Τέλος δεν έχει η σεισμική δραστηριότητα στην Σαντορίνη η οποία πλέον δεν θυμίζει σε τίποτα το πολύβουο και κοσμοπολιτικό νησί που έχουμε συνηθίσει.
Λίγα λεπτά μετά τις 9 σήμερα το βράδυ την ευρύτερη περιοχή «χτύπησε» η ισχυρότερη δόνηση που έχει καταγραφεί στην περιοχή.
Πιο συγκεκριμένα, 5,2 Ρίχτερ καταγράφηκαν από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο στο θαλάσσιο χώρο, 16 χιλιόμετρα νότιο – νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Δείτε σχετικά βίντεο:
Πρωτοφανής ερήμωση
Την ίδια στιγμή πρωτοφανείς είναι οι εικόνες ερήμωσης του νησιού καθώς κάτοικοι, εργαζόμενοι και τουρίστες, συνολικά περίπου 9000 άτομα το έχουν εγκαταλείψει λόγω της τεράστιας ανησυχίας.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Ναυτιλίας, από την Κυριακή ως την Τρίτη και μόνο μέσω της θαλάσσιας οδού, αναχώρησαν πάνω από 9.500 άνθρωποι, όπως έκανε νωρίτερα γνωστό το υπουργείο Ναυτιλίας.
Δείτε βίντεο:
Στο μεταξύ όσοι κάτοικοι έχουν μείνει πραγματοποιούν περιπολίες καθώς «φουντώνει» ο κίνδυνος των ληστειών.
Ιταλός καθηγητής: «Δεν έχει γίνει ακόμα ο κύριος σεισμός!»
Την σεισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα και την Σαντορίνη παρακολουθούν και οι επιστήμονες της Ιταλίας καθώς οι δύο χώρες είναι σεισμικά και ηφαιστειακά ενεργές.
Μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής Κάρλο Ντολιόνι, γεωφυσικός και Πρόεδρος του Ιταλικού Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας (INGV) ανέφερε πως ακόμα δεν έχει γίνει ο κύριος σεισμός.
«Παρακολουθούμε και τη σεισμικότητα της Ελλάδας, η οποία σχετίζεται σαφώς με το γεγονός ότι το Ιόνιο Πέλαγος και το βόρειο τμήμα της Αφρικής κατεβαίνουν κάτω από την Ελλάδα, ένα φαινόμενο που ονομάζεται ακριβώς υποβύθιση και το οποίο παράγει αυτά τα δύο θεμελιώδη γεωλογικά, γεωδυναμικά φαινόμενα που είναι η ηφαιστειότητα, τα ενεργά ηφαίστεια όπως η Σαντορίνη, και η σεισμικότητα, το άνοιγμα του Αιγαίου, κατά μερικά εκατοστά το χρόνο και αυτό το άνοιγμα είναι υπεύθυνο για τη σεισμικότητα που βλέπουμε αυτές τις μέρες».
Σχετικά με το τι πρέπει να περιμένουμε είπε:
«Κάθε σεισμός, κάθε ακολουθία, για εμάς είναι ένα πείραμα στο οποίο προσπαθούμε να μάθουμε. Αυτό που συμβαίνει στα Δωδεκάνησα και βορειοανατολικά της Σαντορίνης είναι αρκετά σημαντική σεισμική δραστηριότητα, διότι υπάρχουν πολλά επεισόδια μεγέθους τεσσάρων έως πέντε (βαθμών Richter).Είχαμε επίσης σεισμούς μεγέθους πέντε και λίγο μεγαλύτερα. Αυτό σημαίνει ότι η ακολουθία δεν παρουσιάζει απώλεια ενέργειας. Αντίθετα, αυξάνεται από την άποψη του μεγέθους και του αριθμού των σεισμών.
Άρα δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε αυτό που ονομάζεται mainshock, δηλαδή έναν κύριο σεισμό μετά τον οποίο υπάρχει μια εξασθένηση, που όλοι οι γεωφυσικοί γνωρίζουν ως νόμο του Omori, δηλαδή μια εκθετική μείωση του αριθμού των σεισμών και του μεγέθους τους με την πάροδο του χρόνου. Αυτό δεν έχει φτάσει ακόμα.
Έτσι, οι Ελληνικές Αρχές, κατά τη γνώμη μου, κάνουν πολύ καλά που είναι πολύ επιφυλακτικές, εξαιρετικά προσεκτικές σχετικά με το τι συμβαίνει, γιατί η ιστορία μας διδάσκει ότι εδώ έχουν γίνει μεγάλοι σεισμοί, όπως αυτός του 1956 με μέγεθος πιθανώς 7,7 (Ρίχτερ). Ακόμα και αν εκείνη την εποχή η ικανότητα υπολογισμού του μεγέθους δεν είναι αυτή που έχουμε σήμερα, αλλά ήταν σίγουρα ένας σεισμός με μέγεθος μεγαλύτερο από 7,5 (Richter), άρα ένας πολύ πολύ ενεργητικός σεισμός.
