Λιμνάζουν έως και δέκα χρόνια υποθέσεις «επίορκων» γιατρών στην Θεσσαλονίκη

Πολύπλοκη και χρονοβόρα η δικαστική διαδικασία, σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο

Must Read

Στη…σύνταξη πρόλαβε και βγήκε γιατρός στην Θεσσαλονίκη πριν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για να του επιβληθούν ποινές για δωροληψία και χρηματισμό. Όταν έγινε η καταγγελία και συνελήφθη, τέθηκε σε διαθεσιμότητα για λίγους μήνες και κατόπιν επέστρεψε κανονικά στην εργασία του. Μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση ήταν ήδη εκτός επαγγέλματος!

  • Της Νικολέττας Μπούκα

Σε άλλη περίπτωση γιατρού που συνταγογραφούσε φάρμακα σε ασθενείς χρησιμοποιώντας εν αγνοία τους τον ΑΜΚΑ τους, προκαλώντας μεγάλη οικονομία ζημία στο ασφαλιστικό ταμείο, χρειάστηκαν 14 χρόνια για να ολοκληρωθεί η ποινική διαδικασία. Τώρα ο γιατρός παραπέμπεται και στο πειθαρχικό του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ενώ όλο αυτό το χρονικό διάστημα εργάζεται κανονικά. Αυτές είναι μόνο μερικές από τις υποθέσεις που αφορούν γιατρούς οι οποίοι, αν και έχουν κριθεί ένοχοι πρωτοδίκως, συνεχίζουν να εργάζονται κανονικά και να εξετάζουν ασθενείς στο ιατρείο τους, μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση τους.

«Πρόκειται για υποθέσεις που λιμνάζουν έως και 10 χρόνια εξαιτίας της πολύπλοκης και χρονοβόρας δικαστικής διαδικασίας που ακολουθείται. Εμείς ως πειθαρχικό συμβούλιο είμαστε αναγκασμένοι να περιμένουμε να τελεσιδικήσουν οι υποθέσεις. Μόνο όταν οι δικαστικές αποφάσεις που κρίνουν τους γιατρούς ένοχους είναι οριστικές και αμετάκλητες μπορούμε να τους επιβάλλουμε και πειθαρχική ποινή, που συνήθως είναι αφαίρεση της άδειας ασκήσεως του επαγγέλματός τους», δηλώνει στην εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» ο πρόεδρος του πειθαρχικού συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, βιοπαθολόγος, Δημήτρης Τσάμης.

 

Η διαδικασία

Από τη στιγμή που θα έρθει στο πειθαρχικό μία υπόθεση, υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες: ή να έχει ασκηθεί ποινική δίωξη ή όχι. Αν δεν έχει ασκηθεί, το πειθαρχικό διερευνά και εκδικάζει την υπόθεση κανονικά μέσα σε λίγους μήνες. Αν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, ο νόμος προβλέπει ότι μπορεί να ανασταλεί η πειθαρχική διαδικασία μέχρι να ολοκληρωθεί η ποινική. Στις περιπτώσεις που ασκείται ποινική δίωξη, το πειθαρχικό πάντα αφήνει το δικαστήριο να αποφασίσει και μετά εξετάζει την υπόθεση, ώστε να εξαλειφθεί οποιοδήποτε υπόνοια ότι παρεμβαίνει στην ποινική διαδικασία, είτε ενοχοποιώντας, είτε αθωώνοντας τον καταγγελλόμενο. Επιπλέον, όπως τονίζει ο κ. Τσάμης, «μία οριστική καταδίκη γιατρού από το ποινικό δικαστήριο μάς δεσμεύει όσον αφορά την ενοχή του. Δεν μπορεί να έρθει καταδικασμένος ένοχος ο γιατρός και να πούμε εμείς αθώος. Όπως και το ανάποδο. Δεν είναι τυχαίο ότι είχαμε υποθέσεις που συνάδελφοι αθωώθηκαν στο εφετείο παρά την αρχική καταδίκη τους στο πρωτοβάθμιο. Είναι λογικό λοιπόν να περιμένουμε την ολοκλήρωση των ποινικών διαδικασιών». Σε κάθε περίπτωση οι κατηγορούμενοι γιατροί δικαιούνται να εξαντλήσουν όλες τις δυνατότητες που τους δίνει ο νόμος για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, προσφεύγοντας ακόμη και στον Άρειο Πάγο. «Από τη στιγμή που γίνεται το συμβάν μέχρι τη στιγμή που θα γίνει το πρωτοβάθμιο δικαστήριο μεσολαβούν τρία χρόνια. Εάν καταδικαστεί ο κατηγορούμενος, ασκεί έφεση, η εκδίκαση της οποίας θα πάρει άλλα τρία χρόνια. Εάν και η δεύτερη απόφαση είναι καταδικαστική, οι κατηγορούμενοι, σε πολύ μεγάλο βαθμό και μεγάλη συχνότητα, ασκούν αίτηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο. Μέχρι να βγάλει απόφαση ο Άρειος Πάγος περνάνε άλλα δύο χρόνια. Αν ο Άρειος Πάγος απορρίψει την αναίρεση, η υπόθεση τελειώνει, αλλά ήδη έχουν περάσει άλλα δύο χρόνια για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την επιβολή πειθαρχικών ποινών. Αν την κάνει δεκτή, πρέπει να επαναληφθεί η δίκη στο εφετείο», επισημαίνει ο κ. Τσάμης.

Σύμφωνα με τον κ. Τσάμη, με μια κανονική πορεία των πραγμάτων, η έκδοση απόφασης από το πειθαρχικό συμβούλιο δεν προβλέπεται σε λιγότερο από έξι χρόνια. Και μάλιστα τώρα που η νομοθεσία καθιστά υποχρεωτική την κοινοποίηση από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης των καταδικαστικών αποφάσεων για καταγγελλόμενους γιατρούς, κάτι που στο παρελθόν δεν γινόταν.

«Αυτό που ζητάμε είναι απλούστευση και επιτάχυνση των διαδικασιών. Για το σκοπό αυτό επισκεφθήκαμε δύο φορές τα δικαστήρια για να εξηγήσουμε την κατάσταση και να ζητήσουμε τη λήψη μέτρων για την επιτάχυνση των διαδικασιών, καθώς και την πλήρη και έγκαιρη ενημέρωση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης για τις αποφάσεις που αφορούν μέλη του», λέει ο κ. Τσάμης. Παράλληλα, αναφέρει ότι καμία υπόθεση δεν παραγράφεται στο πειθαρχικό, ακόμη κι αν η έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου γίνει ύστερα από πολλά χρόνια.

 

48 υποθέσεις το 2024

Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ο αριθμός των υποθέσεων που καλείται να εξετάσει το πειθαρχικό συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2024 παραπέμφθηκαν στο πειθαρχικό 48 υποθέσεις. Σε 23, όπως προβλέπεται από το νόμο 4512/2018, έχει ανασταλεί η διαδικασία, καθώς εκκρεμούν στην ποινική δικαιοσύνη και αναμένονται οι αποφάσεις των δικαστηρίων, ενώ οι 25 εκδικάστηκαν. Υπήρξαν 11 αθωωτικές αποφάσεις και 14 καταδικαστικές. Σε οκτώ περιπτώσεις επιβλήθηκε προσωρινή αφαίρεση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος από έξι μήνες έως δύο χρόνια και σε έξι περιπτώσεις επιβλήθηκαν πρόστιμα από 500 έως 5.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

spot_img

More Articles Like This