Νέες διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση διαφθοράς στην Πολεοδομία Ρόδου, καθώς η Δικαιοσύνη εμβαθύνει τις έρευνες, βάζοντας στο στόχαστρο όχι μόνο τους εμπλεκόμενους, αλλά και πιθανές παράνομες διαδρομές χρημάτων. Η αρχική έρευνα, που αποκάλυψε ένα εκτεταμένο δίκτυο παρανομίας, έχει οδηγήσει σε σοβαρές κατηγορίες, μεταξύ των οποίων εγκληματική οργάνωση, δωροδοκία και πλαστογραφία.
Τώρα, η εισαγγελική αρχή εξετάζει και την πιθανότητα «ξεπλύματος βρώμικου χρήματος». Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, υπό τον πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Χαράλαμπο Βουρλιώτη, έχει ήδη διατάξει τη δέσμευση όλων των περιουσιακών στοιχείων των εμπλεκομένων, περιλαμβανομένων τραπεζικών λογαριασμών, περιεχομένων τραπεζικών θυρίδων, ακινήτων και μετοχών (εφόσον υπάρχουν).
Παράλληλα, οι έρευνες έχουν επεκταθεί και στους συγγενείς πρώτου βαθμού, με στόχο τον εντοπισμό πιθανών παράπλευρων διαδρομών χρήματος ή προσπάθειας συγκάλυψης περιουσιακών στοιχείων.
Τα ευρήματα που οδήγησαν στην έρευνα
Η επιχείρηση των «Αδιάφθορων» της ΕΛ.ΑΣ. έφερε στο φως πρωτοφανείς ενδείξεις δικτύου διαφθοράς μέσα στην Πολεοδομία Ρόδου. Σε βάρος των επτά συλληφθέντων -πέντε δημόσιων λειτουργών και δύο ιδιωτών- ασκήθηκαν 13 ποινικές διώξεις από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου, κα. Αιμιλία Σοφία Μέρη.
Οι διώξεις που ασκήθηκαν είναι οι ακόλουθες:
1. Ένταξη σε εγκληματική οργάνωση
2. Πλαστογραφία κατ᾽ εξακολούθηση όπου το συνολικό όφελος υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ
3. Υπεξαγωγή εγγράφων από υπάλληλο κατ´ εξακολούθηση όπου το σκοπούμενο συνολικό όφελος υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ
4. Δωροληψία υπαλλήλου κατ᾽επάγγελμα όπου η ενέργεια ή η παράλειψη αντίκειται στα καθήκοντα του υπαιτίου κατ´εξακολούθηση
5. Αμεση συνέργεια σε δωροληψία υπαλλήλου κατ´επάγγελμα όπου η ενέργεια ή η παράλειψη αντίκειται στα καθήκοντα του υπαιτίου κατ᾽εξακολούθηση
6. Δωροδοκία υπαλλήλου όπου η ενέργεια ή η παράλειψη αντίκειται στα καθήκοντα του υπαιτίου κατ´εξακολούθηση
7. Εμπορία επιρροής – μεσάζοντες κατ᾽εξακολούθηση
8. Ψευδής βεβαίωση, νόθευση κατ᾽εξακολούθηση όπου το σκοπούμενο συνολικό όφελος υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ
9. Αμεση συνέργεια σε ψευδή βεβαίωση, νόθευση κατ᾽εξακολούθηση όπου το σκοπούμενο συνολικό όφελος υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ
10. Παράβαση καθήκοντος κατ᾽ εξακολούθηση
11. Αμεση συνέργεια σε παράβαση καθήκοντος κατ᾽ εξακολούθηση
12. Παράνομη οπλοκατοχή
13. Παράβαση υποχρέωσης δήλωσης μνημείου κατ᾽ εξακολούθηση
Νομικό και δικαστικό «μπάχαλο»
Την ίδια ώρα, «βραχυκύκλωμα» σε νομικές και δικαστικές Αρχές φαίνεται ότι έχει προκαλέσει η υπόθεση, ειδικά μετά την εντολή της προέδρου του Αρείου Πάγου Ιωάννας Κλάπα για επείγουσα άσκηση πειθαρχικού ελέγχου κατά της Ανακρίτριας και της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου που χειρίστηκαν την υπόθεση (σ.σ. αφήνοντας ελεύθερους και τους επτά κατηγορούμενους).
Ακολούθησαν ιδιαίτερα σφοδρές αντιδράσεις από δικαστές, εισαγγελείς και δικηγόρους, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί ο Άρειος Πάγος να κάνει νέα παρέμβαση προς υποστήριξη της απόφασης της Προέδρου του.
