Πιο αποδυναμωμένος από ποτέ και έχοντας χάσει την αξιοπιστία του στα μάτια της διεθνούς κοινότητας, ο Εμανουέλ Μακρόν επιχειρεί να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του με ακόμα μια «σύνοδο κορυφής», αύριο και μεθαύριο, με θέμα αυτή τη φορά την Τεχνητή Νοημοσύνη.
- Από τη Μαρία Δεναξά
Στόχος της Συνόδου Δράσης για την Τεχνητή Νοημοσύνη είναι να εδραιώσει τα θεμέλια του εκκολαπτόμενου διαλόγου μεταξύ των υπερδυνάμεων και να βοηθήσει την Ευρώπη, που υποχωρεί διαρκώς στον παγκόσμιο τεχνολογικό ανταγωνισμό, να επανέλθει στις επάλξεις και στον παγκόσμιο χάρτη, πάνω στον οποίο αναπτύσσεται και εξελίσσεται διαρκώς η Τεχνητή Νοημοσύνη.
Στη σύνοδο θα εκπροσωπηθούν περισσότερες από 80 χώρες και θα συμμετέχουν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, επικεφαλής επιχειρήσεων, επιστήμονες, μέλη της κοινωνίας των πολιτών. Ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της αμερικανικής τεχνολογίας έχουν επίσης επιβεβαιώσει την παρουσία τους, όπως ο Σαμ Αλτμαν, το αφεντικό της OpenAI, που έκανε δημοφιλές το ChatGPT το 2022, ο Σούνταρ Πιτσάι της Google, o νεαρός Κύπριος μάγος της νευροεπιστήμης Nτέμης Χασάμπης, που πούλησε το εργαστήριό του στην Google αντί 450.000.000 ευρώ και θεωρείται από τους πρωτοπόρους της Τεχνητής Νοημοσύνης, ενώ σήμερα είναι ο διευθυντής του Google Deepmind, και ο Ντάριο Αμόντεϊ της Anthropic. Η παρουσία του Ιλον Μασκ, ιδιοκτήτη του Χ, δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.
Μαζί με τη Γαλλία στη σύνοδο θα συμπροεδρεύει και η Ινδία. Η χώρα θα εκπροσωπείται από τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι. Θα παραστούν επίσης ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι ντι Βανς, ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Ντινγκ Ζουεξιάνγκ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, ενώ τη χώρα μας θα εκπροσωπήσει ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σήμερα θα έχει συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν στο Προεδρικό Μέγαρο της Γαλλίας.
Οι δύο ηγέτες θα προχωρήσουν σε επισκόπηση των ελληνογαλλικών σχέσεων, ενώ θα συζητήσουν ζητήματα ευρωπαϊκού αλλά και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με αιχμή την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και τη Συρία, ενώ θα τεθεί από τον Ελληνα πρωθυπουργό και το θέμα πώλησης των πυραύλων Meteor στην Τουρκία.
Στις 7 το απόγευμα ο Εμανουέλ Μακρόν θα προεδρεύσει σε σύσκεψη στο Ελιζέ για την Τεχνητή Νοημοσύνη, στην οποία θα πάρουν μέρος Ευρωπαίοι ηγέτες, εκ των οποίων ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επικεφαλής ευρωπαϊκών επιχειρήσεων τεχνολογίας. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει δείπνο εργασίας.
Αφύπνιση
Αντιμέτωπη με την υπερδύναμη των ΗΠΑ πάνω στην Τεχνητή Νοημοσύνη, η οποία ανακοίνωσε επενδύσεις ύψους 500 δισ. ευρώ, για την ανάπτυξη υποδομών της ΑΙ και με τους κραδασμούς που προκάλεσε στις αρχές του έτους, η εμφάνιση της κινεζικής start-up Τεχνητής Νοημοσύνης DeepSeek, επιθυμία της Γαλλίας, είναι να προκαλέσει μια ευρωπαϊκή αφύπνιση και να διασφαλίσει ότι η χώρα αλλά και η Ε.Ε. δεν θα χάσουν αυτή την τεχνολογική επανάσταση, σύμφωνα με το Ελιζέ.
