Μια σημαντική είδηση που αφορά το ελαιόλαδο, το ελληνικό «χρυσάφι» και τον καρκίνο, προέκυψε από την ανακοίνωση του ελαιοπαραγωγού Σπύρου Δαφνή, ότι το κερκυραϊκό ελαιόλαδο συμμετέχει σε μια πολύ σημαντική επιστημονική έρευνα σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Η διεθνής έρευνα της Σχολής Βασικών Φαρμακευτικών και Τοξικολογικών Επιστημών, Κολλέγιο Φαρμακευτικής, στο Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα αποκαλύπτει τον ρόλο του κερκυραϊκού ελαιολάδου στην καταπολέμηση του συγκεκριμένου καρκίνου και προσφέρει ελπίδα για νέες θεραπείες!
Όπως διαβάζουμε σε σχετική ανακοίνωση και όπως είπε στο Ionian TV ο ελαιοπαραγωγός Σπύρος Δαφνής η εταιρεία του οποίου βγάζει το μοναδικό λάδι «The Governor»* το οποίο «ταξίδεψε» στις ΗΠΑ, οι ουσίες του ελαιολάδου που απομονώθηκαν από τους επιστήμονες, χρησιμοποιήθηκαν για να μελετηθεί η επίδρασή τους στον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Πρόκειται για την τρίτη πιο διαδεδομένη μορφή καρκίνου στις ΗΠΑ και δεύτερη σε επικινδυνότητα, με πάνω από 150.000 νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο.
Τα αποτελέσματα της μελέτης σε πειραματόζωα της επίδρασης των φαινολικών συστατικών του ελαιολάδου σε αυτή τη μορφή καρκίνου (σ.σ. επιλέχθηκε αυτή με τις μεταλλάξεις που οδηγούν στη χειρότερη πρόγνωση), δημοσιεύθηκαν τον Ιανουάριο στο έγκριτο περιοδικό Nutrients.
Βάσει των στοιχείων, τόσο η καθαρή ελαιοκανθάλη, όσο και το ολικό φαινολικό εκχύλισμα χορηγούμενα από το στόμα στα πειραματόζωα, είχαν την ικανότητα να μειώσουν μέσα σε 15 ημέρες το μέγεθος των όγκων κατά 72%!
Επιπλέον, μετά την χειρουργική αφαίρεση των όγκων η συνέχιση της χορήγησης για 40 ημέρες κατέστειλε την επανεμφάνισή τους.
Επιβεβαιώνεται για μία ακόμη φορά η προστατευτική δράση του πολυφαινολικού ελαιολάδου σε διάφορες μορφές καρκίνου, όπως αναφέρεται ακόμα στη σχετική ανακοίνωση, η οποία καταλήγει με το εξής:
Είναι γεγονός πλέον ότι σταδιακά συνεχώς εμπλουτίζονται τα επιστημονικά δεδομένα που θα καταστήσουν το υψηλά φαινολικό ελαιόλαδο ως μια απαραίτητη και ασφαλή διατροφική σύσταση για την πρόληψη και τη διαχείριση διαφόρων μορφών καρκίνου, ενώ παράλληλα ανοίγει ο δρόμος για τη φαρμακευτική αξιοποίηση των φαινολικών συστατικών του ελαιολάδου.
*«The Governor»: Το ελαιόλαδο που παράγεται από την τοπική ποικιλία «Λιανολιά Κέρκυρας» στην περιοχή του Αγίου Ματθαίου, από την οικογένεια Δαφνή.