Μπαράζ σεισμικών δονήσεων εξακολουθεί να «χτυπά» τις Κυκλάδες, με τη Σαντορίνη να είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τα «βλέμματα» του κρατικού μηχανισμού σε επαγρύπνηση . Ενισχύονται αστυνομικές και πυροσβεστικές δυνάμεις στο άλλοτε κοσμοπολίτικο νησί, ενώ έχει εγκαταλειφθεί από χιλιάδες κατοίκους υπό τον φόβο ενός επερχόμενου νέου μεγάλου σεισμού.
Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, από νωρίς τα ξημερώματα καταγράφηκαν 18 σεισμοί άνω των 3 Ρίχτερ, μεταξύ της Σαντορίνης και της Αμοργού, με τον ισχυρότερο να σημειώνεται στις 05:35 και να αγγίζει τα 4,3 Ρίχτερ. Η αγωνία συνεχίζεται για την έντονη σεισμική δραστηριότητα. «Είναι πολύ πρώιμο να συζητάμε για αποκλιμάκωση, αλλά δε χρειάζεται και ο πανικός, χρειάζεται μια συγκράτηση των λεγομένων για την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Διευθυντής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης. Η σεισμική δραστηριότητα είναι συνεχής με τις περισσότερες δονήσεις να έχουν το επίκεντρό τους ανοιχτά της Αμοργού. Ο Δήμος Θήρας κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ σήμερα μεταβαίνει πιθανότατα στο νησί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Θολό παραμένει το τοπίο αναφορικά με την εξέλιξη του φαινομένου. Οι περισσότεροι επιστήμονες καταλήγουν ότι είναι πιθανός ένας σεισμός κοντά στα 6 ρίχτερ. Μόνο από την Κυριακή 26/1/2025, έως την Τρίτη 4/2/2025, καταγράφτηκαν πάνω από 7.700 σεισμοί στην περιοχή Σαντορίνης-Αμοργού, συμπεριλαμβανομένων 6.000 και πλέον μεγέθους άνω της μιας μονάδας, ανέφερε την περασμένη Πέμπτη το Εργαστήριο Σεισμολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (ΕΚΠΑ). Ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας, ανέφερε ότι «απομακρύνεται το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού. Δηλαδή το σενάριο για πάνω από 6 βαθμούς (6,1-6,2) και ενισχύεται το σενάριο -στην ακραία περίπτωση επαναλαμβάνω- για κάτω από 6 βαθμούς. Αυτό το σενάριο τώρα πια δεν υπάρχει. Για κάτω, όμως, από 6, δηλαδή 5,9-5,8, υπάρχει μία απειροελάχιστη πιθανότητα να εκδηλωθεί ένας τέτοιος σεισμός. Με αυτόν τον σεισμό, λοιπόν, οφείλουμε να σχεδιάσουμε. Και με αυτόν το σεισμό αναπτύχθηκαν και οι επιχειρησιακές δράσεις που βλέπουμε το τελευταίο χρονικό διάστημα από τους επιχειρησιακούς φορείς. Το πιο πιθανό σενάριο, όμως, είναι να συνεχιστεί η σεισμική δραστηριότητα για κάποιες μέρες ή κάποιες βδομάδες με την ίδια ένταση».
Κλειστά σχολεία σε Σύρο, Τήνο, Άνδρο και Μύκονο
Κλειστά θα είναι τα σχολεία σε Σύρο, Τήνο, Άνδρο και Μύκονο και την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου, όπως αποφάσισαν από κοινού οι δήμοι. «Κατόπιν της έντονης και συνεχούς σεισμικής δραστηριότητας που σημειώνεται εδώ και πολλές ημέρες στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, οι Δήμαρχοι Σύρου, Τήνου, Άνδρου και Μυκόνου συναποφάσισαν, με αίσθημα ευθύνης και σύνεσης, να παρατείνουν το χρονικό διάστημα της αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων, έως και την Παρασκευή 07 Φεβρουαρίου 2025, εξετάζοντας προσεκτικά τα δεδομένα των τελευταίων ωρών και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας των Δήμων τους. Διευκρινίζεται ότι ο λόγος της αναστολής της λειτουργίας των σχολείων ΔΕΝ είναι η επικινδυνότητα των σχολικών εγκαταστάσεων, αλλά η πρόληψη και η μέριμνα που οφείλει να λαμβάνει κάθε Δήμος σε επείγουσες καταστάσεις, με γνώμονα την προστασία των πολιτών του και ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων. Η απόφαση για την αναστολή της λειτουργίας των σχολείων υπαγορεύθηκε από τον χθεσινό ισχυρό σεισμό της κλίμακας 5,2 Ρίχτερ νοτιοδυτικά της Αμοργού και κυρίως από την αποφυγή συνωστισμού των μαθητών, σε περίπτωση ισχυρότερου σεισμού», αναφέρει η ανακοίνωση των δήμων.
Διαβάστε ακόμα: