Η Τσικνοπέμπτη αποτελεί μία από τις πιο αγαπημένες παραδόσεις της ελληνικής κοινωνίας, καθώς συνδυάζει το κέφι, τη γιορτή και, φυσικά, την αγάπη για το καλό φαγητό. Κάθε χρόνο, την Πέμπτη πριν τη Σαρακοστή, τα κρεοπωλεία γεμίζουν με κόσμο που προμηθεύεται τα απαραίτητα για το παραδοσιακό γιορτινό τραπέζι. Φέτος, παρά τις όποιες οικονομικές διακυμάνσεις, οι καταναλωτές παραμένουν πιστοί στη συνήθεια αυτή, με τις τιμές σε ορισμένα κρέατα να παραμένουν σταθερές και σε άλλα να παρουσιάζουν αυξήσεις. Παρά τις οικονομικές προκλήσεις, η ατμόσφαιρα των γιορτών παραμένει ζωντανή, με τα κρεοπωλεία και τις γειτονιές να γεμίζουν από τις μυρωδιές του ψητού κρέατος και την έντονη κοινωνική ζωή.
Όπως αναφέρει ο Σάββας Κεσίδης, πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών οι τιμές σε ό,τι έχει σχέση με το χοιρινό και το κοτόπουλο δεν έχουν αλλάξει καθόλου τον τελευταίο χρόνο. «Οι τιμές είναι σταθερές. Ό,τι αφορά το αρνί και το κατσίκι, οι τιμές αλλάζουν κάθε εβδομάδα. Ευτυχώς, αυτή την περίοδο είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα και ίδιες σε σχέση με πέρσι», επισημαίνει και συνεχίζει:
«Για το μοσχάρι, όμως, έχουμε μια αύξηση της τάξης του 20-25% σε σύγκριση με τις περσινές τιμές. Όπως ξέρετε, και όπως έχει πει και ο υπουργός, το μοσχάρι δεν είναι πλέον εύκολα διαθέσιμο στην αγορά, η προσφορά είναι περιορισμένη και η αυξημένη ζήτηση έχει ανεβάσει την τιμή».
Παρά τις όποιες αυξήσεις, η κίνηση στα κρεοπωλεία είναι αυξημένη, καθώς οι καταναλωτές προετοιμάζονται για το γιορτινό τραπέζι της Τσικνοπέμπτης. «Μέχρι στιγμής υπάρχει κινητικότητα στην αγορά. Ο κόσμος ψωνίζει, αλλά δεν παρατηρούμε ιδιαίτερα μεγάλη ζήτηση για την Τσικνοπέμπτη. Συνήθως, οι καταναλωτές προτιμούν το χοιρινό, ενώ ακολουθούν το κοτόπουλο, το αρνί και το μοσχάρι», υπογραμμίζει ο κ. Κεσίδης, ενώ σε ό,τι αφορά στο κόστος ενός γιορτινού τραπεζιού, εξηγεί πως αυτό ποικίλλει ανάλογα με τις προτιμήσεις της κάθε οικογένειας: «Για παράδειγμα, αν μια τετραμελής οικογένεια επιλέξει να ψήσει σουβλάκια, μπορεί να πάρει 10-15 τεμάχια, δηλαδή περίπου ένα κιλό, που κοστίζει γύρω στα 8 ευρώ. Αν προσθέσουμε και μερικά ακόμα είδη κρέατος, το συνολικό κόστος μπορεί να φτάσει τα 50 ευρώ, ανάλογα με τις επιλογές».
Κλείνοντας, κάνει λόγο και για την τάση των τελευταίων ετών, όπου το ψήσιμο δεν περιορίζεται μόνο στα σπίτια, αλλά εξαπλώνεται και στις γειτονιές, με καφενεία και μαγαζιά να στήνουν υπαίθριες ψησταριές. «Σε πολλές γειτονιές, καφενεία και μαγαζιά στήνουν ψησταριές, δημιουργώντας μια πιο οικογενειακή και γιορτινή ατμόσφαιρα», καταλήγει.