Ρίχτερ πολιορκούν τις Κυκλάδες: Πόσο κοντά είναι ένας μεγάλος σεισμός; Κυβερνητικές σκέψεις ακόμα και για… Εγκέλαδος pass!

Με Μητσοτάκη και Συνολάκη η σύσκεψη της Τετάρτης στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας

Must Read

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι επιστήμονες λόγω των συνεχών σεισμών στις Κυκλάδες και συγκεκριμένα στο τρίγωνο Αμοργού, Σαντορίνης, Ανάφης, με την ανησυχία, την αγωνία και τον φόβο να κλιμακώνονται ώρα με την ώρα, σεισμική δόνηση με τη σεισμική δόνηση.

Για μία ακόμη ημέρα την Τρίτη (4/2), οι σεισμογράφοι… τρελάθηκαν καταγράφοντας ισχυρούς σεισμούς, με μεγαλύτερο αυτόν των 5 Ρίχτερ που σημειώθηκε το απόγευμα και έγινε αισθητός ακόμα και στην Αττική, ενώ ακολούθησαν δεκάδες μετασεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ.

Είναι προσεισμική ακολουθία;

Είναι εκτόνωση της πίεσης που έχει συσσωρευτεί;

Είναι προάγγελος ηφαιστειακής έκρηξης, καθότι υπάρχει και αυτό το ενδεχόμενο;



Οι απαντήσεις ακόμη δεν είναι σαφείς από κανέναν. Οι περισσότεροι σεισμολόγοι συγκλίνουν στην άποψη της προσεισμικής ακολουθίας, αλλά σε κάθε περίπτωση, έχουν ήδη ληφθεί μέτρα για παν ενδεχόμενο.

Η αντιμετώπιση από την Κυβέρνηση της κατάστασης αυτής έχει προκαλέσει πανικό, ο οποίος με τη σειρά του έχει σαν αποτέλεσμα τη μαζική φυγή νησιωτών, ιδίως από τη Σαντορίνη, από όπου έχουν αποχωρήσει σχεδόν τα δύο τρίτα του πληθυσμού της!

Κόσμος επιβιβάζεται σε πλοίο στο λιμάνι της Σαντορίνης, Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2025. ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Εγκέλαδος pass!

Τι θα κάνουν αυτοί οι άνθρωποι μακριά από τα σπίτια τους; Πού θα μείνουν και υπό ποιες συνθήκες; Για πόσο; Απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα μπορεί να μην υπάρχουν, αλλά αυτό που φέρεται να υπάρχει ως σκέψη στους κυβερνώντες είναι το πώς θα φτιάξουν ένα… Εγκέλαδος pass!

Όπως αποκάλυψε το Attica TV, η μαζική φυγή του κόσμου και τα παραπάνω ερωτήματα, οι ταξιδιωτικές οδηγίες που ήδη εκδίδονται από το εξωτερικό για αποφυγή των Κυκλάδων, η αβεβαιότητα για τους χιλιάδες εποχικούς εργαζόμενους στον κλάδο του τουρισμού αλλά και για όσους εργάζονται αυτή τη στιγμή στη Σαντορίνη όπου έχουν νεκρώσει όλα, έριξαν στο τραπέζι τη λύση Μητσοτάκη διά πάσαν νόσον: το pass!

Ένα Εγκέλαδος pass είτε για το καλοκαίρι, αν εκτονωθεί χωρίς απώλειες αυτή η σεισμική κρίση και σε περίπτωση που υπάρξουν ακυρώσεις κρατήσεων στα νησιά των Κυκλάδων (για να μπορέσει να κινηθεί ο εσωτερικός τουρισμός όπως ισχυρίζονται), είτε για τους εργαζόμενους που δεν μπορούν να δουλέψουν λόγω των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί.

Όλα αυτά είναι υπό μελέτη και θα εξαρτηθεί από το πώς θα κινηθεί ο Εγκέλαδος και πότε θα «σκάσει» το ρήγμα που αναφέρουν οι σεισμολόγοι.



Σύσκεψη με Μητσοτάκη και Συνολάκη

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, την Τετάρτη το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Στις 13:00 θα γίνει σύσκεψη στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας παρουσία και του πρωθυπουργού, όπου θα γίνει η βασική εισήγηση, αρχικά από τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, για την κωδικοποίηση των βασικών ενεργειών πρόληψης-κινητοποίησης με όλα τα ενδεχόμενα τα οποία μπορεί να συμβούν και μπορούμε να προβλέψουμε», είπε αρχικά ο κ.Μαρινάκης στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Και συνέχισε: «Θα υπάρξουν τέσσερις σύντομες παρουσιάσεις επιστημόνων, του κ. Παπαζάχου, σεισμολόγου, της κυρίας Νομικού, ηφαιστειολόγου, του κ. Συνολάκη, του καθηγητή και του κ. Λέκκα από τον ΟΑΣΠ. Θα κάνει και ένα κλείσιμο ο Πρωθυπουργός με βάση τα δεδομένα τα οποία θα του παρουσιαστούν, για να έχουν οι πολίτες μια εικόνα».

