Ο δικηγόρος, αναπληρωτής καθηγητής συνταγματικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και πρώην υποψήφιος βουλευτής Πειραιά με τη Νέα Δημοκρατία Χάρης Τσιλιώτης «κρέμασε στα μανταλάκια» τον Χρήστο Τριαντόπουλο και την Κυβέρνηση Μητσοτάκη για το σόου που επιχειρούν να στήσουν στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για τα Τέμπη.
Θυμίζουμε ότι νωρίτερα την Τρίτη (18/3), ο Χρήστος Τριαντόπουλος με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Προανακριτικής Παναγή Καππάτο, έθεσε στην κρίση της Επιτροπής την επιθυμία- αίτημά του να προχωρήσει η διαδικασία απευθείας στην δικαιοσύνη και στη νομοθεσία περί ευθύνης υπουργών.
«…επιθυμία μου είναι, όσο παράδοξο και εάν τούτο εκ πρώτης μπορεί να φαντάζει, να κριθώ από την τακτική Δικαιοσύνη, κατά τα προβλεπόμενα στο Σύνταγμα και στη νομοθεσία περί ευθύνης υπουργών, αφού οι εισαγγελικοί και δικαστικοί λειτουργοί διαθέτουν εγγυημένη ανεξαρτησία και αμεροληψία, αλλά και αυξημένες γνώσεις και κύρος», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ.Τριαντόπουλος στη σχετική επιστολή.
Μια κίνηση που εμφανώς αποσκοπεί στο όπως-όπως κλείσιμο της Προανακριτικής ώστε να «κρυφτούν» τα κακουργήματα και να εξεταστούν μόνο τα πλημμελήματα, αλλά και στο να μην εξεταστούν καθόλου μάρτυρες, μιας και η αντιπολίτευση θα καλούσε μεταξύ άλλων τους Μητσοτάκη, Γεραπετρίτη, Σκέρτσο.
Ο Χάρης Τσιλιώτης με ανάρτησή του χαρακτηρίζει αυτό που ζητάει «ο εγκαλούμενος πρώην Υφυπουργός», «όχι μόνο κατάφωρα αντισυνταγματικό αλλά και και εκ του πονηρού»!
Και εξηγεί το γιατί είναι αντισυνταγματικό:
«Καταρχάς σύμφωνα με το άρθρο 86 Σ η Βουλή ασκεί τον ρόλο του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, διενεργώντας τόσο προκαταρκτική εξέταση όσο, κι αν χρειαστεί, ασκεί ποινική δίωξη. Δεν μπορεί να απεμπολήσει αρμοδιότητα τεθειμένη εκ του Συντάγματος όπως δεν μπορεί να απεμπολήσει την ανάλογη εκ του ΚΠΔ αρμοδιότητα ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών. Η άσκηση αυτών των αρμοδιοτήτων δεν επαφίεται στην καλή ή κακή προαίρεση του υπόπτου τελέσεως αδικήματος ή του κατηγορουμένου».
Ο κ.Τσιλιώτης αναλύει επίσης το γιατί το αίτημα Τριαντόπουλου είναι εκ του πονηρού:
«Είναι όμως και εκ του πονηρού, διότι στην Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης ενδέχεται να αποκαλυφθούν είτε από τον Τριαντόπουλο είτε από άλλους σημεία ενδιαφέροντα για την ποινική και την πολιτική διάσταση του δυστυχήματος των Τεμπών, τα πριν και τα μετά. Συνεπώς μην εκστασιάζονται όσοι σπεύδουν να συγχαρούν τον κ. Τριαντόπουλο για την πρωτοβουλία του, διότι εάν δεν χαρακτηρισθούν κακόπιστοι σίγουρα θα χαρακτηρισθούν νομικά αδαείς!!»
Ο πρώην «γαλάζιος» υποψήφιος κλείνει την ανάρτησή του με δύο υστερόγραφα «φωτιά», όπου μεταξύ άλλων, αναφέρει για τους Βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην Βουλή ότι «αναμένεται να “φάνε πολύ ξύλο”»!
Έγραψε:
«ΥΓ. Η υλοποίηση μίας τέτοιας κατάφωρα αντισυνταγματικής πρότασης σίγουρα θα διευκόλυνε τους Βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην Βουλή, που αναμένεται να “φάνε πολύ ξύλο” (με την πολιτική έννοια του όρου το λέω φυσικά) κι απ’ ό,τι βλέπω από τα ονόματα οι περισσότεροι είναι και άγνωστοι και άπειροι!!
ΥΓ2: Μπορεί de constitutione ferenda να είναι κακή επιλογή η εμπλοκή της Βουλής στην διαδικασία προκαταρκτικής εξέτασης και άσκησης ποινικής δίωξης κατά μελών της κυβέρνησης και Υφυπουργών, τουλάχιστον όπως αυτός ο θεσμός έχει εφαρμοστεί μέχρι τώρα στην χώρα μας, αλλά είναι θετικό Συνταγματικό Δίκαιο και θα πρέπει να γίνει σεβαστό όσο ισχύει. Μακάρι η μελλοντική συνταγματική αναθεώρηση να καταργήσει μία τέτοια ρύθμιση. Συνεπώς mala lex sed lex (κακός νόμος αλλά νόμος) που έλεγαν και οι Λατίνοι!!»
Δείτε επίσης:
- ΣΥΡΙΖΑ: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει προανακριτική της μιας μέρας για να αποφύγει να εμφανιστεί ως μάρτυρας»
- ΠΑΣΟΚ για Τριαντόπουλο: «Ας μην κάνουν τους τιμητές και τους γενναίους»
- Ο Σκέρτσος χαρίζει στιγμές γέλιου: «Καθαρός ουρανός αστραπές δε φοβάται» λέει για τον Τριαντόπουλο
- Ο Μητσοτάκης αποθεώνει τoν Τριαντόπουλο που τον σώζει από την Προανακριτική!
- Πλακιάς προς Τριαντόπουλο: «Αν είσαι καθαρός, έλα στο ακροατήριο»
- Ελληνική Λύση για «θυσία» Τριαντόπουλου: «Ο Μητσοτάκης βρήκε “Ιφιγένεια” για να καλύψει τα εγκλήματα όλων των υπολοίπων»