Κύπρος: Μετέωρες 43 οικογένειες προσφύγων που έκτισαν τα σπίτια τους μετά την τουρκική εισβολή

Must Read

«Είμαι ο Θανάσης. Γεννήθηκα στην Άσσια της Κύπρου. Μετά την τουρκική εισβολή κτίσαμε σε χαλίτικη γη (δηλαδή γη η οποία ούτε εκαλλιεργείτο ούτε διεκδικείτο από οποιονδήποτε) που μας υπέδειξε το κράτος και δεν πήραμε μπακίρα τσακιστή, ούτε βοήθεια ούτε τίποτε για να κτίσουμε το σπίτι μας. Πέθαναν οι γονείς μας και δεν μας άφησαν τίποτε και δεν μπορούμε να εκδώσουμε τίτλο ιδιοκτησίας».

Ο Θανάσης, του οποίου η οικογένεια, μαζί με άλλες περίπου 43 οικογένειες έκτισαν τα σπίτια τους ύστερα από τον κατατρεγμό από τον «Αττίλα», όπου τους υπεδείχθη. Άλλοι πρόσφυγες πήραν σπίτια σε προσφυγικούς οικισμούς, άλλοι σε αυτοστεγάσεις και έμειναν αυτοί οι οποίοι έκτισαν σε χαλίτικη γη. Όμως, η γη αυτή, στην οποία άλλοτε υπήρχαν αλεπούδες, απέκτησε αξία και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους κάποιοι θεωρούν ότι δεν μπορούν να αποκτήσουν τίτλο ιδιοκτησίας.

Όπως υπέδειξε ο ίδιος ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων της Κύπρου, κάποια σπίτια κατέστησαν επικίνδυνα αλλά οι ένοικοι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν άδεια προκειμένου να εκτελέσουν νόμιμα εργασίες συντήρησης.

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων Νίκος Κέττηρος ανέφερε ότι ήρθε ο καιρός να λυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα για το οποίο δεν ευθύνονται οι ίδιοι οι πρόσφυγες, υπό την έννοια ότι δεν παρανόμησαν αλλά έκτισαν σε χαλίτικη γη που τους υπεχδείθχη από το ίδιο το κράτος. Την ίδια θέση εκφράζουν και τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής Προφύγων.

Εκπρόσωπος του Τμήματος Κτηματολογίου ανέφερε ότι τίτλοι ιδιοκτησίας εκδίδονται μόνο σε οικιστικές μονάδες οι οποίες βρίσκονται σε προσφυγικούς οικισμούς ή και οικισμούς αυτοστέγασης. Είπε επίσης, πως με την παρούσα νομοθεσία δεν υπάρχει καν η δυνατότητα έκδοσης πιστοποιητικών μίσθωσης, όπως αυτά που παραχωρούνται σε πρόσφυγες οι οποίοι διαμένουν σε τουρκοκυπριακές περιουσίες.

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ κατέθεσε πρόταση νόμου για ρύθμιση του ζητήματος, με την οποία συμφωνούν και οι βουλευτές των υπολοίπων κομμάτων. Η πρόταση προωθείται προσεχώς ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής.

Στην πρόταση νόμου αναφέρεται -σύμφωνα με το philenews.com- πως το Υπουργικό Συμβούλιο δύναται να αποφασίσει αποξένωση της ακίνητης ιδιοκτησίας της Δημοκρατίας ή ακίνητης ιδιοκτησία η οποία περιήλθε στη Δημοκρατία, δυνάμει των διατάξεων οποιουδήποτε νόμου, για σκοπούς στέγασης ή αυτοστέγασης προσώπων συνεπεία της τουρκικής εισβολής.

Βεβαίως, η πρόταση καλύπτει τους δικαιούχους εκτοπισθέντες, παρόλον ότι η γη στην οποία έχουν ανεγερθεί οικιστικές μονάδες δεν έχουν χαρακτηρισθεί ως προσφυγικοί οικισμοί ή συνοικισμοί αυτοστέγασης.

Σύμφωνα πάντα με την πρόταση νόμου, σε περίπτωση θανάτου του δικαιούχου η μονάδα την οποίαν κατείχε μέχρι την ημέρα του θανάτου του, αποτελεί προϊόν κληρονομικής διαδοχής.

*Φωτογραφία αρχείου

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

spot_img

More Articles Like This