Έχοντας ακόμα την ψευδαίσθηση ότι είναι μέρος της λύσης στο ουκρανικό μέτωπο, την ώρα που οι ΗΠΑ με τον Ντόναλντ Τραμπ τα βρίσκουν με τον Βλ. Πούτιν, αδειάζουν τον Βολ. Ζελένσκι και «παίζουν» τους Ευρωπαίους, που παραπαίουν από το χαστούκι που έφαγαν από τον νέο πλανητάρχη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε χθες τον πρόεδρο της Ουκρανίας να κάνει ένα βήμα πίσω.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης στη σύνοδο ηγετών που οργάνωσε το Κίεβο, με αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του είπε: «Η Ουκρανία αξίζει μια ειρήνη που θα σφυρηλατηθεί μέσω της ισχύος και θα σέβεται την ανεξαρτησία της». Απευθυνόμενος στον Βολ. Ζελένσκι, τόνισε: «Είναι επιτακτική ανάγκη να εργαστούμε όλοι για να δοθεί ένα τέλος». «Οι θυσίες σου και οι θυσίες του λαού σου, αγαπητέ Βολοντίμιρ, δεν μπορεί να είναι μάταιες και θεωρώ ότι είναι σημαντικό να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να αναγνωρίσουμε ότι η ανθεκτικότητα και το θάρρος σου, το προσωπικό σου θάρρος, ήταν αξιοσημείωτα». Επί της ουσίας, ο πρωθυπουργός κάλεσε τον Ουκρανό πρόεδρο να υποχωρήσει.
«Μόνο η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για το μέλλον της» είπε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης, ζητώντας η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός να έχει πολύ σαφείς εγγυήσεις ασφαλείας, που θα λειτουργούν αποτρεπτικά και προληπτικά στο μέλλον, έτσι ώστε να αποτρέπεται κάθε μελλοντική επιθετικότητα και να διατηρείται η ειρήνη. «Η Ουκρανία αξίζει μια ειρήνη που θα σφυρηλατηθεί μέσω της ισχύος και μια ειρήνη που θα σέβεται την ανεξαρτησία της, αλλά πρωτίστως θα διαφυλάττει την ασφάλειά της. Ταυτόχρονα, πιστεύω ότι υπάρχει μια κοινή συνισταμένη όλων των παρεμβάσεών μας: μόνο η Ουκρανία μπορεί, πρέπει και θα αποφασίσει για την αποδοχή ή την απόρριψη οποιασδήποτε ειρηνευτικής φόρμουλας. Ουδείς άλλος, ουδείς, μπορεί να λάβει αυτή την απόφαση για λογαριασμό του Κιέβου. Πρέπει να διασφαλιστεί ότι το Κίεβο είναι μέρος της διαδικασίας και μόνο η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για το μέλλον της» τόνισε.
Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή άμυνα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δαπανά περισσότερο από το 3% του ΑΕΠ της για την άμυνα και έχει έρθει η ώρα να κάνουν κι άλλοι το ίδιο. «Υστερα από τρία χρόνια πολέμου που προκάλεσαν καταστροφή σε απίστευτη κλίμακα, οφείλουμε να στηρίξουμε αυτόν τον στόχο. Πρέπει να δράσουμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Πρέπει όχι μόνο να δώσουμε ένα τέλος στη σύγκρουση αυτή, αλλά να διασφαλίσουμε ότι θα σφυρηλατήσουμε ένα μοντέλο για την πρόληψη τέτοιων καταστροφών στο μέλλον» είπε.
Πηγή: «δημοκρατία»
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