Το δίκτυο Internews μια ΜΚΟ που χρηματοδοτείται από την Υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID) πέρασε από τη χρηματοδότηση οργανισμών μέσων ενημέρωσης μαζί με τον Τζορτζ Σόρος για την ανατροπή κυβερνήσεων στην Ανατολική Ευρώπη στο κάλεσμα για διαφημιστικά μποϊκοτάζ για τη λογοκρισία της ελευθερίας του λόγου στο διαδίκτυο.
Αυτό είναι ένα παράδειγμα εγχειριδίου των τακτικών αλλαγής καθεστώτος των ΗΠΑ που ανακατευθύνονται εναντίον του εγχώριου λαϊκισμού και των Αμερικανών πολιτών.
Στη δεκαετία του 1990, το Internews συνεργάστηκε με το Ίδρυμα Σόρος για τη χρηματοδότηση οργανισμών μέσων ενημέρωσης σε μετασοβιετικά έθνη, διαδραματίζοντας κεντρικό ρόλο στις επαναστάσεις της δεκαετίας του 2000 στη Σερβία, τη Γεωργία και την Ουκρανία.
Κατά τη διάρκεια της «Επανάστασης των Ρόδων» της Γεωργίας, το Internews χρηματοδότησε και εκπαίδευσε δημοσιογράφους στο Rustavi-2 TV, το κορυφαίο κανάλι που οδήγησε την εξέγερση.
«Τα μέσα ενημέρωσης ήταν πολύ καλά στην ενημέρωση του κοινού για το τι συνέβαινε και είχαν τεράστιο ρόλο στο να καλέσουν τον κόσμο στους δρόμους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Marc Behrendt, πρώην διευθυντής του Internews στη Γεωργία.
Μέχρι το 2003, στην Ουκρανία, το Internews είχε πραγματοποιήσει 220 εκπαιδευτικά προγράμματα στα μέσα ενημέρωσης, είχε εκπαιδεύσει περισσότερους από 2.800 δημοσιογράφους και είχε παραγάγει περισσότερα από 220 τηλεοπτικά και 1.000 ραδιοφωνικά προγράμματα. Χρηματοδότησε επίσης την Telekritika, μια διαδικτυακή ομάδα που έπαιξε κεντρικό ρόλο στην «Πορτοκαλί» Επανάσταση του 2004.
Μετά το Brexit και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ το 2016, το Internews -που τώρα συνεργάζεται με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) που χρηματοδοτείται από την USAID- μετέτρεψε την εστίασή της στην προώθηση των διαφημιστικών μποϊκοτάζ για την καταστολή της διαδικτυακής διαφωνίας.
Αυτό που κάποτε ήταν μια επιχείρηση που χρηματοδοτούνταν από τις ΗΠΑ για την ανατροπή ξένων καθεστώτων χρησιμοποιείται τώρα για να φιμώσει τους Αμερικανούς πολίτες και να διαλύσει το λαϊκιστικό κίνημα MAGA του Τραμπ.
USAID-funded Internews went from funding media organizations with George Soros to overthrow governments in Eastern Europe to calling for advertising boycotts to censor free speech online.
This is a textbook example of U.S. regime change tactics being redirected against domestic… pic.twitter.com/Pn0IIuODM6
— KanekoaTheGreat (@KanekoaTheGreat) February 8, 2025
Η «αξία» της προπαγάνδας
Η USAID διοχέτευσε πάνω από 470 εκατομμύρια δολάρια σε δολάρια φορολογουμένων στο Internews.
*Φωτογραφία αρχείου
Δείτε επίσης:
- Την παύση λειτουργίας της USAID χαιρετίζει η Μόσχα, που την έδιωξε από το 2012
- Γιατί η Χίλαρι Κλίντον έχει κηρύξει πόλεμο στον Ίλον Μασκ – Η Ουκρανία, η USAID και τα κλεμμένα δισεκατομμύρια
- Η USAID πλήρωνε εκατομμύρια για τις επισκέψεις διασημοτήτων για να αυξήσει τη δημοτικότητα του Ζελένσκι
- Σκάνδαλο στις ΗΠΑ: Οι New York Times και το Politico έπαιρναν κρατικό χρήμα!