Δικηγόρος βάζει μπλόκο στο νέο επίθετο της πρώην βασιλικής οικογένειας

Must Read

Ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων δεν αποκλείεται να βρεθούν οι απόγονοι της πρώην βασιλικής οικογένειας που έλαβαν πρόσφατα την ελληνική ιθαγένεια με το επίθετο Ντε Γκρες, μετά το βέτο που έθεσε ο δικηγόρος Πάνος Λαζαράτος, ο οποίος υποστηρίζει ότι η χρήση του εν λόγω επιθέτου είναι παράνομη.

Και τούτο γιατί, όπως τονίζει, δημιουργεί έμμεση διάκριση έναντι όλων των Ελλήνων πολιτών. Η αίτηση θεραπείας που κατέθεσε ο παλαιότερος εν ενεργεία καθηγητής Νομικής του ΕΚΠΑ αναφέρεται στην αντισυνταγματικότητα του επίμαχου επιθέτου που, όπως τονίζεται, επιρρωνύεται και από τη γραμματική διατύπωσή του.

«Τα μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας δήλωσαν ως επίθετο δύο λέξεις: Ντε Γκρες, όχι ενωμένα, αλλά με κενό ανάμεσά τους. Νοηματικώς το κενό υποδηλώνει ότι ανάμεσα στις δύο λέξεις υφίσταται τουλάχιστον ακόμη μία λέξη, η οποία παραλείπεται επειδή εννοείται. Και η λέξη η οποία απουσιάζει, εν όψει των προσώπων και της ιδιότητάς τους, νοείται εκείνη που παραπέμπει στη βασιλική ιδιότητα την οποία είχαν και απώλεσαν. Τούτο το γραμματικό φαινόμενο ονομάζεται κατά τη φιλολογική επιστήμη σχήμα κατεξοχήν» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο κ. Λαζαράτος. Και αμέσως μετά εξηγεί ότι «η απονομή του επιθέτου Ντε Γκρες στα μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας δημιουργεί έμμεση διάκριση έναντι όλων συνεπώς έναντι και εμού».

Οπως τονίζει σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης, «δι’ αυτού του επιθέτου, λαμβάνοντας υπόψη τα πρόσωπα, την ιδιότητα, αλλά και την εν γένει δραστηριότητά τους, δύνανται να διαταράξουν την κοινωνική ισότητα και συνοχή, αφού θα μπορούν να προβάλλουν στις κοινωνικές τους σχέσεις και στις σχέσεις τους με το κράτος, την αίγλη και την ταξική προέλευση την οποία είχαν και απώλεσαν ούτως ώστε να τύχουν ειδικής μεταχείρισης». Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι παράνομες τόσο η απονομή αυτού του επιθέτου όσο και η απονομή της ελληνικής ιθαγένειας στα μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας, καθώς δεν πληρούνται οι σωρευτικώς τιθέμενες προϋποθέσεις του άρθρου 6, παράγραφος 5 του νόμου 2215/1995. «Υπ’ αυτήν την εκδοχή το έννομο συμφέρον μου συνίσταται στο ότι είναι εγγεγραμμένοι στο δημοτολόγιο του Δήμου Αθηναίων, άρα και στους εκλογικούς καταλόγους (όπως και εγώ), άτομα τα οποία παρανόμως διαθέτουν ελληνική ιθαγένεια» αναφέρει ο κ. Λαζαράτος.

Τέλος, επισημαίνει ότι απαιτείται να συντρέχουν σωρευτικά οι εξής τρεις προϋποθέσεις για την απονομή ελληνικής ιθαγένειας στα μέλη της οικογένειας του Κωνσταντίνου Γλίξμπουργκ:

«Πρώτον, να διατυπωθεί ανεπιφύλακτη δήλωση σεβασμού στο Σύνταγμα, αποδοχής και αναγνώρισης του πολιτεύματος της προεδρευομένης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος της 8ης Δεκεμβρίου 1974, με το οποίο καθορίστηκε κατά τρόπο μη υποκείμενο σε μεταβολή η μορφή του πολιτεύματος. Δεύτερον, να δηλωθεί ρητά και ανεπιφύλακτα, ενώπιον του ίδιου ληξιάρχου, παραίτηση από τις κάθε είδους διεκδικήσεις που συνδέονται με την κατά το παρελθόν άσκηση πολιτειακού αξιώματος ή της κατοχής οποιουδήποτε τίτλου. Τρίτον, να συντελεστεί εγγραφή στα μητρώα αρρένων ή τα δημοτολόγια δήμου ή κοινότητας του κράτους με όνομα, επώνυμο και τα λοιπά αναγκαία κατά νόμο στοιχεία ταυτότητας».

Πηγή: Εφημερίδα «Espresso»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Το Βρώμικο – Εγκληματικό – Τυραννικό -Ολιγαρχικό , Πολιτικό Σύστημα ή κάτι βλέπει ή θέλει να προλάβει , ή κάποιοι σφύριξαν κλέφτικα μετά τον Γάμο , ότι αρχίζουν και τρίζουν οι καρέκλες τους , και χάνουν την γη κάτω από τα πόδια τους και έβαλαν ένα τάχα μου καθηγητή από το Πανεπιστήμιο να καταγγείλει ότι προσβάλετε και άλλα πολλά και προσέφυγε στο ΣΤΕ για το όνομα .
    Κύριε Λαζαράτο αργά ή γρήγορα ή ίδια η ζωή θα σας ξεσκεπάσει και θα φανούν οι προστάτες σου και γιατί κάνατε αυτήν την κίνηση με τι οφέλη .

  2. Το επίθετο μου είναι “Ελληνίδης “και της γιαγιάς της κουμπάρας μου “Μακεδονία “. Πρέπει να τα αλλάξουμε;

  3. …αυτός ο υπερδημοκρατης φρόντισε να προστατεύσει το Σύνταγμα από τους βιαστές του πολιτικούς, που έχουν ξεσκίσει Σύνταγμα και νόμους, και είπε να γίνει γνωστός με τους , ιστορικά και πολιτικά, τελειωμένους. Και όλα τα σάιτ το κοινοποιούν γιατί άραγε; Παραπληροφόρηση…

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

spot_img

More Articles Like This