Βρετανικό ΥΠΕΞ: Όποιος εισέρχεται παράνομα στην Βρετανία δεν θα λαμβάνει υπηκοότητα

Must Read

Οι μετανάστες και οι αιτούντες άσυλο που φτάνουν παράνομα στη Βρετανία, κυρίως διασχίζοντας τη Μάγχη με πλοιάρια, δεν θα λαμβάνουν «επί της αρχής» τη βρετανική υπηκοότητα, σύμφωνα με τις νέες οδηγίες της βρετανικής κυβέρνησης.

Με βάση τις οδηγίες, που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα και απευθύνονται στις υπηρεσίες αρμόδιες για την εξέταση των αιτημάτων παροχής υπηκοότητας, οι αιτήσεις των μεταναστών που έχουν εισέλθει παράνομα στη Βρετανία σε γενικές γραμμές θα απορρίπτονται ανεξαρτήτως του χρόνου που έχουν διαμείνει στη χώρα.

Ωστόσο τα αιτήματα για την παροχή υπηκοότητας θα εξακολουθήσουν να εξετάζονται κατά περίπτωση.

Το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών διευκρίνισε σήμερα ότι υπήρχαν ήδη «κανόνες που εμπόδιζαν όσους έχουν εισέλθει παράνομα (στη χώρα) να αποκτήσουν την υπηκοότητα».

«Η οδηγία αυτή ενισχύει τα ήδη υπάρχοντα μέτρα ώστε να είναι ξεκάθαρο ότι οποιοσδήποτε εισέρχεται παράνομα στη Βρετανία, κυρίως με πλοιάριο, κινδυνεύει να δει να απορρίπτεται το αίτημά του για την απόκτηση της βρετανικής υπηκοότητας», επεσήμανε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Η κυβέρνηση του Εργατικού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ υιοθετεί με αυτό τον τρόπο ένα μέρος της πολιτικής του Συντηρητικού προκατόχου του Ρίσι Σούνακ.

Οι Εργατικοί δέχονται πιέσεις στο θέμα της μετανάστευσης, μπροστά και στη δημοσκοπική άνοδο του αντιμεταναστευτικού κόμματος Reform UK του Νάιτζελ Φάρατζ, το οποίο έκανε την έκπληξη στις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου κερδίζοντας πέντε έδρες στο κοινοβούλιο.

Ωστόσο την αυστηροποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης επέκριναν μέλη των Εργατικών. «Αν δίνουμε καθεστώς πρόσφυγα σε κάποιον, δεν είναι δίκαιο να του αρνούμαστε στη συνέχεια τη δυνατότητα να γίνει Βρετανός πολίτης», σχολίασε η Στέλα Κρίσι στο Χ.

Από την πλευρά της η μη κυβερνητική οργάνωση Free Movement, που ασχολείται με τη μεταναστευτική πολιτική και το άσυλο, εκτίμησε ότι οι αλλαγές αυτές ενδέχεται «να εμποδίσουν μεγάλο αριθμό προσφύγων να αποκτήσουν τη (βρετανική) υπηκοότητα» και ότι «βλάπτουν την ενσωμάτωση».

Εξάλλου αυτή την εβδομάδα οι Βρετανοί βουλευτές έχουν αρχίσει να εξετάζουν νομοσχέδιο κατά της παράτυπης μετανάστευσης, το οποίο βασίζεται σε στοιχεία της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας και έχει στόχο να αντιμετωπίσει τα δίκτυα των διακινητών.

Η κυβέρνηση Στάρμερ εγκατέλειψε το αμφιλεγόμενο σχέδιο των Συντηρητικών να απελαύνονται στη Ρουάντα παράτυποι μετανάστες, αλλά έχει δεσμευθεί να μειώσει τη μετανάστευση – νόμιμη και παράνομη.

Το 2024 περίπου 36.810 μετανάστες διέσχισαν τη Μάγχη με μικρά πλοιάρια και έφτασαν στη Βρετανία, αύξηση 25% σε σχέση με το 2023, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

spot_img

More Articles Like This