Μια πρώτη σύνοδος κορυφής για την Τεχνητή Νοημοσύνη είχε πραγματοποιηθεί 18 μήνες πριν στο Λονδίνο. Η πρωτοβουλία, η οποία ξεκίνησε από τον Ρίσι Σούνακ το 2023, είχε ως στόχο να θέσει τις βάσεις για έναν διάλογο σχετικά με την ασφάλεια της Τεχνητής Νοημοσύνης, εντοπίζοντας μεν τους κινδύνους, αλλά χωρίς να περιορίσει την ανάπτυξή της. Οι Βρετανοί ήθελαν να δημιουργήσουν μια διακυβερνητική επιτροπή για την Τεχνητή Νοημοσύνη, κατά το πρότυπο της αντίστοιχης για την κλιματική αλλαγή, για να εξετάσει τα ηθικά, τεχνολογικά και ρυθμιστικά ζητήματα που σχετίζονται με τη Τεχνητή Νοημοσύνη, ενώ προσπαθούσαν να πείσουν τις ΗΠΑ και την Κίνα, τις δύο μεγάλες δυνάμεις, να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους ηγέτες.
Η σύνοδος κορυφής στο Παρίσι σκοπεύει να συνεχίσει τις εν λόγω συζητήσεις, αλλά αυτή τη φορά εστιάζοντας στις ευκαιρίες που παρουσιάζει η Τεχνητή Νοημοσύνη και καθιστώντας τη διεθνή διακυβέρνηση ως ένα από τα σημαντικότερα θέματα των συζητήσεων, σε μια εποχή που ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αναλάβει τα καθήκοντά του και οι προκλήσεις που θέτει η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι τεράστιες από δημοκρατική, οικονομική, τεχνολογική και στρατιωτική άποψη.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη αποτελεί μια μεγάλη τεχνολογική πρόκληση, αλλά και ένα πραγματικό στρατηγικό ζήτημα (μέχρι το 2030 θα μπορούσε να συνεισφέρει 15.700 δισ. δολάρια στην παγκόσμια οικονομία). Ο διεθνής ανταγωνισμός στον εν λόγω τομέα εντείνεται. Η ισορροπία είναι σύνθετη μεταξύ της ανάγκης ρύθμισης αυτού του νέου τεχνολογικού εργαλείου και της ανάγκης των κυβερνήσεων να εκμεταλλευτούν τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη της νέας τεχνολογικής επανάστασης. Η Κίνα και οι ΗΠΑ προηγούνται αδιαμφισβήτητα της Ευρώπης, η οποία αγωνίζεται να καλύψει το χαμένο έδαφος και φαίνεται να τρέχει πίσω από τις εξελίξεις.
Η παρουσία του Ιλον Μασκ στη νέα αμερικανική κυβέρνηση, τη στιγμή που ο δισεκατομμυριούχος μόλις συγκέντρωσε 6 δισ. δολάρια για την εταιρία Τεχνητής Νοημοσύνης «xIA», κινδυνεύει να επιταχύνει την τεχνολογική αποσύνδεση μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης. Επομένως, η σύνοδος κορυφής που λαμβάνει χώρα στο Παρίσι, αποκτά απόλυτο νόημα, εάν οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι θα κατορθώσουν να έρθουν πιο κοντά, όχι μόνο για να αποφύγουν την αποσύνδεση μεταξύ των δύο οικονομικών ζωνών, αλλά και για να πετύχουν τον σταδιακό καθορισμό ενός κοινού πλαισίου συνεργασίας και προσέγγισης γύρω από τις τεχνολογικές εξελίξεις που αφορούν την ΑΙ.
Η επιλογή της Ελλάδας και το σχέδιο που υλοποιείται
Στη συνάντησή του με τον Εμανουέλ Μακρόν αλλά και στη μίνι σύνοδο κορυφής με τους Ευρωπαίους ηγέτες στο Ελιζέ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει τα πρώτα δειλά βήματα της Ελλάδας στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης. Πριν από δύο μήνες η Επιτροπή για την Τεχνητή Νοημοσύνη, με επικεφαλής τον Κωστή Δασκαλάκη, παρέδωσε στον Ελληνα πρωθυπουργό σχέδιο για την ΑΙ. Ηδη δυο προτάσεις της επιτροπής υλοποιούνται, σύμφωνα με την κυβερνητική ενημέρωση. Η Ελλάδα είναι μία από τις επτά χώρες στην Ε.Ε. που επελέγη να αναλάβει τη δημιουργία ενός ΑΙ Factory, έναν χώρο δηλαδή που θα αναπτύσσονται εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης και θα αποτελεί σημείο επαφής της ερευνητικής κοινότητας, των επιχειρήσεων και του κράτους. Στόχος είναι σταδιακά η Ελλάδα να μπορεί να εξάγει εφαρμογές και τεχνογνωσία.