Έπεσε η κυβέρνηση της Πορτογαλίας – Νέα εκλογική αναμέτρηση για τη χώρα

Πρόκειται για την τρίτη μέσα σε τρία χρόνια

Must Read

Έναν μόλις χρόνο μετά την άνοδό της στην εξουσία, η συντηρητική κυβέρνηση μειοψηφίας της Πορτογαλίας κατέρρευσε, καθώς δεν κατάφερε να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο. Ο πρωθυπουργός Λουίς Μοντενέγκρου, υπό το βάρος καταγγελιών για σύγκρουση συμφερόντων, υπέστη βαριά πολιτική ήττα, οδηγώντας τη χώρα σε μια νέα εκλογική αναμέτρηση –την τρίτη μέσα σε τρία χρόνια. Ο πρόεδρος Μαρσέλου Ρεμπέλου ντε Σόουζα καλείται τώρα να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη διακυβέρνηση, με το ενδεχόμενο διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης εκλογών να φαίνεται το πιο πιθανό σενάριο.

Στη θεωρία, ο πρόεδρος Μαρσέλου Χεμπέλου ντε Σόουζα θα μπορούσε να αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε κάποιον άλλο πολιτικό της κυβερνώσας Δημοκρατικής Συμμαχίας, ή στον επικεφαλής της αντιπολίτευσης Πέντρου Νούνου Σάντους του Σοσιαλιστικού Κόμματος να σχηματίσει κυβέρνηση. Αναμένεται να έχει συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς αργότερα σήμερα το πρωί. Ωστόσο το πιο πιθανό σενάριο μοιάζει να είναι πως ο αρχηγός του κράτους θα διαλύσει τη Βουλή και θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές, που θα μπορούσαν να διεξαχθούν την 11η ή τη 18η Μαΐου.

Η πολιτική κρίση που ξέσπασε στην Πορτογαλία αιφνιδίασε πολλούς αναλυτές, καθώς συνέβη σε μια περίοδο που η οικονομία της χώρας παρουσιάζει θετικά αποτελέσματα. Η ανάπτυξη βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, η ανεργία διατηρείται σε χαμηλά ποσοστά και, παρά τη συνεχιζόμενη εφαρμογή μέτρων λιτότητας, η γενικότερη οικονομική κατάσταση κρίνεται ικανοποιητική.

Την ίδια στιγμή, η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Λουίς Μοντενέγκρου ότι η εταιρεία Spinumvira, την οποία ίδρυσε το 2021, επωφελήθηκε από την πρωθυπουργία του. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, η επιχείρηση σύναψε συμβόλαια με διάφορες ιδιωτικές εταιρείες, αξιοποιώντας την πολιτική του θέση. Από την πλευρά του, ο απερχόμενος πρωθυπουργός απορρίπτει κάθε ισχυρισμό περί παρανομίας, υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία έχει πλέον περάσει στα χέρια των γιων του. Ωστόσο, απέφυγε να αποκαλύψει λεπτομέρειες σχετικά με το πελατολόγιό της.

Παρά το σκάνδαλο, ο Μοντενέγκρου κατάφερε να επιβιώσει πολιτικά από δύο προτάσεις μομφής πριν από τη χθεσινή ψηφοφορία. Παρά τον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί γύρω από το όνομά του, δηλώνει αποφασισμένος να διεκδικήσει εκ νέου την πρωθυπουργία. Μάλιστα, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Δημοκρατική Συμμαχία ενδέχεται να σημειώσει καλύτερη εκλογική επίδοση από αυτή που πέτυχε στις εκλογές του Μαρτίου 2024.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

spot_img

More Articles Like This