Στο πρόσφατο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Άγκυρας, συμπεριλαμβανόταν η ομιλία του επικεφαλής Τμήματος Ναυτικού Δικαίου Δρ. Χακάν Καράν που έκανε προκλητικές δηλώσεις σχετικά με την έννοια της «Γαλάζιας Πατρίδας» και τα δικαιώματα της Τουρκίας στη θάλασσα.
Στην εκδήλωση, που ξεκίνησε με τήρηση ενός λεπτού σιγή και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου της Τουρκίας, παρευρέθηκαν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Onyedi Eylül, ο Δρ. İsmail Boz, ο Διευθυντής Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Mutlu Aslan, ο Πρόεδρος του Παραρτήματος THK Bandırma, Varol Memişler, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Murat Ergöz, ακαδημαϊκοί και πολλοί μαθητές.
Η στρατηγική σημασία των θαλασσών για την Τουρκία
Ο Δρ. Χακάν Καράν δήλωσε ότι οι θάλασσες έχουν μεγάλη σημασία όσον αφορά το εμπόριο και τους φυσικούς πόρους και σχολίασε: «Το εμπόριο στον κόσμο έχει αρχίσει να παγκοσμιοποιείται και το ποσοστό εμπορίου της Τουρκίας μέσω θαλάσσης είναι περίπου 90%. Αν και είμαστε νούμερο ένα στις οδικές μεταφορές, το μερίδιο των θαλάσσιων μεταφορών είναι πολύ υψηλότερο. Ωστόσο, πρέπει να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που παρέχουν οι θάλασσες σε πολλούς τομείς, από την αλιεία έως τους ενεργειακούς πόρους».
Η σημασία του Ναυτικού Δικαίου
Δηλώνοντας ότι το Τμήμα Ναυτικού Δικαίου ιδρύθηκε στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας το 1982 και ότι ξεκίνησε να εργάζεται ως λέκτορας στον τομέα αυτό το 1992, ο κ. Καράν τόνισε ότι το διεθνές ναυτικό δίκαιο παίζει σημαντικό ρόλο στις σχέσεις μεταξύ των χωρών. Αναφερόμενος στο ζήτημα των συνόρων στο Αιγαίο, ο καθηγητής ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η υφαλοκρηπίδα και τα όρια των χωρικών υδάτων καθορίστηκαν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας. Εάν η Ελλάδα αποδεχόταν την επέκταση των χωρικών της υδάτων από 6 ναυτικά μίλια σε 12 ναυτικά μίλια, ένα μεγάλο μέρος του Αιγαίου θα έμπαινε στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Η Τουρκία επέλεξε να μην είναι μέρος αυτής της συμφωνίας».
«Γαλάζια πατρίδα» και θαλάσσια δικαιώματα της Τουρκίας
Αναφερόμενος στη σημασία της έννοιας «Γαλάζια Πατρίδα», που εκφράζει τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας, ο κ. Καράν είπε: «Η Γαλάζια Πατρίδα καλύπτει μια έκταση 462 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Αυτή η περιοχή έχει μεγάλη σημασία όχι μόνο από οικονομικής αξίας αλλά και από στρατηγικής πλευράς. Φυσικό αέριο, πετρέλαιο και πολύτιμα μέταλλα βρίσκονται στον βυθό της θάλασσας. Η Τουρκία κάνει μεγάλες επενδύσεις σε αυτούς τους πόρους».
Ο Καράν, ο οποίος έθιξε ιδιαίτερα το Κυπριακό, δήλωσε ότι ενώ η Τουρκία άνοιξε τα λιμάνια της σε πλοία με σημαία του Ψευδοκράτους, δεν δέχεται πλοία υπό ελληνοκυπριακή σημαία στα δικά της λιμάνια. Είπε ότι αυτή η κατάσταση έκανε την άλλη πλευρά να κλείσει τα λιμάνια της σε πλοία με σημαία των Κατεχόμενων της Κύπρου.
Η στρατηγική σημασία του Βοσπόρου
Εκφράζοντας ότι τα Στενά έχουν μια σημαντική θέση για την παγκόσμια ειρήνη, ο Δρ. Καράν είπε: «Η Σύμβαση του Μοντρέ είναι μια από τις κρίσιμες συμφωνίες που προστατεύουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας στις θάλασσες. Τα στενά μας είναι μια σημαντική περιοχή όχι μόνο για την Τουρκία αλλά και για την παγκόσμια ειρήνη».
*Φωτογραφία “Χ” bandirmaekspres
Δείτε επίσης:
- Από την Κάσο στην Κρήτη και μετά πού;
- Βασική ενεργειακή πύλη που θα ενώνει Ανατολή και Δύση επιδιώκει να γίνει η Τουρκία
- Συμφωνία ΑΟΖ με τους τζιχαντιστές της Συρίας θέλει ο θεωρητικός της «Γαλάζιας Πατρίδας»