Τα σχέδια της Τουρκίας είναι να μετατρέψει τη Συρία σε ένα κράτος-μαριονέτα της Αγκυρας, ένα νεοοθωμανικό βιλαέτι, χρησιμοποιώντας την επιρροή που ασκεί στη νέα τζιχαντιστική κυβέρνηση της Δαμασκού.
Βασικός πυλώνας στο σχέδιο αυτό είναι η υπογραφή αμυντικής συμφωνίας με την κυβέρνηση της Δαμασκού, η οποία θα επιτρέψει την Τουρκία να οργανώσει εξ υπαρχής τις ένοπλες δυνάμεις της Συρίας, να τις εξοπλίσει με οπλικά συστήματα τουρκικής παραγωγής, να οργανώσει τις παραγωγικές σχολές των συριακών ενόπλων δυνάμεων και να τις εκπαιδεύσει. Παράλληλα, η Τουρκία έχει ως στόχο, διά της υπογραφής της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας, να αποκτήσει ναυτική βάση στις ακτές της Συρίας και δύο αεροπορικές βάσεις, διά των οποίων θα επιτηρεί τον εναέριο χώρο του… νεοοθωμανικού βιλαετίου.
Σύμφωνα με την τουρκική «Aydinlik», που επικαλείται στρατιωτικές πηγές, η Δαμασκός θα παραχωρήσει στην τουρκική πολεμική αεροπορία το στρατιωτικό αεροδρόμιο T-4 (Tiyas), τη μεγαλύτερη αεροπορική βάση στην Παλμύρα, στη καρδιά της χώρας. Πηγές ασφαλείας δήλωσαν ότι «ένα σύστημα αεράμυνας τύπου HİSAR θα εγκατασταθεί πρώτα για να παρέχει αεροπορική προστασία στη βάση. Στη συνέχεια η βάση θα ξαναχτιστεί. Θα αναπτυχθούν εξοπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και μαχητικά μεγάλης εμβέλειας».
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα The Middle East Eye, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, η Τουρκία ετοιμάζεται να αναπτύξει συστήματα αεράμυνας στη μεγαλύτερη αεροπορική βάση της Συρίας, T-4. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Αγκυρα θα χρησιμοποιήσει αυτή τη βάση για να εξασφαλίσει τον εναέριο έλεγχο σε ολόκληρη τη Συρία. Το Ισραήλ, το οποίο επεκτείνει την περιοχή κατοχής του στη Συρία μέσω των Υψωμάτων του Γκολάν, βλέπει τη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στη Συρία ως απειλή. Γι’ αυτό ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κάλεσε τους αρχηγούς ασφαλείας σε συσκέψεις δύο φορές την περασμένη εβδομάδα, που είχαν ως αποκλειστικό αντικείμενο την εξέταση της στρατιωτικής παρουσίας της Τουρκίας στη Συρία.
Στην Παλμύρα
Ανώτερος αξιωματούχος των Αμυντικών Δυνάμεων του Ισραήλ είπε: «Μια τουρκική στρατιωτική παρουσία σε στρατηγικές τοποθεσίες όπως η Παλμύρα θα μπορούσε να εκληφθεί ως απειλή για τα συμφέροντα ασφαλείας του Ισραήλ». Η βάση T-4 βρίσκεται στην κεντρική Συρία, δυτικά της αρχαίας πόλης της Παλμύρας και σε στρατηγικό σημείο όσον αφορά την πρόσβαση στο Ισραήλ στα νοτιοδυτικά της χώρας αλλά και στα βορειοανατολικά, όπου δραστηριοποιούνται οι Κούρδοι του PKK/PYD.
Πηγή που μίλησε στο Middle East Eye εξήγησε τα σχέδια της Τουρκίας για τη βάση: «Ενα σύστημα αεράμυνας τύπου HISAR θα αναπτυχθεί για την παροχή αεροπορικής προστασίας στη βάση. Μόλις το σύστημα εγκατασταθεί, η βάση θα ανοικοδομηθεί και θα προστεθούν οι απαραίτητες εγκαταστάσεις μέσα και γύρω από τη βάση, για να αποκτήσει ικανότητα να αντιμετωπίζει ποικίλες απειλές, από αεροσκάφη μέχρι drones και πυραύλους. Η βάση θα παρέχει στην Τουρκία τον εναέριο έλεγχο στην περιοχή». Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι η Αγκυρα εξετάζει το ενδεχόμενο να αναπτύξει προσωρινά τα συστήματα αεράμυνας S-400 στη βάση Τ4 ή στην Παλμύρα για να εξασφαλίσει τον εναέριο χώρο κατά τη διάρκεια των εργασιών ανοικοδόμησής της.
