Στα «κάγκελα» οι ξενοδόχοι όλης της χώρας για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας

«Έχουμε άραγε αναλογιστεί τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στο επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών και κατ' επέκταση στην ποιότητα;» αναρωτιούνται οι ξενοδόχοι

Must Read

Οποιοδήποτε μέτρο και να ανακοινώσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, πάντα θα υπάρχουν κάποιοι που θα βγουν να διαμαρτυρηθούν. Και ναι μεν, θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι δεν γίνεται να είναι όλοι ικανοποιημένοι, ωστόσο μιλάμε για μια κυβέρνηση που από την πρώτη κιόλας ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά της μέχρι και σήμερα, έχει αποδείξει ότι ενδιαφέρεται (σχεδόν) αποκλειστικά να μοιράσει χρήματα (από τους εξοντωτικούς φόρους και τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις) και να κάνει εξυπηρετήσεις σε ισχυρούς και ημέτερους.

Ως εκ τούτου, μόνο εντύπωση δεν προκαλεί το γεγονός ότι οι ξενοδόχοι όλης της χώρας (που δεν τους λες και… καρμίρηδες) αντιδρούν με σφοδρότητα στην κυβερνητική εξαγγελία πως από την 1η Μαρτίου φέτος, τα ξενοδοχεία τους θα ενταχθούν στο καθεστώς πλήρους εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας.

Μέσω επιστολής τους προς το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας, οι ξενοδόχοι επισημαίνουν ότι η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας δεν λαμβάνει υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες για τη λειτουργία των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, κάνοντας λόγο για ζητήματα που προκύπτουν τόσο από την εγκύκλιο εφαρμογής της, η οποία δόθηκε προ ημέρων στη δημοσιότητα, όσο και για θέματα όπου η εφαρμογή της προσκρούει σε διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας.

Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), «το Υπουργείο Εργασίας επιμένει να κινείται στην υλοποίηση ενός σημαντικού μέτρου, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του κρίσιμες παραμέτρους και πτυχές που επισημαίνουν τόσο οι εργοδότες, όσο και οι εργαζόμενοι. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα σε σχέση με τα θέματα που προκύπτουν από την εγκύκλιο του υπουργείου είναι ο χρόνος προσέλευσης και αναχώρησης, ο οποίος ορίζεται σε 10 λεπτά (ενώ π.χ. στη βιομηχανία ορίστηκε σε 30 λεπτά). Αυτή η ρύθμιση, σύμφωνα με τους ξενοδόχους, αγνοεί πλήρως τον πρόσθετο χρόνο που απαιτείται για την προετοιμασία των εργαζομένων (για αλλαγή στολής κ.λπ.), καθώς και τις σημαντικές αποστάσεις που υπάρχουν, ειδικά στα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, μεταξύ των αποδυτηρίων και των τμημάτων εργασίας».

Τουρισμός και Εστίαση θα ενταχθούν στο καθεστώς πλήρους εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας από την 1η Μαρτίου του 2025, ένα χρονικό σημείο όπου, για πολλές περιοχές της χώρας, συμπίπτει με την έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου. «Πώς θα μπορέσουν τα ξενοδοχεία και οι εργαζόμενοι τους να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα; Ποιος θα φέρει την ευθύνη για τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στη λειτουργία των επιχειρήσεων κατά τη καλοκαιρινή περίοδο από τις ανωτέρω αποφάσεις; Έχουμε άραγε αναλογιστεί τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στο επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών και κατ’ επέκταση στην ποιότητα;», αναρωτιούνται οι ξενοδόχοι.

Όσον αφορά στα θέματα όπου η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας προσκρούει σε διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας, μείζον ζήτημα υφίσταται με το «σπαστό» ωράριο και με την υποχρεωτική ανάπαυση μεταξύ των βαρδιών. Όπως υποστηρίζεται στην επιστολή, «οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, λόγω του συστήματος βαρδιών που εφαρμόζουν, των συχνών αλλαγών στις οποίες υποχρεούνται να προβαίνουν στο ωράριο εργασίας των εργαζομένων τους, αλλά και του τρόπου λειτουργίας ιδίως των επισιτιστικών τμημάτων τους (παροχή πρωινού – βραδινού), αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσχέρειες κατά τους μήνες αιχμής να τηρήσουν τις 11 ώρες υποχρεωτικής ανάπαυσης μεταξύ των βαρδιών. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι οι εργαζόμενοι στο τμήμα υποδοχής, οι οποίοι εργάζονται κάποιες φορές βραδινή βάρδια (η οποία τελειώνει στις 23:00) και στη συνέχεια επιλέγουν την πρωινή βάρδια (η οποία ξεκινά στις 07:00). Το πρόβλημα αυτό απέκτησε μεγαλύτερες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια, λόγω της ελλείψεως προσωπικού».

Ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα προκύπτει με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Σύμφωνα με την ΕΚΣΣΕ (Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας) για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις όλης της χώρας «Oι επιχειρήσεις που αναφέρονται στην παρούσα επιτρέπεται να απασχολήσουν τους μισθωτούς, πέραν του ανωτάτου ορίου της ημερήσιας και εβδομαδιαίας εργασίας και μέχρι 1 ώρα ημερησίως, χωρίς να υποχρεούνται να καταβάλλουν πρόσθετη αμοιβή εξαιτίας αυτής της υπέρβασης, υπό την προϋπόθεση ότι ο μέσος όρος των ωρών εβδομαδιαίας εργασίας υπολογιζόμενος επί περιόδου 8 το πολύ εβδομάδων, δεν υπερβαίνει τον αριθμό των 40 ωρών εργασίας».

Στη συγκεκριμένη εγκύκλιο δεν διευκρινίζεται εάν οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να δηλώνουν με συγκεκριμένο τρόπο την εφαρμογή συστήματος διευθέτησης του χρόνου εργασίας ή αρκεί η αποτύπωση του χρόνου απασχόλησης βάσει των χτυπημάτων στη κάρτα εργασίας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Μην διαμαρτύρεστε ρε βόδια, ξέρει ο Κούλης ο μεταρρυθμιστής, εσείς τον ψηφίζετε κι αυτός φροντίζει για σας.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

spot_img

More Articles Like This