Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκε η υπόθεση τιμολόγησης του νερού, κατόπιν αίτησης ακύρωσης που έχουν καταθέσει 6 Ομοσπονδίες, Σωματεία, κ.λπ. (μεταξύ αυτών εργαζόμενοι σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ) και 20 καταναλωτές.
Έξω από το ΣτΕ είχαν συγκεντρωθεί πολίτες υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα του νερού και «να μη γίνει το νερό σαν το ρεύμα ακριβό», εργαζόμενοι σε Δημόσιες και Δημοτικές επιχειρήσεις αρμόδιες για την διαχείριση των υδάτων, περιβαλλοντικές οργανώσεις και πολίτες.
Το ΣτΕ καλείται να αποφασίσει εάν η ανάθεση του ελέγχου της τιμολόγησης των υπηρεσιών ύδατος σε ανεξάρτητη ρυθμιστική Αρχή, την ΡΑΑΕΥ, διασφαλίζει τον έλεγχο με όρους δημοσίου συμφέροντος, ώστε το αγαθό αυτό να παρέχεται στο σύνολο των πολιτών σε προσιτή τιμή, όπως επιβάλλει το Σύνταγμα της χώρας.
Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι επιδιώκεται η αύξηση των εσόδων των παρόχων μέσω της αύξησης των τιμολογίων κατανάλωσης ενώ θα υπάρξει μετακύλιση του κόστους των δαπανών, γεγονός που θα οδηγήσει σε συνεχείς αυξήσεις.
Η προσβαλλόμενη απόφαση παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2000/60/ΕΚ και την εσωτερική νομοθεσία, όπως και τις συνταγματικές διατάξεις των άρθρων 5, 21, 25 και 106 του Συντάγματος.
Η Ολομέλεια επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της.
Τι αναφέρει η ΕΥΔΑΠ
Η ΕΥΔΑΠ ανέφερε πως ανταποκρίνεται στην ευρωπαϊκή Οδηγία και ο τρόπος που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα είναι ακριβώς ίδιος με αυτόν που ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία.
Διευκρινίστηκε, επίσης, από την ΕΥΔΑΠ ότι θα γίνεται σταδιακά ανάκτηση του κόστους που μπορεί στο μέλλον να φτάσει και στο επίπεδο πλήρους ανάκτησης υπό προϋποθέσεις, σε ορισμένες λεκάνες απορροής ποταμών. Η πλήρης ανάκτηση του κόστους ουδόλως απαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή οδηγία.
Η ΕΥΔΑΠ τονίζει ότι η βιομηχανική χρήση και η αγροτική χρήση νερού, επιβαρυντικές για το περιβάλλον, χρεώνονται πολύ περισσότερο επί τη βάσει της αρχής ο «ρυπαίνων πληρώνει».
Δείτε επίσης:
- Το ΣτΕ αποφασίζει για τις αυξήσεις στο νερό
- Ξεμπρόστιασμα του Σκυλακάκη: Υπεροψία, κοροϊδία, χαμηλού επιπέδου συμπεριφορά στη Βουλή
- Το… colpo grosso της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πόρων