Παγκόσμιος διχασμός για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο!

Στήριξη από 79 κράτη –μεταξύ των οποίων Ελλάδα και Κύπρος- εν μέσω αμερικανικών κυρώσεων

Must Read

Σχεδόν 80 χώρες επιβεβαίωσαν την «αταλάντευτη υποστήριξή τους» στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ, ICC) μετά την επιβολή οικονομικών και ταξιδιωτικών κυρώσεων στο προσωπικό του από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ενώ μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία υπέγραψαν τη δήλωση στήριξης, άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Ουγγαρία, η Ιταλία και η Αυστραλία, απείχαν.

Ο Ούγγρος Πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν επαίνεσε την κίνηση Τραμπ, χαρακτηρίζοντάς την «ανεμοστρόβιλο Τραμπ» στην παγκόσμια πολιτική.

Οι κυρώσεις στοχεύουν τις έρευνες του ΔΠΔ σε βάρος των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ.

Η απάντηση του ΔΠΔ

Με μια δυναμική απάντηση στο πρόσφατο εκτελεστικό διάταγμα των ΗΠΑ που επιβάλλει κυρώσεις, η Πρόεδρος του ΔΠΔ, δικαστής Τομόκο Ακάνε, καταδίκασε την ενέργεια.

Τόνισε τη σημασία του έργου του ΔΠΔ για την απόδοση δικαιοσύνης και την απόδοση ευθυνών στους δράστες, τονίζοντας τον αντίκτυπο τέτοιων κυρώσεων στο παγκόσμιο νομικό σύστημα.

Ελλάδα και Κύπρος στηρίζουν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται μεταξύ των 79 κρατών-μελών του ΟΗΕ που στήριξαν την πρωτοβουλία της Σλοβενίας, του Λουξεμβούργο, του Μεξικό, της Σιέρα Λεόνε και του Βανουάτου και υπέγραψαν την κοινή δήλωση, επιβεβαιώνοντας την ισχυρή υποστήριξή τους «στην ανεξαρτησία, την αμεροληψία και την ακεραιότητα του ΔΠΔ».

  • Την κοινή δήλωση υποστήριξης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου υπέγραψαν τα εξής κράτη-μέλη του ΟΗΕ (σ.σ. με αλφαβητική σειρά):

Βολιβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βραζιλία, Βουλγαρία, Κάμπο Βέρντε (Πράσινο Ακρωτήρι), Καναδάς, Χιλή, Κομόρες, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Κύπρος, Κροατία, Βέλγιο, Μπελίζ, Αφγανιστάν, Αλβανία, Ανδόρα, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Δανία, Δομινικανή Δημοκρατία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γκαμπόν, Γκάμπια, Γερμανία, Γκάνα, Ελλάδα, Γρενάδα, Γουατεμάλα, Ονδούρα, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ιορδανία, Λετονία, Λεσότο, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μαλδίβες, Μάλτα, Μεξικό, Μογγολία, Μαυροβούνιο, Ναμίμπια, Ολλανδία, Νιγηρία, Νορβηγία, Παναμάς, Περού, Πολωνία, Πορτογαλία, Δημοκρατία της Μολδαβίας, Ρουμανία, Άγιος Κίτς και Νέβις, Αγία Λουκία, Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, Σαν Μαρίνο, Σενεγάλη, Σεϋχέλλες, Σιέρα Λεόνε, Σκόπια, Σλοβακία, Σλοβενία, Νότια Αφρική, Ισπανία, Κράτος της Παλαιστίνης, Σουηδία, Ελβετία, Τιμόρ-Λέστε, Τρινιντάντ και Τομπάγκο, Τυνησία, Ουγκάντα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ουρουγουάη, Βανουάτου.

  • Το κείμενο της κοινής δήλωσης:

Εμείς, τα υπογράφοντα Κράτη-μέρη στο Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), επαναβεβαιώνουμε τη συνεχή και αδιάλειπτη υποστήριξή μας στην ανεξαρτησία, την αμεροληψία και την ακεραιότητα του ΔΠΔ. Το Δικαστήριο αποτελεί θεμελιώδη πυλώνα του διεθνούς συστήματος δικαιοσύνης, διασφαλίζοντας τη λογοδοσία για τα σοβαρότερα διεθνή εγκλήματα και την απονομή δικαιοσύνης στα θύματα.

Σήμερα, το Δικαστήριο αντιμετωπίζει πρωτοφανείς προκλήσεις. Μέτρα που επιβάλλουν κυρώσεις στο Δικαστήριο, στους αξιωματούχους και το προσωπικό του, καθώς και σε όσους συνεργάζονται με αυτό, έχουν υιοθετηθεί ως απάντηση στο Δικαστήριο που εκτελεί την εντολή του σύμφωνα με το Καταστατικό της Ρώμης.

Τα μέτρα αυτά αυξάνουν τον κίνδυνο ατιμωρησίας για τα πιο σοβαρά εγκλήματα και απειλούν να διαβρώσουν το διεθνές κράτος δικαίου, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση της παγκόσμιας τάξης και ασφάλειας. Επιπλέον, οι κυρώσεις θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο το απόρρητο ευαίσθητων πληροφοριών και την ασφάλεια των εμπλεκόμενων – συμπεριλαμβανομένων των θυμάτων, των μαρτύρων και των δικαστικών λειτουργών, πολλοί από τους οποίους είναι υπήκοοι μας.

Οι κυρώσεις θα υπονόμευαν σοβαρά όλες τις καταστάσεις που βρίσκονται υπό διερεύνηση, καθώς το Δικαστήριο μπορεί να αναγκαστεί να κλείσει τα γραφεία του στο πεδίο. Η προώθηση του ζωτικής σημασίας έργου του ΔΠΔ εξυπηρετεί το κοινό μας συμφέρον για την προώθηση της λογοδοσίας, όπως αποδεικνύεται από την υποστήριξη που παρέχεται στο Δικαστήριο τόσο από τα συμβαλλόμενα κράτη όσο και από τα μη συμβαλλόμενα.

Ως ισχυροί υποστηρικτές του ΔΠΔ, λυπούμαστε για κάθε προσπάθεια υπονόμευσης της ανεξαρτησίας, της ακεραιότητας και της αμεροληψίας του Δικαστηρίου.  Δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε την επιχειρησιακή συνέχεια του ΔΠΔ, ώστε το Δικαστήριο να συνεχίσει να εκτελεί τις λειτουργίες του αποτελεσματικά και ανεξάρτητα.

Καθώς αγωνιζόμαστε συλλογικά για την προάσπιση της διεθνούς δικαιοσύνης, υπογραμμίζουμε τον απαραίτητο ρόλο του ΔΠΔ στον τερματισμό της ατιμωρησίας, στην προώθηση του κράτους δικαίου και στην προώθηση του διαρκούς σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

spot_img

More Articles Like This