Μετά από περίπου δέκα ημέρες στην Ουάσιγκτον, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Χριστιάν Μίτσκοσκι προέβη σε δηλώσεις όταν προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο.
Όπως είπε, ήταν εκεί για να πει την αλήθεια για τη «Μακεδονία» (όπως αποκάλεσε ξανά τα Σκόπια) και να φτιάξει μια συμμαχία. «Πρέπει να αρχίσουμε να κερδίζουμε στην Ουάσιγκτον, τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο, το Παρίσι, τη Ρώμη, το Λονδίνο και οπουδήποτε αλλού, όπου, όπως λέει, λόγω ανεύθυνων πολιτικών, δεν είχαμε τέτοια φιλοδοξία. Όλοι καταλαβαίνουν τα επιχειρήματά μας, όλοι πίσω από την κουρτίνα στέκονται, δίνουν τα χέρια, λένε ότι είναι, αυτή είναι η αλήθεια, αρκετά με τα διπλά μέτρα και τα δύο σταθμά και πρέπει να προχωρήσετε».
Ο Μίτσκοσκι στη συνέχεια άφησε αιχμές για μια ευρωπαϊκή χώρα (προφανώς την Βουλγαρία ή εμάς..) που υποτίθεται «πολεμάει» την ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων…
«Όμως, δυστυχώς, υπάρχουν ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ, συγκεκριμένα ένα κράτος μέλος της ΕΕ, όλοι γνωρίζουμε, που προσπαθεί να επιστρέψει στον Μεσαίωνα ή στον 11ο, 12ο αιώνα αντί να εργάζεται στον 21ο ή τον 22ο αιώνα. Αυτή είναι η πραγματικότητα», δήλωσε Μίτσκοσκι.
Υπάρχει όμως μια άλλη πραγματικότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες, και αυτή είναι η πολιτική της νέας κυβέρνησης, μετά την άφιξη του νέου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Η κυβέρνησή του, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς, κάνει φραστικές επιθέσεις και επικρίσεις στην Ευρώπη αναφέρει το Tv21.
Όταν ρωτήθηκε πώς σχολιάζει τον χαρακτηρισμό ως τον μοναδικό Ευρωπαίο ηγέτη που χειροκρότησε την ομιλία του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς και αν η χώρα κινείται προς την ακροδεξιά, ο Μίτσκοσκι απάντησε:
«Αυτή είναι η γραμμή, αυτή είναι η νέα κανονικότητα που έρχεται στην Ουάσιγκτον και που θα πλημμυρίσει τον κόσμο, οπότε ας ξέρουμε, δεν υπάρχει παιχνίδι εδώ γύρω».
Συνέχισε λέγοντας: «Τώρα, είμαστε οι πρώτοι που καταλαμβάνουμε το γήπεδο, αυτός είναι ο τρόπος δουλειάς μου, δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία για πρώτη εντύπωση. Πάρε το γήπεδο και όποιος έρθει μετά από εσένα, δεύτερος, τρίτος, παρατάσσεται πίσω σου. Πρέπει να αναλάβουμε το γήπεδο και να βρούμε μια νέα κανονικότητα σε αυτό».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «στόχος είναι να πούμε την πραγματική αλήθεια για τα Σκόπια και όλα όσα συνέβαιναν σε όσο το δυνατόν περισσότερα κέντρα και μέρη».
Ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων παράλληλα ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή θα έχει ιδιωτικό γεύμα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη για να επιβεβαιώσει τη στρατηγική εταιρική σχέση των δύο χωρών και θα συμμετάσχει επίσης στην επικείμενη κυβερνητική διάσκεψη στη Βουδαπέστη, από όπου θα στείλει και… μηνύματα.
*Φωτογραφία αρχείου
Δείτε επίσης:
- Η κυβέρνηση «καταπίνει» την προπαγάνδα Μίτσκοσκι
- «Προσεύχεται» για τη Θεσσαλονίκη ο Μίτσκοσκι
- Εθνικιστικό παραλήρημα Μίτσκοσκι και βολές κατά πάντων για τα Σκόπια
Ο Μιτσκοσκι γυρναει σ’ολον τον κοσμο οπως παλιοτερα και ο Γκρουεφσκι και λεει τις ιστοριες του. Καλα κανει αφου κανεις απο την δουλικη μας κυβερνηση δεν αντιδρα, ενω βασει της συμφωνιας των Πρεσπων οι δικοι μας θα επρεπε να ειναι εκει να τους ελεγχουν και να τους βαζουν σε ταξη καθημερινως. Τιποτα ομως, κοιμομαστε τον υπνο του δικαιου η απλα αδιαφορουμε? Την ιδια αδιαφορια αλλα και δουλικοτητα δειχνουμε και απεναντι στην Αλβανια η οποια με τις προπαγανδες της προσπαθει να βλαψει την χωρα, το ιδιο και με την Τουρκια που μας ριχνει καρπαζιες μκαι δεν τολμουμε να μιλησουμε.
Ευτυχως στο θεμα των Σκοπιων υπαρχει η Βουλγαρια που αντιστεκεται στα Σκοπια και ασκει βετο στην εισοδο τους στην ΕΕ.
Δυστυχως εχουμε να κανουμε με κυβερνηση ενδοτικων μισελληνων ανικανων να υπερασπιστουν την χωρα.
Πρόσεξε Σκοπιανε… μην ξεσπάσουμε πάνω σου. Και πραγματικά έχουμε πολλά νεύρα, Είμαστε σε οριακό σημείο σαν χώρα. Αν χάσουμε κάτι από αλλού θα ξεσπάσουμε πάνω σου, πρόσεχε!.