Συγκεκριμένα, ο αρεοπαγίτης εκπρόσωπος Τύπου Παναγιώτης Λυμπερόπουλος, σε ανακοίνωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων: «Πρέπει να καταστεί σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι η ελευθερία της γνώμης κάθε δικαστή και εισαγγελέα κατά την άσκηση των καθηκόντων του, ανεξαρτήτως βαθμού, είναι θεμελιώδες στοιχείο της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας του, η οποία όμως δεν μπορεί και δεν πρέπει να συγχέεται με το ανέλεγκτο».
- Η ανακοίνωση του Αρείου Πάγου:
«Αναφορικά με τη δικογραφία που εκκρεμεί στο στάδιο της ανάκρισης στο Πρωτοδικείο Ρόδου, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, στο πλαίσιο της ασκήσεως των καθηκόντων της περί εποπτείας των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων της χώρας (άρθρο 23 του νόμου 439/2022) ζήτησε από την πρόεδρο του Συμβουλίου Επιθεώρησης τη διερεύνηση του ενδεχομένου διεξαγωγής προκαταρκτικής εξέτασης εις βάρος δικαστικού λειτουργού αναφορικά με την άσκηση των καθηκόντων του.
Πρέπει να καταστεί σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι η ελευθερία της γνώμης κάθε δικαστή και εισαγγελέα, κατά την άσκηση των καθηκόντων του, ανεξαρτήτως βαθμού, είναι θεμελιώδες στοιχείο της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας του, η οποία όμως δεν μπορεί και δεν πρέπει να συγχέεται με το ανέλεγκτο.
Εξάλλου, ο έλεγχος αν η ελευθέρως διαπιστωθείσα γνώμη του δικαστικού και εισαγγελικού λειτουργού εκφεύγει των ακροτάτων ορίων της διακριτικής της ευχέρειας (ΟλΑΠ 9/2015), έτσι όπως αυτή προσδιορίζεται από το νόμο και την υπαγωγή σε αυτόν των αποδειχθέντων, ανήκει αποκλειστικά και μόνο στα αρμόδια προς τούτο, κατά το Σύνταγμα και τον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, δικαστικά όργανα.
Αυτά και μόνο, έχοντας γνώμη όλων των στοιχείων της δικογραφίας, νομίμως επιλαμβάνονται και ασκούν την αρμοδιότητά τους με στόχο την προάσπιση του κράτους δικαίου, του κύρους της Δικαιοσύνης, της δικαιικής ασφάλειας των πολιτών και την εδραίωση της εμπιστοσύνης τους προς τους θεσμούς».
Δείτε επίσης:
- Αφέθηκε ελεύθερη και πήγε για καφέ η προϊσταμένη της Πολεοδομίας Ρόδου!
- ΤΕΕ Δωδεκανήσου για Πολεοδομία Ρόδου – «Αναγνωρίζουμε ότι δεν υπήρξε έγκαιρη αντίδραση εκ μέρους μας»
- Νομικό και δικαστικό «μπάχαλο» προκαλεί το κύκλωμα στην Πολεοδομία Ρόδου! Νέα παρέμβαση του Αρείου Πάγου
ΝΑ ΤΟΥΣ ΓΑΜΉΣΟΥΝ ΜΠΟΡΟΎΝΕ ΝΑ ΜΠΟΎΝΕ ΦΥΛΑΚΉ ΜΑΛΆΚΕΣ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΎΟΥΜΕ ΑΠΌ ΤΟ ΠΡΩΊ ΜΈΧΡΙ ΤΟ ΒΡΆΔΥ 60 ΧΡΌΝΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΈΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑΦΈΡΕΙ ΤΊΠΟΤΑ ΤΙ ΓΊΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΑΣ ΤΑ ΠΑΊΡΝΟΥΝΕ ΠΌΣΟΙ ΤΈΤΟΙΟΙ ΌΣΟΙ ΈΧΟΥΝΕ ΔΟΣΟΛΗΨΊΕΣ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΌΣΙΟ ΤΟΥΣ ΈΧΟΥΝΕ ΖΗΤΉΣΕΙ ΜΊΖΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΤΙΔΉΠΟΤΕ ΤΟ ΜΕ ΆΓΙΟ ΝΟΜΙΚΌ ΕΦΟΡΊΑ ΑΚΌΜΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΊΑ