Μπορεί η κυβέρνηση να επιχειρεί να κλοτσήσει το τενεκεδάκι και να μεταθέτει διαρκώς τη συζήτηση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής κατά του Χρήστου Τριαντόπουλου για το μπάζωμα του χώρου της σιδηροδρομικής τραγωδίας, αλλά και την προ ημερησίας σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, ωστόσο η ώρα της κοινοβουλευτικής μάχης πλησιάζει. Με τις προθεσμίες εξάλλου να εκπνέουν, δένοντας τα χέρια στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο πλέον δεν μπορεί να παίζει άλλο «καθυστερήσεις», οι δύο καυτές συζητήσεις ορίστηκαν για αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα, το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου δηλαδή, ενώ άπαντες αναμένουν και την πρόταση δυσπιστίας που θα καταθέσει το ΠΑΣΟΚ, μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, μια και δεν διαθέτει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής.
Τα βλέμματα βεβαίως στρέφονται στην προανακριτική επιτροπή κατά του Χρήστου Τριαντόπουλου, με το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου να παραμένει το αν θα καταφέρει να ερευνήσει εις βάθος την υπόθεση ή θα μετατραπεί σε μια παρωδία, όπως ακριβώς και η εξεταστική που αθώωσε πλήρως τον Κώστα Καραμανλή.
Το ΠΑΣΟΚ, πάντως, στο αίτημά του διαπιστώνει, επικαλούμενο και τη συμπληρωματική δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή το περασμένο καλοκαίρι, αυθαίρετες πράξεις και παραλείψεις στον χώρο του εγκλήματος, καθώς μέσω της απομάκρυνσης σημαντικών αποδεικτικών στοιχείων κατέστη δυσχερής η αξιοποίηση όλων των ευρημάτων προκειμένου να εντοπιστούν οι αιτίες του δυστυχήματος και συνακόλουθα οι πράξεις και παραλείψεις των υπαιτίων. Κατά την «πράσινη» παράταξη, εντοπίζονται σοβαρές ενδείξεις από τη συμμετοχή του Χρήστου Τριαντόπουλου στη σύσκεψη της 3ης Μαρτίου 2023, οπότε αποφασίστηκε η αλλοίωση του χώρου χωρίς την απαιτούμενη ενημέρωση και άδεια της αρμόδιας δικαστικής Αρχής, και παρά τις αντιρρήσεις του τότε διοικητή της Τροχαίας Λάρισας Βασίλειου Βλαχογιάννη.
Από την πλευρά της, η Νέα Δημοκρατία ειρωνεύεται το ΠΑΣΟΚ, σχολιάζοντας πως βασίστηκε απλώς στη συμμετοχή του Χρήστου Τριαντόπουλου σε «άτυπη συνάντηση» και στην παροχή «ψυχικής συνδρομής» στους αρμόδιους υπαλλήλους.
Σε κάθε περίπτωση, μένει να φανεί εάν η Ν.Δ. θα επιτρέψει πράγματι τη διερεύνηση της υπόθεσης. Αυτό θα αποδειχθεί από τις πρώτες κιόλας συνεδριάσεις και από τη λίστα των μαρτύρων που θα επιτρέψει η κυβέρνηση να κληθούν. Υπενθυμίζεται πως, ακριβώς έναν χρόνο πριν, κατά την εξεταστική επιτροπή, η Ν.Δ. δεν άφησε να καταθέσουν κρισιμότατοι μάρτυρες, τόσο πολιτικά πρόσωπα όσο και αρμόδιοι του σιδηροδρόμου.
Την ίδια στιγμή, δεν λέει να κοπάσει ο προβληματισμός τόσο του νομικού όσο και του πολιτικού κόσμου για την απουσία εφαρμοστικού νόμου του άρθρου 86 του Συντάγματος για την ποινική ευθύνη υπουργών, μετά την αναθεώρηση του Καταστατικού Χάρτη της χώρας. Παρόλο που έχουν περάσει έξι χρόνια από τότε που η Βουλή κατήργησε τις αποσβεστικές προθεσμίες για τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, ακόμα δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή η σχετική ρύθμιση.
