Είδαν κι αποείδαν οι κυβερνώντες ότι οι διαδηλωτές των Τεμπών δεν… λάκισαν κατά τις μαζικές επιθέσεις των μπαχαλάκηδων, καθώς επέμεναν να επιστρέφουν στο Σύνταγμα για να συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες τους, και αποφάσισαν να επιστρατεύσουν τα μεγάλα όπλα: έφεραν τις αύρες της Ελληνικής Αστυνομίας και άρχισαν να εκτοξεύουν πίδακες νερού προς το συγκεντρωμένο πλήθος, με την ελπίδα να τούς απομακρύνουν από τη Βουλή μια και καλή.
Για την όλη στάση της ΕΛ.ΑΣ. στα εκτεταμένα επεισόδια που έλαβαν χώρα στο κέντρο της πρωτεύουσας μίλησε στο ERTNEWS η εκπρόσωπος Τύπου του Σώματος, Κωνσταντία Δημογλίδου, υποστηρίζοντας πως οι αστυνομικοί προσπάθησαν να… προστατέψουν τους διαδηλωτές από τις επιθέσεις των «γνωστών – αγνώστων» κουκουλοφόρων.
«Δυστυχώς, κάποιοι εκμεταλλευόμενοι το μέγεθος της συγκέντρωσης, βρήκαν ευκαιρία ουσιαστικά να επιτεθούν στις αστυνομικές δυνάμεις. Αυτό που προσπάθησε να κάνει η Ελληνική Αστυνομία με τις δυνάμεις που συμμετείχαν στα μέτρα τάξης, ήταν να απομακρύνει τον κόσμο και να τον καθοδηγήσει σε τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις, ώστε να αποχωρήσουν από την πλατεία Συντάγματος, όπου είδαμε να εμφανίζονται αυτά τα άτομα», ανέφερε αρχικά η κα Δημογλίδου και πρόσθεσε: «Τα άτομα αυτά δεν ήταν από την αρχή ομαδοποιημένα, αλλά είδαμε κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης να κινούνται ανάμεσα στους πολίτες και όταν ολοκληρώθηκαν οι ομιλίες στο κέντρο της πόλης, να ομαδοποιούνται, να καλύπτουν τα χαρακτηριστικά τους και στη συνέχεια συντονισμένα να επιτίθενται στις αστυνομικές δυνάμεις».
«Η Ελληνική Αστυνομία, βέβαια, επέλεξε ουσιαστικά να δεχτεί την πίεση αυτών των ατόμων, για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε ότι ο κόσμος, οι υπόλοιποι διαδηλωτές θα αποχωρήσουν από το σημείο με ασφάλεια», ισχυρίστηκε η κα Δημογλίδου.
Αναφερόμενη, εξάλλου, στη χρήση των υδροφόρων της ΕΛ.ΑΣ., η εκπρόσωπος Τύπου του Σώματος υποστήριξε ότι επιλέχθηκε το ηπιότερο μέσο για να απομακρυνθούν τα άτομα που προκάλεσαν επεισόδια: «Ανάμεσα στους συγκεντρωμένους βρίσκονταν τα άτομα αυτά, γι’ αυτό ακριβώς και δεν μπορούσε να γίνει άλλη ενέργεια από την Ελληνική Αστυνομία προληπτικά».
Η ίδια τόνισε ότι έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 120 προσαγωγές και, μέχρι στιγμής, 27 από αυτές έχουν τροποποιηθεί σε συλλήψεις. «Συνεχίζεται, βέβαια, ο αριθμός των προσαγωγών, καθώς κάποια άτομα παραμένουν στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου και, όπου διαπιστώνεται ότι δημιουργούνται προβλήματα, συλλαμβάνονται από τους αστυνομικούς» είπε σχετικά και πρόσθεσε πως «παρατηρήσαμε κατά τη διάρκεια των προσαγωγών ότι τα άτομα αυτά δεν κινούνταν ομαδοποιημένα, αλλά είτε κατά μόνας είτε ανά δυάδες, οπότε καταλαβαίνετε ότι δεν ήταν μαζική η κίνησή τους, ώστε να διαπιστωθεί από τους αστυνομικούς ότι κινούνται για να ενσωματωθούν με το πλήθος».
- Δείτε τις δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου της ΕΛ.ΑΣ.:
Δείτε επίσης:
- «Πετσόκομμα» από τη Μίνα Καραμήτρου για την επίθεση σε πολίτες – «Τους κουκουλοφόρους απλά τους κοιτούσαν»
- Αδιανόητες σκηνές! Έδιωξαν με αύρες τους πολίτες που επέστρεψαν για να διαδηλώσουν ειρηνικά