θα σας διαψεύσω και πάντα όπως όλα τα χρόνια της καριέρας μου θα σας λέω αλήθειες μακριά από οποιεσδήποτε πολιτικές ποδηγετήσεις και συμφέροντα».
Δείτε επίσης:
- Έξαλλος ο Τσελέντης με την κυβέρνηση για τη Σαντορίνη: «Ρίχνουν στάχτη στα μάτια του κόσμου!»
- Δίχως τέλος η σεισμική ακολουθία στην Σαντορίνη: «Περιμένουμε κι άλλους σεισμούς, να μην ανησυχούμε», λένε οι επιστήμονες
- Τουριστική αβεβαιότητα για τη Σαντορίνη: Μηδενισμός μελλοντικών κρατήσεων;