Ο Παύλος Μαρινάκης, βεβαίως, διαβεβαίωσε αφενός πως η διάταξη βρίσκεται προ των κοινοβουλευτικών πυλών, αφετέρου πως δεν τίθεται θέμα, καθώς υπερτερεί το Σύνταγμα του νόμου, ωστόσο αυτό μένει να αποδειχθεί. Σε αυτό το φόντο, δεν έχει περάσει απαρατήρητη η άποψη στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία εκτιμούν πως ο πρώην υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ θα πρέπει να οδηγηθεί στον «φυσικό δικαστή», συζήτηση η οποία θα απασχολήσει και κατά την προανακριτική επιτροπή, καθώς, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, η απευθείας διερεύνηση θα βοηθούσε στην απονομή δικαιοσύνης.
Η «γαλάζια παράταξη» αντιμέτωπη με τις πράξεις και τις παραλείψεις της
Το μόνο σίγουρο είναι ότι το επόμενο χρονικό διάστημα δεν θα είναι ανέφελο για τη «γαλάζια» παράταξη, καθώς θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις ίδιες τις πράξεις της. Είναι ενδεικτικό ότι, πριν καλά καλά εκκινήσει τις εργασίες της η προανακριτική, οι νεοδημοκράτες τα έχουν βρει ήδη σκούρα, καθώς η εύρεση στελεχών για να σηκώσουν στην πλάτη τους την επιτροπή έχει αποδειχθεί δύσκολη εξίσωση. Μετά και την πρωθυπουργική ομολογία ότι η εξεταστική κατά του Κώστα Καραμανλή «δεν ήταν και η καλύτερη στιγμή» της Βουλής, οι «γαλάζιοι» βουλευτές δυσκολεύονται να πουν το «ναι», εμφανιζόμενοι απολύτως απρόθυμοι να συμμετάσχουν στην προανακριτική επιτροπή. Ακόμα πιο δύσκολη έχει αποδειχθεί η εύρεση προσώπου που θα οριστεί πρόεδρος της επιτροπής, καθώς πολλοί θυμούνται την τύχη που είχε -ή, μάλλον, που δεν είχε- ο Δημήτρης Μαρκόπουλος.
Μεταξύ των ονομάτων που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι εκείνα του Παναγή Καπάτου, του Ευριπίδη Στυλιανίδη, του Στέλιου Πέτσα και του Νότη Μηταράκη. Ακόμα, ακούγεται εντόνως το όνομα του Λευτέρη Κτιστάκη, αλλά και της Αννας Ευθυμίου, όπως και του Χαράλαμπου Αθανασίου.
Οσον αφορά το ΠΑΣΟΚ, εκτιμάται πως θα συμμετάσχουν ενδεχομένως οι Ευαγγελία Λιακούλη, Δημήτρης Μπιάγκης, Παύλος Χρηστίδης, ενώ θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένη η συμμετοχή της Μιλένας Αποστολάκη, αν και έχει αναλάβει τον δύσκολο τομέα για θέματα τραπεζών, ιδιωτικού χρέους και προστασίας δανειοληπτών και επενδύσεων. Οσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, θεωρείται «κλειδωμένη» η συμμετοχή του Βασίλη Κόκκαλη, ενώ αναμένεται να συμμετάσχουν και οι Γιώργος Παπαηλιού και Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.
Τις αμέσως επόμενες ημέρες, συμπολίτευση και αντιπολίτευση θα καταρτίσουν τις λίστες με τα μέλη της προανακριτικής, και το μόνο που θα απομένει είναι η ημερομηνία της πρεμιέρας, με άπαντες, κυρίως τους συγγενείς των αδικοχαμένων 57, να ελπίζουν πως θα πέσει φως στους υπαιτίους του μπαζώματος του χώρου της τραγωδίας.