Επιφυλακτικός ο Λέκκας

«Σε αυτές τις σεισμικές ακολουθίες δεν μπορούμε να μιλήσουμε ακόμα για κύριο σεισμό», είπε ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας στην ΕΡΤ και συμπλήρωσε:

«Δεν μπορούμε να υπολογίσουμε σε ποια κατάσταση είμαστε. Δυστυχώς, όλα τα μέλη της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας δεν μπορούν να εκτιμήσουν σε ποιο σενάριο θα πάμε, γιατί δεν γνωρίζουμε καλά το φαινόμενο του σεισμού. Η φύση λειτουργεί με διαφορετικούς νόμους, διαφορετικές συνθήκες. Έτσι λοιπόν διατυπώνουμε σενάρια για να προετοιμάσουμε επιχειρησιακά την αντίδραση μας και τις δράσεις μας, για να έχουμε τις μικρότερες επιπτώσεις. Ένα σενάριο να πάμε με σεισμούς της τάξεως των 5 βαθμών, έχει το θετικό ότι δεν γίνονται ζημιές, αλλά το αρνητικό είναι ότι θα πάει για ένα μακρύ χρονικό διάστημα. Θα είναι μια μακρόσυρτη ακολουθία, ίσως κάποιες βδομάδες, ίσως και κάποιους μήνες».

Για το σενάριο των 5,5 Ρίχτερ, ο κ.Λέκκας σχολίασε: «Θα απορροφηθεί μεγάλη ενέργεια, οπότε αυτόματα απομειώνεται η σεισμική δραστηριότητα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Εάν παραμείνουμε στα μεγέθη σεισμών που γίνονται τώρα τα φαινόμενα θα παραμείνουν ενδεχομένως και δυο, τρεις, τέσσερις εβδομάδες ή και μερικούς μήνες. Θα υπάρχει ύφεση, θα εμφανίζονται ξανά, θα υπάρχουν διακοπές, θα υπάρχει πιο μεγάλη συχνότητα σε μερικές μέρες, αλλά μικρότερα μεγέθη ή σε άλλες μέρες θα υπάρχουν μεγαλύτερα μεγέθη με πιο αραιή συχνότητα. Είναι σενάρια αυτά τα οποία εξετάζουμε, χωρίς όμως να μπορούμε να προσδιορίσουμε ποιο σενάριο ουσιαστικά θα ακολουθήσει η ίδια η φύση».

«Κάπως υπερβολική διαδικασία» της μαζικής εξόδου

Προσπάθησε στη συνέχεια να καθησυχάσει τον κόσμο, παρότι αυτό είναι αρκετά δύσκολο:

«Θεωρώ ότι είναι εύλογο ο κόσμος να φεύγει από τη Σαντορίνη γιατί πολλά άτομα, πολλοί συμπολίτες μας έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία σε όλα αυτά τα φαινόμενα, αλλά θεωρώ ότι είναι και κάπως υπερβολική διαδικασία. Αν μου λέγατε αν η Σαντορίνη είναι ασφαλής, θα σας έλεγα ότι η Σαντορίνη είναι ασφαλής – σε αυτά τα σενάρια που περιγράψαμε».

Όσο για την πιθανότητα ενός ακραίου σεναρίου, ο κ. Λέκκας απάντησε:

«Θα πρέπει πάντα να το υπολογίζουμε. Θεωρώ ότι οι πιθανότητες είναι εξαιρετικά μικρές, αλλά είναι μέσα στις υπαρκτές πιθανότητες που υπάρχουν, έστω και αν είναι πολύ μικρές. Έτσι λοιπόν, δικαιολογείται και αυτή η μεγάλη κινητοποίηση που πραγματικά είναι πρώτη φορά που έχει γίνει σε αντίστοιχη περίπτωση στον ελληνικό χώρο».

Άποψη από τη Σαντορίνη, Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2025. ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Υπάρχει περίπτωση όμως να συνδέονται τα Ρίχτερ με την ηφαιστειακή δραστηριότητα;

Ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ απάντησε: «Μέχρι στιγμής δεν βλέπουμε να υπάρχει σύνδεση με την ηφαιστειακή δραστηριότητα. Δεν βλέπουμε να υπάρχει μία τέτοια σύνδεση μεταξύ των ηφαιστειακών διεργασιών και της σεισμικής δραστηριότητας. Εφόσον συνεχιστούν όλες αυτές οι διεργασίες, μπορεί να έχει στο μέλλον, αλλά έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, γιατί οι σεισμοί, μπορούν να γίνουν ανά πάσα στιγμή, τα ηφαίστεια όμως δεν δραστηριοποιούνται από τη μία στιγμή στην άλλη. Θέλουν αρκετές εβδομάδες, αρκετούς μήνες, αρκετά χρόνια, θα έλεγε κανείς. Συνεπώς έχουμε μπροστά μας ένα ενδιαφέρον επιστημονικό μέλλον για να δούμε ακριβώς πώς λειτουργεί η φύση, γιατί περί αυτού πρόκειται».

