Η πρόταση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναλάβει οι ΗΠΑ τον έλεγχο της Γάζας μακροπρόθεσμα και να την αναπτύξει σε “Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής” κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση και αναλύσεις. Ακολουθούν τέσσερις πιθανές εξηγήσεις για αυτή την πρόταση:
1. Είναι αντιπερισπασμός:
Ο Τραμπ είναι γνωστός για τις τολμηρές του δηλώσεις που συχνά αποσπούν την προσοχή από άλλα κρίσιμα θέματα ή νομικές αμφισβητήσεις. Αυτή η πρόταση μπορεί να είναι μια προσπάθεια να στρέψει την προσοχή από τη διερεύνηση των ενεργειών του Ελον Μασκ στην κυβέρνηση ή από άλλες πολιτικές και νομικές αντιπαραθέσεις. Ο παλιός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Στίβεν Κ. Μπάνον, έχει δηλώσει ότι αυτή η τακτική του “να πλημμυρίζει την περιοχή” με νέες ειδήσεις και δράσεις λειτουργεί επιτυχώς για να παρακάμψει την ικανότητα των ΜΜΕ να αντιδράσουν σε όλες τις εξελίξεις ταυτόχρονα.
2. Τακτική διαπραγμάτευσης:
Η πρόταση του Τραμπ μπορεί να είναι μια στρατηγική πίεσης στη Μέση Ανατολή για να επιτευχθεί μια πιο σταθερή ειρήνη. Αυτή η τακτική μπορεί να στοχεύει στην πίεση του Χαμάς να παραχωρήσει την εξουσία ή να ενθαρρύνει τη Σαουδική Αραβία να προχωρήσει σε κανονικοποίηση των σχέσεων με το Ισραήλ, αφήνοντας στην άκρη τις απαιτήσεις για παλαιστινιακό κράτος. Ο Νετανιάχου δεν ενδοκρίνει ρητά την ιδέα, αλλά τη χαρακτηρίζει ως μια αξιοσημείωτη πρόταση που αξίζει συζήτηση, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης.
3. Ενισχύει περισσότερο την “θεωρία του τρελού”:
Ο Τραμπ έχει αγκαλιάσει την “θεωρία του τρελού”, όπως το έκανε και ο Ρίτσαρντ Νίξον, όπου η απρόβλεπτη συμπεριφορά και οι δηλώσεις ενός ηγέτη προκαλούν φόβο και συμμόρφωση στους αντιπάλους. Η πρόταση για τη Γάζα θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος να δείξει ότι είναι ικανός για οτιδήποτε, κάνοντας τους αντιπάλους του να αναρωτηθούν πόσο μακριά είναι πρόθυμος να πάει. Αυτό το σχόλιο του Τραμπ για τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, “ξέρει ότι είμαι τρελός”, αποδεικνύει αυτήν την προσέγγιση.
4. Η αυτοκρατορική του τάση είναι αληθινή:
Παρά τις προηγούμενες δηλώσεις του Τραμπ για την αποφυγή του nation-building και την προτεραιότητα των ΗΠΑ, η πρόταση για τη Γάζα μπορεί να αντικατοπτρίζει μια πιο αυτοκρατορική προσέγγιση. Ο Τραμπ έχει αναφερθεί σε ιδέες όπως η αγορά της Γροιλανδίας, η ανάκτηση της κυριαρχίας στη Διώρυγα του Παναμά, ακόμη και την ύψωση της ιδέας του “manifest destiny” στην εγκαινιαστική του ομιλία. Ο γαμπρός του, Τζάρεντ Κούσνερ, έχει επίσης μιλήσει για την αξία της ακτογραμμής της Γάζας, προτείνοντας την απομάκρυνση των κατοίκων για την ανάπτυξη της περιοχής. Αυτή η αλλαγή στην πολιτική του Τραμπ μπορεί να αντικατοπτρίζει μια επιθυμία να αφήσει μια κληρονομιά επέκτασης και επιρροής.
Η πραγματική πρόθεση πίσω από την πρόταση του Τραμπ μπορεί να είναι μια συνδυαστική αυτών των εξηγήσεων, αλλά μόνο ο χρόνος και οι μελλοντικές ενέργειες θα δείξουν ποια από αυτές τις θεωρίες αποδεικνύεται η πιο ακριβής.