Νομίζω ότι όσο συνεχίζουμε να βλέπουμε σεισμικά επεισόδια όπως το σημερινό – μέσα σε τρεις ώρες υπήρξαν τέσσερις σεισμούς μεγέθους μεγαλύτερου των 4,5 (Richter) – αυτό σημαίνει ότι, ακολουθώντας τους νόμους της σεισμικότητας ο νόμος Gutenberg-Richter, που ήταν η κύρια αναφορά μας, αυτό μας λέει ότι μπορούμε ακόμα να περιμένουμε επεισόδια μεγαλύτερου μεγέθους. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί και μπορούμε επίσης να περιμένουμε κάποια πολύ ενεργητικά επεισόδια.
Επαναλαμβάνω: η ακολουθία αυξάνεται αντί να μειώνεται, και αυτό είναι ένα σημαντικό σημάδι. Μέχρι να δούμε μια κάθοδο, είναι σωστό να διατηρήσουμε την απόλυτη προσοχή, όπως νομίζω ότι σωστά κάνουν οι Ελληνικές Αρχές».
Παπαζάχος για Σαντορίνη: «Μπορεί να γίνει σεισμός 6 Ρίχτερ, το νησί θα αντέξει»
Την εκτίμηση πως μπορεί να γίνει σεισμική δόνηση ακόμα και 6 Ρίχτερ στην Σαντορίνη εξέφρασε ο Κώστας Παπαζάχος, τονίζοντας πως το νησί θα την αντέξει.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24 ο καθηγητής Γεωφυσικής και Σεισμολογίας ο οποίος επέστρεψε στο νησί μετά την μεσημεριανή σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη ανέφερε:
«Δεν είμαστε ακόμα σε θέση να καθησυχάσουμε τον κόσμο ότι τα χειρότερα έχουν περάσει, ωστόσο σήμερα έχουμε μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πού είναι οι σεισμοί. Φαίνεται το πού είναι οι σεισμοί και ότι η περιοχή που έχει επηρεαστεί είναι μικρότερη. Υπάρχει ακόμα ένα κομμάτι του ρήγματος που δεν έχει σπάσει. Το κομμάτι αυτό δεν είναι πολύ μικρό και αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει μία πιο ισχυρή σεισμική δόνηση, σε κλίμακα μέχρι και 6 Ρίχτερ.
Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι η κατάσταση είναι καλύτερη σήμερα. Το προηγούμενο διάστημα είχαμε στο μυαλό μας χειρότερα σενάρια, λόγω του μεγέθους του ρήγματος»,
Απαντώντας στην ερώτηση αν το νησί θα μπορέσει να αντέξει τα 6 Ρίχτερ είπε:
«Είναι προφανές πως ναι. Μιλάμε για μία εστία που έχει μετακινηθεί προς τα βορειοανατολικά, έχει κυκλώσει το νησί της Ανύδρου, γύρω στα 25 χιλιόμετρα από το νησί. Ένας τέτοιος σεισμός σαφώς έχει επιπτώσεις, αλλά πολύ πιο περιορισμένες. Αυτή είναι περίπου η απόσταση που έχει το Ηράκλειο από τον σεισμό του Αρκαλοχωρίου. Το Αρκαλοχώρι μπορεί να έπαθε καταστροφές, το Ηράκλειο είχε ελάχιστες επιπτώσεις. Συνεπώς, οι επιπτώσεις θα είναι περιορισμένες, ενδεχομένως κάποια πολύ παλιά κτίρια, κάποιο άλλο πρόβλημα σε ετοιμόρροπα κτίρια ή κακές κατασκευές».
Δείτε το σχετικό βίντεο:
Δείτε επίσης:
- Παπαζάχος για Σαντορίνη: «Μπορεί να γίνει σεισμός 6 Ρίχτερ, το νησί θα αντέξει»
- Αλαλούμ στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο: Στη Σαντορίνη και όχι στην Λαυρεωτική ο σεισμός των 3,7 Ρίχτερ!
- Νέος ισχυρός σεισμός μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού – Αισθητός σε Αττική και Τουρκία
- ΕΚΠΑ: Πάνω από 6.400 σεισμοί στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού από 26 Ιανουαρίου έως 3 Φεβρουαρίου!