Όσο για το κλείσιμο των σχολείων σε αρκετά νησιά, ο Ευθύμιος Λέκκας είπε:

«Είναι εύλογο στην Αμοργό, στην Ίο και στην Ανάφη τα σχολεία να κλείσουν. Ήταν μια πρόταση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου προς το υπουργείο που την έκανε αποδεκτή. Μέχρι την Παρασκευή θα είναι κλειστά τα σχολεία. Στις άλλες περιοχές δεν θα υπάρχει επιβάρυνση από τη σεισμική δραστηριότητα.

Στη Νάξο, παραδείγματος χάριν ή στην Πάρο, αλλά για εύλογους ψυχολογικούς λόγους, οι δήμαρχοι των περιοχών αυτών αποφάσισαν, όπως απορρέει και από το νόμο, να κλείσουν τα σχολεία. Τη θεωρώ κάπως υπερβολική αυτή την ενέργεια, αλλά για την Σαντορίνη, την Αμοργό, την Ανάφη και τη Χίο είναι προληπτικά, καθαρά, προληπτικά προτείναμε να κλείσουν τα σχολεία».

Κλειστά σχολεία και στη Μήλο την Τετάρτη

Ο Δήμος Μήλου ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που εδρεύουν στα διοικητικά όριά του και των Δημοτικών Δομών «Παιδικός Σταθμός» και «ΚΔΑΠ» για την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου.

«Η απόφαση λήφθηκε λόγω διάρκειας και έντασης των σεισμικών δονήσεων και την εξέλιξη του φαινομένου σε συνδυασμό με τις προβλέψεις για έντονα καιρικά φαινόμενα (βροχές και μεγάλη πτώση θερμοκρασίας), που καθιστά αδύνατο και ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους να βρίσκονται τα παιδιά σε κλειστούς και σε ανοιχτούς χώρους».

«Σπάνιο φαινόμενο»

Ο Βασίλης Καραθανάσης, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών μίλησε στον ΣΚΑΪ για τη σεισμική έξαρση, κάνοντας λόγο για «σπάνιο φαινόμενο» που δεν το έχουμε ξαναδεί στην Ελλάδα και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μεγαλύτερου σεισμού.

Επεσήμανε όμως ότι εκείνος κλείνει περισσότερο προς το φαινόμενο της σμηνοσειράς:

«Μέχρι στιγμής αυτό που θέλουμε να δούμε είναι η στατιστική αξιολόγηση της ακολουθίας. Κοιτάζουμε τους δείκτες βλέπουμε ότι είναι συμβατοί με ένα σενάριο σμηνοσειράς, ωστόσο περιμένουμε τα στοιχεία με τους νέους σεισμογράφους να μπαίνουν στους υπολογισμούς. Θα έχουν μεγαλύτερη ακρίβεια τα νέα δεδομένα. Οι ερευνητές θα μπορούν να μελετήσουν και σεισμούς μικρότερου μεγέθους. Θα έχουμε πιο αξιόλογα αποτελέσματα».

Για την περίπτωση έκρηξης ηφαιστείου λόγω των δονήσεων, ο κ.Καραθανάσης επεσήμανε: «Θα μπορούσα να το αποκλείσω». Και πρόσθεσε ότι δεν αποκλείει «υδροθερμικά αποτελέσματα», «κατολισθήσεις», «αλλαγές γαιοχημικής φύσης», τα οποία, όπως είπε, «είναι φυσιολογικά».

Ο διευθυντής Ερευνών Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Θανάσης Γκανάς είπε με τη σειρά του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ αλλά και στον ΑΝΤ1:

«Κατά την άποψή μου αποκλείεται αυτό το ενδεχόμενο, διότι το ρήγμα που έσπασε, το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού που έχει μήκος 52 χλμ και φτάνει η απόληξή του, η νοτιοδυτική του απόληξη φτάνει κοντά στην Άνυδρο έχει αποφορτιστεί εντελώς. Δεν έχει ενέργεια για να δώσει άλλο σεισμό».



Χωρίς πρωινό δρομολόγιο προς Κυκλάδες το «Blue Star 1»

Τα πρωινά δρομολόγια της Τετάρτης (5/2) του πλοίου «Blue Star 1» για τις Κυκλάδες δεν θα γίνουν λόγω κακοκαιρίας, όπως ανακοινώθηκε σχετικά:

«Σας ενημερώνουμε ότι λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών που προβλέπεται να επικρατούν, αύριο Τετάρτη 05.02.2025 το δρομολόγιο του πλοίου “Blue Star 1” με προγραμματισμένη αναχώρηση από Πειραιά 07:25 προς Πάρο 11:35-11:55, Νάξο 12:45-13:00, Σαντορίνη 15:10, δεν θα πραγματοποιηθεί. Παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον ταξιδιωτικό σας πράκτορα».

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This