Κόλαφος είναι για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη η επιστολή αξιωματούχου του Παρατηρητηρίου των Ηνωμένων Εθνών, με την οποία τού έδινε διορία 60 ημερών για να δώσει εξηγήσεις σχετικά με το γεγονός ότι η χώρα μας έχει μετατραπεί σε γκρίζα αγορά υποβοηθούμενης αναπαραγωγής!
Αφορμή για να βρεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης απολογούμενος για την παντελή απουσία επιτήρησης και τιμωρίας των παράνομων πρακτικών που μεταχειρίζονται ιδιωτικές κλινικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, που υλοποιούν προγράμματα παρένθετης μητρότητας, στάθηκε το σκάνδαλο με την κλινική των Χανίων, η οποία προχωρούσε σε εμπορία ανθρώπων, μεσολαβούσε σε υιοθεσίες μωρών, με την αντίστοιχη αμοιβή, και διέπραττε σειρά παραβάσεων της «ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής».
Με τη 12σέλιδη επιστολή της, που εστάλη στον Έλληνα πρωθυπουργό στις 8 Ιουλίου 2024, η ειδική εισηγήτρια του Παρατηρητηρίου των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση της βίας κατά γυναικών και κοριτσιών Reem Alsalem τον εγκαλούσε για το πλαίσιο της παρένθετης μητρότητας και του άφηνε περιθώριο 60 ημερών για να δώσει εξηγήσεις σε οκτώ σημεία-φωτιά, που περιγράφουν την Ελλάδα ως μία χώρα όπου παραβιάζονται κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα ευάλωτων γυναικών και των μωρών, τα οποία γεννιούνται μέσα από τα προγράμματα παρένθετης μητρότητας στο πλαίσιο παράνομων εμπορικών συναλλαγών.
Παράλληλα, άφηνε έκθετη την Αρχή Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, επισημαίνοντας ότι δεν ασκεί την παραμικρή εποπτεία στο πεδίο, το οποίο παραμένει ξέφραγο αμπέλι, και διαπιστώνοντας «κατάφωρες παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Ας σημειωθεί ότι η απάντηση του πρωθυπουργού δεν ήρθε ποτέ, όπως γνωστοποίησε η αξιωματούχος στις 7 Σεπτεμβρίου 2024, με αποτέλεσμα το θέμα να έχει πλέον παραπεμφθεί απευθείας στη δικαιοδοσία του ανώτατου επίτροπου των Ηνωμένων Εθνών.
«Εφιστώ την προσοχή της ελληνικής κυβέρνησης και τη δική σας στην υποχρέωσή σας να ελέγχετε, να επιτηρείτε και να ασκείτε εποπτεία σε όλες τις ιδιωτικές δομές και κλινικές που μπορεί να εμπλέκονται σε δραστηριότητες που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα» τονίζει η κυρία Alsalem στην επιστολή της.
Αναφερόμενη στην κλινική των Χανίων, περιγράφει συνθήκες βιομηχανικής εκμετάλλευσης των γυναικών, που σε ποσοστό 60% προέρχονται από χώρες όπως η Βουλγαρία, η Γεωργία, η Ρουμανία και η Αλβανία, κάνοντας λόγο για ένα εγκληματικό δίκτυο που στρατολογούσε ευάλωτες γυναίκες, τις οποίες χρησιμοποιούσε ως δότριες ωαρίων και ταυτόχρονα ως παρένθετες μητέρες (ανάλογα με τη ζήτηση), χρεώνοντας στους ενδιαφερόμενους γονείς ποσά που έφταναν και τα 120.000 ευρώ.
Οι γυναίκες αυτές υποβάλλονταν σε αμέτρητες αχρείαστες επεμβάσεις και μάλιστα χωρίς καμία ψυχολογική, ηθική ή πνευματική υποστήριξη. «Γυναίκες που χρησιμοποιήθηκαν ως παρένθετες μητέρες περιορίστηκαν σε τουλάχιστον 14 διαφορετικά σπίτια και δεν τους επιτρεπόταν να φύγουν ελεύθερα. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι γυναίκες ζούσαν πολλές μαζί υπό επιτήρηση και τους επιτρεπόταν να φεύγουν μόνο για ψώνια και ιατρικές εξετάσεις στην κλινική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής» τονίζει η αξιωματούχος του Παρατηρητηρίου των Ηνωμένων Εθνών.
Έλλειψη στοιχείων
Ακόμα διαπιστώνει ότι η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις λίγες χώρες σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο όπου αναγνωρίζεται η παρένθετη μητρότητα για αλτρουιστικούς λόγους. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, με απόφαση της Εθνικής Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, προβλέπεται η «αναγκαία αποζημίωση» (δαπάνες για επίτευξη εγκυμοσύνης, κυοφορία, τοκετό, αποχή από εργασία), αν και ο νόμος απαγορεύει οποιουδήποτε είδους αμοιβή.
«Το θεσμικό πλαίσιο της παρένθετης μητρότητας στην Ελλάδα φαίνεται να επικεντρώνεται δυσανάλογα πολύ στην προστασία και την ασφάλεια των ενδιαφερόμενων γονέων, την ώρα που δεν παρέχονται αντίστοιχες δικλείδες ασφαλείας, ούτε διασφαλίζονται τα δικαιώματα της παρένθετης μητέρας και του παιδιού» τονίζει η αξιωματούχος σε άλλο σημείο της επιστολής-χαστούκι προς τον πρωθυπουργό.
Στη συνέχεια διαπιστώνει την έλλειψη διαθέσιμων δεδομένων και στατιστικών στοιχείων σχετικά με τις διαδικασίες παρένθετης μητρότητας που πραγματοποιούνται σε αυτές τις ιδιωτικές κλινικές και τις δραστηριότητες εποπτείας και παρακολούθησης που πραγματοποιούνται από την εθνική Αρχή, καθώς και πιθανούς δεσμούς των κλινικών με κυκλώματα εμπορίας ανθρώπων.
Έντονη ανησυχία
Τέλος, εκφράζει την έντονη ανησυχία της «για την έλλειψη εγγυήσεων για τα δικαιώματα στη ζωή, στην ελευθερία και την υγεία των γυναικών αυτών που επιλέγονται ως παρένθετες μητέρες ακριβώς λόγω της ευάλωτης κατάστασής τους», όπως τονίζει, και ζητά, μεταξύ άλλων, από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παρέχει πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα που πάρθηκαν όσον αφορά τη συλλογή δεδομένων και την εποπτεία των κλινικών που υλοποιούν προγράμματα παρένθετης μητρότητας, να παραθέσει τις δικλείδες ασφαλείας που περιλαμβάνει η εθνική νομοθεσία ως προς τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των γυναικών σε περιπτώσεις δυνητικής εμπορίας ανθρώπων, να εξηγήσει τι προληπτικά μέτρα έχει λάβει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών κ.ά.
Πηγή: Εφημερίδα «δημοκρατία»