Η Ελλάδα ετοιμάζεται να καταθέσει επίσημη διαμαρτυρία κατά της Ιταλίας για το αμυντικό της σύμφωνο με την Τουρκία.
Σύμφωνα με την τουρκική ιστοσελίδα harici.com.tr η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η Ρώμη παρέκαμψε τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς εγκρίνοντας την πώληση της Piaggio Aerospace στην τουρκική Baykar χωρίς να ενημερώσει τους εταίρους της στην ΕΕ.
Οι Έλληνες αξιωματούχοι επιμένουν ότι η ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία πρέπει να είναι διαφανής, ειδικά όταν πρόκειται για την Τουρκία, ένα μέλος του ΝΑΤΟ με αμφιλεγόμενες σχέσεις στην περιοχή.
Ο κανονισμός 2019/452 της ΕΕ απαιτεί τέτοιες επενδύσεις σε αμυντικές εταιρείες που ελέγχονται από το κράτος να γνωστοποιούνται σε όλα τα κράτη μέλη.
Η Αθήνα ισχυρίζεται ότι η Ιταλία απέτυχε να το πράξει προτού μεταβιβάσει την κυριότητα της στρατηγικής αεροπορικής εταιρείας Piaggio Aerospace στην Baykar, γνωστή για την παραγωγή UAV και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα.
Πριν λίγες μέρες ο Μητσοτάκης είχε συνάντηση υψηλού επιπέδου με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για την πώληση των πυραύλων αέρος-αέρος «METEOR» στην Άγκυρα.
Ο Μακρόν δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για την πώληση των πυραύλων METEOR στον Μητσοτάκη βρίσκονται σε εξέλιξη και δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, ενώ υπογράμμισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόφαση.
Η Ελλάδα συνεχίζει να παρακολουθεί την κατάσταση αλλά απέχει από την άμεση επέμβαση. Αντίθετα, η Αθήνα έχει δώσει προτεραιότητα στη δική της αμυντική στρατηγική, δίνοντας έμφαση στη στρατιωτική συνεργασία με τη Γαλλία που περιλαμβάνει την αγορά μαχητικών αεροσκαφών Rafale και προηγμένων φρεγατών.
Παρά τις ανησυχίες της Ελλάδας, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες συνεχίζουν να συνάπτουν σημαντικές αμυντικές συμφωνίες με την Τουρκία. Η Γερμανία, για παράδειγμα, έχει υπογράψει συμφωνία 2,5 δισ. ευρώ για την παράδοση έξι υποβρυχίων Type 214. Το Βερολίνο επέτρεψε επίσης διαπραγματεύσεις για την πώληση 40 αεροσκαφών Eurofighter στην Τουρκία, αν και δεν έχει επιτευχθεί τελική συμφωνία.
Η Ισπανία, ένας από τους σταθερούς αμυντικούς εταίρους της Τουρκίας, συνέβαλε στην κατασκευή του τουρκικού πλοίου TCG Anadolu, το οποίο προσαρμόστηκε ως αεροπλανοφόρο.
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει συνάψει εκτενείς αμυντικές συμφωνίες με την Τουρκία την τελευταία δεκαετία, αξίας περίπου 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Εν τω μεταξύ, ο ιταλικός γίγαντας της αεροδιαστημικής Leonardo φέρεται να αναζητά βαθύτερη συνεργασία με την Baykar σε μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, τροφοδοτώντας περαιτέρω τις ανησυχίες της Ελλάδας ότι οι αμυντικές συμφωνίες της Ευρώπης με την Άγκυρα δεν παρακολουθούνται.
*Φωτογραφία αρχείου
Δείτε επίσης: