Δύο χρόνια μετά την τραγωδία στα Τέμπη, η Ελλάδα ενώνεται σαν μία γροθιά και στέκεται στο πλευρό των συγγενών των θυμάτων, που ζητούν δικαίωση. Η χώρα αύριο παραλύει, με επιχειρήσεις και υπηρεσίες να παραμένουν κλειστές, στην μνήμη των ανθρώπων που «έσβησαν» τόσο πρόωρα και με τόσο φρικτό τρόπο.
Στις 28 Φεβρουαρίου, οι δρόμοι της χώρας γεμίζουν με φωνές που λένε όχι στη συγκάλυψη. Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ανεβάζουν χειρόφρενο, οι εργαζόμενοι απεργούν, και η κοινωνία ενώνεται σε μια κραυγή αγανάκτησης και μνήμης για τους 57 ανθρώπους που χάθηκαν. Το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα δεν είναι απλώς μια διαμαρτυρία – είναι ένα ηχηρό μήνυμα ότι η αλήθεια δεν θα μείνει θαμμένη και ότι η ευθύνη δεν θα ξεχαστεί. Η 24ωρη απεργία στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: η απόδοση δικαιοσύνης δεν μπορεί να περιμένει άλλο.
Ωστόσο, οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο θα μετακινηθούν αύριο, καθώς τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα βρίσκονται σε διαφορετικό καθεστώς.
Σιδηρόδρομος – Προαστιακός
Αναστέλλονται τα δρομολόγια σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο, συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού της Αθήνας.
Μετρό – Ηλεκτρικός – Τραμ
Από τις 9:00 το πρωί έως τις 17:00 θα πραγματοποιούνται δρομολόγια στα μέσα σταθερής τροχιάς (Μετρό, Ηλεκτρικός, Τραμ).
Οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς αποφάσισαν την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας, αλλά ανταποκρινόμενοι στην επιθυμία του Συλλόγου «Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών 28/02/2023» θα «διακόψουν» την απεργία, για την προσέλευση του κόσμου στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι στην ΣΤΑΣΥ καλούν την εταιρεία να μεριμνήσει για τη μέγιστη εξυπηρέτηση του πλήθους και την ομαλή του μετάβαση, μέσω των συρμών και των υπηρεσιών ασφαλείας της ΣΤΑΣΥ, δρομολογώντας, δηλαδή, όσους περισσότερους συρμούς είναι εφικτό.
Λεωφορεία – Τρόλεϊ
Ακινητοποιημένα θα είναι τα λεωφορεία και τρόλεϊ. Κανονικά, ωστόσο, αναμένεται να κυκλοφορήσουν τα λεωφορεία στις γραμμές της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής.
Ταξί
Χειρόφρενο θα τραβήξουν τα ταξί της Αθήνας. Το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ) έχει απευθύνει κάλεσμα στους οδηγούς ταξί να συμμετέχουν στην εθελοντική κοινωνική δράση, δωρεάν μετακίνηση των πολιτών με ταξί, που θέλουν να βρεθούν στο Σύνταγμα, από προκαθορισμένα σημεία τους διαδηλωτές προς την πλατεία Συντάγματος.
Η επιβίβαση θα γίνεται από Στάση Μετρό Συγγρού-Φιξ, Πλατεία Καραϊσκάκη, Πλατεία Βικτωρίας και Μέγαρο Μουσικής.
Από πλευράς της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ταξί (ΠΟΕΙΑΤΑ) έχει προκηρύξει τρίωρη στάση εργασίας από τις 10:00 έως τις 13:00.
Ακυρώσεις πτήσεων
Λόγω της συμμετοχής της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας στην 24ωρη απεργία, από 00:01 την Παρασκευή έως 24:00, θα υπάρξουν ακυρώσεις και τροποποιήσεις πτήσεων.
Σύμφωνα με την Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας θα εξυπηρετηθούν μόνον οι κάτωθι πτήσεις για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών του κοινωνικού συνόλου:
Πτήσεις που υπερίπτανται του FIR Αθηνών.
Πτήσεις που μεταφέρουν Αρχηγούς Κρατών, Πρωθυπουργούς.
Πτήσεις της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας που μετέχουν σε επιχειρησιακές αποστολές και προγραμματισμένες ασκήσεις.
Πτήσεις αεροσκαφών που αντιμετωπίζουν ασυνήθεις καταστάσεις ή διατελούν σε κατάσταση ανάγκης.
Νοσοκομειακές πτήσεις.
Πτήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας.
Πτήσεις αεροσκαφών έρευνας και διάσωσης.
Υπενθυμίζεται πως οι αεροπορικές εταιρείες, AEGEAN, Olympic Air και Sky express έχουν ήδη ενημερώσει το επιβατικό κοινό για τις ακυρώσεις και τροποποιήσεις του συνόλου των προγραμματισμένων πτήσεων του δικτύου εσωτερικού και εξωτερικού.
Δείτε επίσης:
- Δεν έχει προηγούμενο αυτό που θα κάνει η ελληνική κοινωνία την Παρασκευή!
- Απάντηση-ξυραφιά της Μαρίας Καρυστιανού στον Νικήτα Κακλαμάνη
- Δημοσιεύεται το επίσημο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