Ξεσηκωμός από τους κατοίκους του Δήμου Πύλου-Νέστορος για την αποτροπή εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην περιοχή Μαυροβούνι. «Φωτιά» έβαλε απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, που στην ουσία δίνει το «πράσινο φως» για το έργο μετά την έγκριση τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων.
Οι κάτοικοι ήδη οργανώνονται για δυναμικές κινητοποιήσεις, με την πρώτη συνάντηση να είχε ορισθεί για χθες Κυριακή. Ένα από τα ενδεχόμενα που εξετάζουν είναι να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Αντιδράσεις
Πρόκειται για εγκατάσταση και λειτουργία αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) της εταιρείας Αιολικό Πάρκο Μαυροβούνι Μονοπρόσωπη Α.Ε., εγκατεστημένης ισχύος 24,0MW και αποδιδόμενης ισχύος 22,5MW, στη θέση «Μαυροβούνι» του Δήμου Πύλου – Νέστορος.
Το έργο έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων κατοίκων και φορέων της περιοχής, που ζητούν την ακύρωσή του.
Η τροποποιημένη μελέτη διαβιβάσθηκε πέρυσι από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, το οποίο γνωμοδότησε αρνητικά.
Αντίθετο με την εγκατάσταση και λειτουργία αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Μαυροβούνι έχει ταχθεί ομόφωνα και το Δημοτικό Συμβούλιο Πύλου-Νέστορος, ζητώντας ταυτόχρονα να επιδιωχθεί εκεί η δημιουργία πάρκου.
Μάλιστα, το Δημοτικό Συμβούλιο έχει δηλώσει κατηγορηματικά αντίθετο στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Μαυροβούνι, με το Δήμο Πύλου-Νέστορος να ηγείται των νομικών ενεργειών, αξιοποιώντας τη νομική του υπηρεσία και αναθέτοντας τη νομική κάλυψη σε εξειδικευμένους δικηγόρους σε θέματα αιολικής ενέργειας.
Έχει τονιστεί δε, ότι η συγκεκριμένη εγκατάσταση δε συνάδει με το χαρακτήρα ανάπτυξης της περιοχής, καθώς πρόκειται για περιοχή με ήπια τουριστική ανάπτυξη χαρακτηρισμένη ως κοινοτικής σημασίας, ενώ με την εγκατάσταση αιολικού πάρκου ακυρώνεται το natura 2000 (GR2550003) στο οποίο είναι ενταγμένο το Μαυροβούνι. Επίσης, αλλοιώνεται η φυσιογνωμία της περιοχής και υποβαθμίζεται η αισθητική του τοπίου, όπως επηρεάζεται αρνητικά το μικροκλίμα, δυσκολεύοντας έτσι και την αγροτική καλλιέργεια.
Κινητοποιήσεις
Με την απόφαση τώρα του γενικού διευθυντή Χωροταξικής, Περιβαλλοντικής και Αγροτικής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης εγκρίνεται η τροποποίηση και κωδικοποίηση των περιβαλλοντικών όρων του έργου για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών.
Με αφορμή αυτό η Επιτροπή Αγώνα κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο Μαυροβούνι -σύμφωνα με το tharrosnews.gr- οργάνωσε χθες Κυριακή 16 Φεβρουαρίου στο Δημοτικό Σχολείο Βασιλιτσίου, γενική συνέλευση των κατοίκων της περιοχής του Δήμου Πύλου- Νέστορος, με σκοπό τον προγραμματισμό κινητοποιήσεων ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών και ενάντια στην απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Σύμφωνα με την περιγραφή του έργου, ο αιολικός σταθμός θα αποτελείται από 6 ανεμογεννήτριες ισχύος 4MW, έκαστη τύπου Vestas 150- 4MW (οι οποίες θα λειτουργούν με περιορισμό ισχύος στα 3,75MW), με ύψος πυλώνα 105 μ. και διάμετρο πτερωτής 150 μ.
Για την πρόσβαση στην περιοχή των ανεμογεννητριών θα χρησιμοποιηθεί ο υφιστάμενος χωματόδρομος που ξεκινά από τον επαρχιακό ασφαλτοστρωμένο δρόμο που συνδέει τους οικισμούς Κορώνη και Μεθώνη. Η πρόσβαση στις θέσεις των πλατειών εγκατάστασης των ανεμογεννητριών θα επιτευχθεί μέσω βελτίωσης τμημάτων του υφιστάμενου χωματόδρομου, αλλά και διάνοιξης νέων οδικών τμημάτων. Συνολικά προτείνεται να γίνουν βελτιώσεις σε μήκος 0,91 χλμ. υφιστάμενων χωματόδρομων, ενώ οι νέοι δρόμοι που θα διανοιχθούν θα έχουν συνολικό μήκος περίπου 1,96 χλμ.
Ο συνολικός όγκος των εκσκαφών για την κατασκευή ανέρχεται σε 45.983,60 m3, ενώ ο συνολικός όγκος των επιχωμάτων ανέρχεται σε 45.901,24 m³. Για τη μεταφορά της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από τις ανεμογεννήτριες στον οικίσκο ελέγχου του πάρκου θα κατασκευαστεί υπόγειο εσωτερικό δίκτυο Μέσης Τάσης 33 kV. Από τον οικίσκο ελέγχου προβλέπεται η κατασκευή υπόγειου εξωτερικού δίκτυο Μέσης Τάσης 33 kV μέχρι τον υφιστάμενο Υ/Σ «Πύλος Β».
*Φωτογραφία αρχείου
- Πώς ο Τραμπ έβαλε φρένο στις ανεμογεννήτριες του Πατραϊκού κόλπου
- Καστοριά: Μπλόκο του ΣτΕ σε εργασίες εγκατάστασης αιολικού πάρκου στη θέση «Δούκας»