- Της Νικολέττας Μπούκα
Με μόλις 8 κλίνες νοσηλείας, οι οποίες σε έκτακτες περιπτώσεις μπορεί να γίνουν 10, συνεχίζει να λειτουργεί εδώ και 26 χρόνια η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, η μοναδική που υπάρχει σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα και καλύπτει τις ανάγκες των μικρών ασθενών από την Ήπειρο έως τον Έβρο.
Γιατροί και νοσηλευτές δίνουν καθημερινά τη δική τους μάχη για να αντεπεξέλθουν στην αντιμετώπιση των δύσκολων περιστατικών που φτάνουν στη μονάδα, με στόχο να σώσουν τις ζωές των παιδιών.
Ανάσα στους μικρούς ασθενείς αναμένεται να δώσει η δημιουργία του παιδιατρικού νοσοκομείου στην Θεσσαλονίκη, στο Φίλυρο, καθώς στο οργανόγραμμά του προβλέπεται η ανάπτυξη συνολικά 33 κλινών εντατικής θεραπείας παίδων.
Το μεγάλο στοίχημα, βέβαια, είναι η στελέχωση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ώστε, σε περίπτωση που χρειαστεί και προκύψουν έκτακτες συνθήκες, να μπορούν να λειτουργήσουν απρόσκοπτα όλες οι κλίνες.
Χρειάστηκαν πάνω από 30 χρόνια συζητήσεων, αναβολών και καθυστερήσεων για να αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά ένα διαχρονικό αίτημα των φορέων της πόλης. Τελικώς, χάρη στο ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», η κατασκευή του παιδιατρικού νοσοκομείου προχωρά κι αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του χρονοδιαγράμματος, δηλαδή στις αρχές του 2027, όπως διαβεβαίωσε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη επίσκεψή του στο χώρο.
Προβλέπονται 33 νέες κλίνες
Όπως αναφέρουν στην εφημεριδα «Θεσσαλονίκη» πηγές του υπουργείου Υγείας, με την έναρξη λειτουργίας του παιδιατρικού νοσοκομείου, η ΜΕΘ Παίδων του Ιπποκρατείου θα κλείσει. Στο νέο νοσοκομείο θα δημιουργηθούν τρία clusters (χώροι) των 11 κλινών έκαστο, πλήρως εξοπλισμένα με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, στα οποία μπορούν να αναπτυχθούν έως και 33 κρεβάτια εντατικής ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύπτουν. Αρχικά θα λειτουργήσουν τα πρώτα 11 κρεβάτια, τα οποία θα καλυφθούν από το υπάρχον προσωπικό, το οποίο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επαρκεί. Κι αυτό προκύπτει και βάσει των στατιστικών στοιχείων που δείχνουν ότι μεσοσταθμικά η πληρότητα της ΜΕΘ Παίδων του Ιπποκρατείου με τα υπάρχοντα κρεβάτια αγγίζει το 65%-70%, ενώ σε ειδικές συνθήκες φτάνει και το 100%.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, εφόσον οι ανάγκες αυξηθούν και χρειαστεί να ανοίξει και η δεύτερη 11άδα κρεβατιών, τότε θα απαιτηθεί επιπλέον προσωπικό. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί το υπάρχον νοσηλευτικό προσωπικό από τις χειρουργικές κλινικές παίδων, αλλιώς είτε θα γίνει εξειδίκευση αυτών των εργαζομένων για τη ΜΕΘ Παίδων,είτε θα εκπαιδευτούν επιπλέον 20 εργαζόμενοι για να μπορούν να καλύψουν διάφορες ανάγκες, δηλαδή να εκπαιδευτούν παραπάνω άτομα για εργαστούν σε άλλα τμήματα και σε περίπτωση ανάγκης να δουλέψουν στη ΜΕΘ παίδων.