Την περασμένη Πέμπτη πηγές του τουρκικού υπουργείου Εθνικής Αμυνας που ρωτήθηκαν για τα σχέδια απόκτησης αεροπορικής βάσης στη Συρία, δεν αρνήθηκαν τους ισχυρισμούς και είπαν: «Η Τουρκία συνεχίζει να αξιολογεί τη δημιουργία βάσης για εκπαιδευτικούς σκοπούς ως μέρος της αύξησης της ικανότητας του συριακού στρατού, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της νέας κυβέρνησης στη Συρία». Πριν από λίγες ημέρας το κανάλι i24 του Ισραήλ, επικαλούμενο μια δυτική πηγή πληροφοριών, ανέφερε ότι η Τουρκία θέλει να μετατρέψει το T-4 σε βάση UAV.
Η ιστοσελίδα «The War Zone», η οποία καλύπτει θέματα άμυνας και ασφάλειας, μίλησε με ανώτερο αξιωματούχο των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων. Ο αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε: «Η τουρκική στρατιωτική παρουσία σε στρατηγικές τοποθεσίες όπως η Παλμύρα θα μπορούσε να εκληφθεί ως απειλή για τα συμφέροντα ασφαλείας του Ισραήλ. Αν και δεν έχει υπάρξει άμεση σύγκρουση μεταξύ ισραηλινών και τουρκικών δυνάμεων μέχρι στιγμής, η κατάσταση στην περιοχή, η οποία είναι πολύ ασταθής, μπορεί να αλλάξει».
Λίγες μέρες πριν εμφανιστούν στον Τύπο οι ισχυρισμοί για μια νέα τουρκική βάση στην καρδιά της Συρίας, το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές στις αεροπορικές βάσεις Τ-4 και Tadmur (Παλμύρα) δύο φορές μέσα σε μία εβδομάδα. Ισραηλινός αξιωματούχος ασφαλείας παραδέχεται στην «Jerusalem Post» γιατί βομβαρδίστηκαν οι βάσεις: «Εάν εγκατασταθεί τουρκική αεροπορική βάση στη Συρία, θα υπονομεύσει την επιχειρησιακή ελευθερία του Ισραήλ. Βομβαρδίσαμε τη βάση Τ4 για να στείλουμε ένα μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψουμε να δημιουργηθούν συνθήκες που θα παρεμποδίζουν τις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στη Συρία».
Στην ανάλυση στο The War Zone γίνεται σύγκριση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Τουρκίας και του Ισραήλ. Η ανάλυση ανέφερε ότι η απειλή της Τουρκίας για το Ισραήλ ήταν η εξής: «Η Τουρκία έχει ένα τρομερό οπλοστάσιο. Αυτό το οπλοστάσιο περιλαμβάνει προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη F-16 C/D, προηγμένα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, ισχυρά συστήματα αεράμυνας, σύγχρονα άρματα μάχης και όπλα μεγάλης εμβέλειας. Η Τουρκία, για να επιχειρήσει από αυτές τις βάσεις, θα πρέπει να εγκαταστήσει μαχητικά αεροσκάφη σε αυτές, που είναι πιο κοντά προς το Ισραήλ. Επίσης, αν εγκαταστήσει σε αυτές συστήματα αεράμυνας, αυτό θα μειώσει τις επιχειρησιακές δυνατότητες της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας. Επιπλέον, αυτές οι βάσεις μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως στρατόπεδα για τους πληρεξούσιους της Τουρκίας».
Βομβαρδισμοί
Και ενώ συνέβαιναν όλα αυτά, ενώ πολλαπλασιάζονταν και στον τουρκικό Τύπο τα δημοσιεύματα ότι επίκειται υπογραφή αμυντικής συμφωνίας και εγκατάσταση τουρκικών δυνάμεων και συστημάτων σε αεροπορικές βάσεις της Συρίας, τη νύχτα 2/3 Απριλίου αεροσκάφη της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας βομβάρδισαν και πάλι στην αεροπορική βάση Τ4, καθώς και την αεροπορική βάση της Χάμα, δίνοντας ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία του Ερντογάν.
Ενα μήνυμα που είχε στείλει πρώτα σε πολιτικό επίπεδο, μέσω ανάρτησης στο Χ, ο βουλευτής του Σιωνιστικού Κόμματος Οχάντ Ταλ, ο οποίος είναι και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Κνεσέτ: «Η Τουρκία είναι ένα εχθρικό κράτος, η πρεσβεία της Τουρκίας πρέπει να κλείσει αμέσως. Το Ισραήλ πρέπει να επιδείξει μηδενική ανοχή στην επιθετικότητα της Τουρκίας. Θα πρέπει να κινηθούμε με αποφασιστικότητα:
– Να εμποδίσουμε την εγκατάσταση της Τουρκίας στη Συρία.
– Να κινητοποιήσουμε τις ΗΠΑ.
– Να ενισχύσουμε τη συμμαχία μας με την Ελλάδα και την Κύπρο.
– Να αποδεχτούμε την πραγματικότητα: Η Τουρκία του Ερντογάν είναι ένα εχθρικό κράτος».
Τα συμπεράσματα, των αναγνωστών μας…
Καποιος πρεπει να Βαλη φρενο στα σχεδεια τις τουρκιας .ΕΙΔΩΜΕΝ