Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας αποφάσισε ομόφωνα την Τετάρτη να παραπέμψει σε δίκη τον πρώην πρόεδρο Ζαΐρ Μπολσονάρου με την κατηγορία της απόπειρας πραξικοπήματος. Ο κατηγορούμενος κινδυνεύει με βαριά ποινή κάθειρξης ενώ οι ελπίδες του να επιστρέψει στην εξουσία σβήνουν.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Μπολσονάρου (2019-22) δεν βρισκόταν στην αίθουσα του δικαστηρίου ενώ χθες δήλωσε θύμα «της μεγαλύτερης πολιτικοδικαστικής δίωξης στην ιστορία της Βραζιλίας».
Ο πρώην λοχαγός του στρατού, 70 ετών, κατηγορείται από τις εισαγγελικές Αρχές ως επικεφαλής «εγκληματικής οργάνωσης», η οποία εξύφαινε επί καιρό συνωμοσία με σκοπό να παραμείνει στην εξουσία «με κάθε τρόπο», μετά τις εκλογές του 2022, στις οποίες ηττήθηκε από τον Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.
Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή Αστυνομία, μετά την εκλογική ήττα, οι φερόμενοι ως συνωμότες σκόπευαν να συντάξουν ένα διάταγμα για να προκηρύξουν νέες εκλογές. Σχεδίαζαν, επίσης, την δολοφονία του Λούλα, του εκλεγμένου αντιπροέδρου Τζεράλντο Αλκμίν και του δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Αλεξάντρ ντε Μοράες.
Οι κατηγορίες είναι βαρύτατες: πραξικόπημα, απόπειρα βίαιης κατάλυσης του δημοκρατικού κράτους δικαίου και συγκρότηση ένοπλης εγκληματικής οργάνωσης.
Η ποινή για όλες τις κατηγορίες υπερβαίνει τα 40 χρόνια και εκτιμάται ότι θα παραμείνει ελεύθερος μέχρι την δίκη του.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο Μπολσονάρου θα οδηγηθεί στο δικαστήριο μέχρι τα τέλη του έτους, διότι το 2026 είναι εκλογική χρονιά. Έχει χάσει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι έως το 2030, λόγω των επιθέσεων στα συστήματα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, ελπίζει όμως ότι η απόφαση θα ακυρωθεί και θα θέσει ξανά υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές.
Εάν καταδικαστεί για συνωμοσία εναντίον της δημοκρατίας, το κόμμα του θα κληθεί να επιλέξει διάδοχό του, την ώρα που η δημοτικότητα του Λούλα φθίνει, κυρίως λόγω του συνεχιζόμενου υψηλού πληθωρισμού.
Ο δικαστής Αλεξάντρ ντε Μοράες θεωρεί «δικτάτορα» τον Μπολσονάρου και ήταν ο πρώτος που ψήφισε «Ναι» στην πρόταση για παραπομπή του σε δίκη.
Επικαλούμενη το «ατομικό συμφέρον» του Μοράες, ως πιθανού στόχου δολοφονίας, η υπεράσπιση προσπάθησε να τον αναγκάσει να αυτοεξαιρεθεί, αλλά μάταια. Χωρίς επιτυχία ήταν και οι προσπάθειές της να εξαιρέσει δύο άλλα μέλη του δικαστηρίου, τον πρώην υπουργό του Λούλα, Φλάβιο Ντίνο, και τον πρώην δικηγόρο του σημερινού προέδρου, Κριστιάνο Ζανίν.
Οι δικαστές παρέπεμψαν επίσης σε δίκη 7 ακόμη φερόμενους συνωμότες, μεταξύ των οποίων και πολλούς πρώην υπουργούς, τον υποψήφιο αντιπρόεδρο στις εκλογές του 2022 και τον πρώην διοικητή του Πολεμικού Ναυτικού, Αλμίρ Γκαρνιέρ Σάντος.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το πραξικόπημα αποφεύχθηκε επειδή δεν το στήριξαν οι άλλοι κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων της Βραζιλίας. Οι εισαγγελείς επικαλούνται ως απόδειξη τα γεγονότα της 8ης Ιανουαρίου 2023 στην Μπραζίλια. Μία εβδομάδα μετά την ορκωμοσία του Λούλα, χιλιάδες υποστηρικτές του Μπολσονάρου εισέβαλαν και λεηλάτησαν τα κτίρια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, του Κοινοβουλίου και του Προεδρικού Μεγάρου, ζητώντας την επέμβαση του στρατού και καταγγέλλοντας εκλογική νοθεία.
Δείτε επίσης:
- Βραζιλία: Ο πρώην Πρόεδρος Μπολσονάρου και άλλοι 36 κατηγορούνται για απόπειρα πραξικοπήματος!
- Βραζιλία: Εισβολή στο Κογκρέσο – Οπαδοί του Μπολσονάρο ζητούν ανατροπή του Λούλα