Η στελέχωση δεν είναι απλή υπόθεση
Κρίσιμο ζήτημα χαρακτηρίζει τη στελέχωση της ΜΕΘ Παίδων στο νέο παιδιατρικό νοσοκομείο το μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, Χάρις Λαμπαδά. Όπως τονίζει, το θέμα είναι με τι όρους θα λειτουργεί το νοσοκομείο διότι θα διέπεται από τους όρους της αγοράς και πώς θα γίνει η στελέχωσή του, η οποία είναι ως ένα βαθμό στον αέρα, αφού δεν υπάρχει πρόβλεψη για εκπαίδευση προσωπικού στην εξειδίκευση της εντατικολογίας.
«Υπάρχει η εξειδίκευση της παιδιατρικής εντατικολογίας, η οποία στην Ελλάδα παρέχεται σε δύο κέντρα, ένα στη ΜΕΘ παίδων του Ιπποκρατείου και ένα στην Αθήνα. Συνεπώς πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη να δημιουργηθούν κι άλλα κέντρα εκπαίδευσης κι εξειδίκευσης για τον συγκεκριμένο τομέα ώστε να μπορέσουμε να έχουμε παιδιάτρους εντατικολόγους και να στελεχώσουμε τις καινούργιες κλίνες εντατικής. Όμως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη. Η παιδιατρική απαιτεί 5 χρόνια ειδικότητα και άλλα δύο χρόνια χρειάζονται αν κάποιος θέλει να γίνει παιδίατρος εντατικολόγος. Είναι βασική εξειδίκευση αυτή για μία ΜΕΘ Παίδων, διότι είναι πολύ διαφορετικές οι ανάγκες των νοσηλευόμενων παιδιών. Σήμερα τέτοιοι εξειδικευμένοι παιδίατροι σπανίζουν και επειδή δεν υπάρχουν τα ανάλογα εξειδικευμένα κέντρα και επειδή δεν υπάρχει μέριμνα να γίνει τέτοια εκπαίδευση», επισημαίνει η κ. Λαμπαδά.
Χρειάζεται συγκεκριμένη εκπαίδευση
Το μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, Γιάννης Κούτρας τονίζει στην «Θεσσαλονίκη» ότι είναι πρόβλημα όλα αυτά τα χρόνια να υπάρχουν μόνο 8 κρεβάτια εντατικής για παιδιά που καλύπτουν όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Μάλιστα η λειτουργία της υπάρχουσας ΜΕΘ στο Ιπποκράτειο γίνεται με προβλήματα, διότι υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού, ο χώρος δεν είναι κατάλληλος και οι υποδομές είναι απαρχαιωμένες.
«Η στελέχωση της ΜΕΘ Παίδων δεν είναι απλή υπόθεση. Χρειάζεται συγκεκριμένη εκπαίδευση για να δουλέψει κάποιος εκεί. Άρα το πώς θα στελεχωθεί είναι σημαντικό. Το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί εάν αναπτυχθούν κι άλλες κλίνες εντατικής παίδων στο παιδιατρικό νοσοκομείο είναι ότι θα χρειαστεί εκπαίδευση του προσωπικού. Κι αυτό διότι κυρίως το ιατρικό προσωπικό είναι πολύ συγκεκριμένο και αυτή την εκπαίδευση η μόνη που μπορεί να την παρέχει είναι η ίδια η ΜΕΘ του Ιπποκρατείου. Στην πραγματικότητα δεν έχει εκπαιδευτεί προσωπικό για να στελεχώσει μια διπλάσιας δυναμικότητας ΜΕΘ, όταν αυτή δημιουργηθεί στο καινούργιο νοσοκομείο. Η εξειδίκευση αυτή απαιτεί άλλα δύο χρόνια δουλειάς στη ΜΕΘ Παίδων, αφού φυσικά έχει ολοκληρωθεί προηγουμένως η ειδικότητα, και μετά αποκτά κάποιος τον τίτλο του εντατικολόγου», τονίζει ο κ. Κούτρας.