Ο τούρκος Γεωφυσικός Μηχανικός Δρ. Αχμέτ Ερτζάν, προκαλεί με τις δηλώσεις του αφού ανοιχτά απαιτεί από τη χώρα μας να ζητήσει την βοήθεια της Τουρκίας για τους σεισμούς στη Σαντορίνη. «Η Ελλάδα να ζητήσει τη βοήθεια μας. Έχουμε δύο σεισμικά ερευνητικά πλοία το Barbaros και το Oruc Reis» λέει με περίσσιο θράσος.
Δηλώνει επίσης ότι οι σεισμοί που σημειώθηκαν στην περιοχή όπου βρίσκεται το νησί της Σαντορίνης σχετίζονται με το ηφαίστειο: «Το χειρότερο σενάριο θα μπορούσε να είναι μια έκρηξη που ρίχνει στάχτη, πέτρες και σφαιρίδια. Η έκρηξη θα μπορούσε να προκαλέσει σεισμό μεγέθους 5 έως 7. Θα μπορούσε επίσης να συμβεί και τσουνάμι».
Ξεπέρασε τους 1.200 ο αριθμός των σεισμών που σημειώθηκαν ως αποτέλεσμα της σεισμικής δραστηριότητας που ξεκίνησε στις 28 Ιανουαρίου στα ανοιχτά της Σαντορίνης στο Αιγαίο Πέλαγος. Ο σεισμός των 5,3 Ρίχτερ, που σημειώθηκε τελευταία φορά στην περιοχή το απόγευμα της Δευτέρας, έγινε αισθητός και στο Κουσάντασι. Ο σεισμός, βάθους 17 χιλιομέτρων, αναφέρθηκε ότι ήταν ο ισχυρότερος σεισμός που έχει καταγραφεί ποτέ.
Ο Αχμέτ Ερτζάν αναλύει το χειρότερο σενάριο στο Αιγαίο
Ο Δρ. Ερτζάν αναφέρει ότι η προέλευση της καταιγίδας του σεισμού οφειλόταν στην ηφαιστειακή δραστηριότητα στη θάλασσα. Επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι η περιοχή που ονομάζεται λεκάνη της Αμοργού στο Αιγαίο Πέλαγος συμπιέζεται από την αφρικανική ήπειρο και την Ανατολία και στις δύο πλευρές. «Σε αυτή την περίπτωση, η λεκάνη του Amargos μπορεί είτε να σπάσει είτε να προκαλέσει σεισμό ως αποτέλεσμα της έκρηξης ηφαιστείων θερμοκρασία 2.200 βαθμών Κελσίου, γεμίζει τους θαλάμους μάγματος με υψηλή πίεση. Αυτή η πίεση αυξάνει την πίεση της περιοχής για την έκρηξη, κατά τη γνώμη μου, αυτό συμβαίνει».
Δηλώνοντας ότι σε περίπτωση ηφαιστειακής έκρηξης, το χειρότερο σενάριο θα ήταν βράχοι, χώμα και στάχτες να πετούν στον ουρανό, ο Ερτζάν είπε ότι «η έκρηξη θα μπορούσε να προκαλέσει σεισμό 5 έως 7 Ρίχτερ. Μαζί με τον σεισμό, θα μπορούσαν επίσης να εμφανιστούν κύματα τσουνάμι. Αυτά τα κύματα θα μπορούσαν να επηρεάσουν όλα τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τις ακτές της Ελλάδας και της Τουρκίας. Αυτά συνέβησαν στο παρελθόν, αλλά δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούν το φαινόμενο της Τουρκίας τώρα».
Santorini Amorgos çukurunda depremcikler azaldı, ne var ki M4 ile M5,3 arasında küçük depremler sürüyor. 28 Ocaktan beri sayıları 140’ı buldu. Bu depremlerle Amorgos deniz tabanında boyları 0,5 ile 6,7 km arasında değişen kırılmalar oluştu. Amorgos tabanı paramparça. Bölge… pic.twitter.com/3o54QhzCtE
— Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan (@ovgunaercan) February 10, 2025
«Η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει βοήθεια από την Τουρκία»
Απευθυνόμενος σε Έλληνες διοικητές και συναδέλφους από το Κουσάντασι, ο Γεωφυσικός Μηχανικός Δρ. Ερτζάν ανέφερε σύμφωνα με το τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ihlas / Umut Halavart: «Έχουμε δύο σεισμικά ερευνητικά πλοία που ονομάζονται Barbaros Hayreddin Paşa και Oruç Reis. Συνιστώ στην ελληνική κυβέρνηση να απευθυνθεί αμέσως στην Τουρκία και να ζητήσει τη βοήθειά μας για περισσότερη έρευνα. Επειδή η ροή πληροφοριών από την Ελλάδα είναι εξαιρετικά περιορισμένη ώστε να μπορούμε να σχολιάσουμε σωστά τι συμβαίνει. Η Τουρκία λαμβάνει αυτή τη στιγμή όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις».
*Φωτογραφία “Χ” & facebook.com/ovgunahmet.ercan
Δείτε επίσης:
- Τουρκία: Καθηγητής Γεωλογίας δεν αποκλείει τσουνάμι 7 μέτρων στον Μαρμαρά
- Ειδικός που προέβλεψε τον σεισμό του Καχραμανμάρας προειδοποιεί: Μια δόνηση 7,5 Ρίχτερ δεν θα είναι έκπληξη!
Η αλήθεια είναι πικρή Ελληναράδες μου. Και θα το πιείτε το πικρό ποτήρι μέχρι την τελευταία του σταγόνα. Εσείς είστε ικανοί μόνο για μίζες και κομπίνες.
Τούρκος δεν είσαι σίγουρα. Το πολύ πολύ γενίτσαρο σε κόβω με κομμένο τσουτσούνι. Και για την ουσία του πράγματος, και να καλέσουμε τα ερευνητικά τους κανένα σεισμό δεν θα σταματήσουν. Τις οθωμανικές κουτοπονηριές τις ξέρουμε. Αν τολμήσουν, μία βύθιση χρειάζονται μήπως και κλείσουν κανένα ρήγμα.