- Της Νικολέττας Μπούκα
Μεγαλώνει η λίστα των ασθενών που περιμένουν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Όπως δηλώνει στην εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, οι 30 χειρουργικές αίθουσες που είναι κλειστές εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού και η μεγάλη προσέλευση των ασθενών που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν από την τσέπη τους για να χειρουργηθούν στον ιδιωτικό τομέα, έχουν οδηγήσει σε αύξηση των ασθενών από 22.000 σε 25.000.
«Παρά το γεγονός ότι τους τελευταίους τέσσερις μήνες έγιναν στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης και περίπου χίλια δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, η λίστα αναμονής των ασθενών έχει φτάσει τις 25.000. Χαρακτηριστικά παραδείγματα το Παπαγεωργίου όπου έχουν γίνει 400 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία με τη λίστα αναμονής να φτάνει τις 11.000 ασθενείς από 10.000 που ήταν και το Ιπποκράτειο όπου έχουν γίνει 139 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία με τη λίστα αναμονής να φτάνει τις 3.000 ασθενείς από 2.500», τονίζει ο κ. Γιαννάκος.
Παράλληλα, εξηγεί ότι «στη λίστα αναμονής υπήρχαν ασθενείς που περίμεναν 3-4 χρόνια και με την έναρξη των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων κάποιοι μπόρεσαν να χειρουργηθούν. Ωστόσο, συνεχώς προστίθενται καινούργια χειρουργεία, άρα η λίστα μεγαλώνει, ενώ ένας ασθενής που εγγράφηκε το 2023, με τον ρυθμό που προχωράμε, θα χειρουργηθεί μέσα στο 2025».
Κλειστές 400 χειρουργικές αίθουσες στην Ελλάδα
Την ίδια στιγμή, όπως καταγγέλλει ο κ. Γιαννάκος, κλειστές παραμένουν στην Θεσσαλονίκη 30 χειρουργικές αίθουσες και 400 πανελλαδικά, εξαιτίας της έλλειψης νοσηλευτών και αναισθησιολόγων.
«Αν λειτουργούσαν αυτές, θα είχαμε ξεμπερδέψει με τις λίστες σε ένα χρόνο. Για να λειτουργήσουν, όμως, χρειάζονται 3.000 νοσηλευτές και 500 αναισθησιολόγοι. Το προσωπικό των νοσοκομείων, παρά τους χαμηλούς μισθούς και την εργασιακή εξουθένωση, προσπαθεί να στηρίξει το θεσμό των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων, αλλά δεν τα καταφέρνει γιατί δεν προλαβαίνει», επισημαίνει ο κ. Γιαννάκος και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς «το Ταμείο Ανάκαμψης έχει χρηματοδοτήσει τη χώρα μας για να κάνει 35.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία σε ένα χρόνο κι εμείς σε τέσσερις μήνες κάναμε 5.000. Πρέπει να δοθεί παράταση στο πρόγραμμα, αλλιώς δεν θα προλάβουμε».
Τραγικές οι ελλείψεις προσωπικού
Σύμφωνα με τον ίδιο, στο ΕΣΥ ευημερούν οι αριθμοί και δυστυχούν οι άνθρωποι, ασθενείς και εργαζόμενοι, καθώς μειώνεται το προσωπικό.
«Προτείνουμε χρηματοδότηση του ΕΣΥ, διότι με αυτήν έρχονται οι προσλήψεις, τα κίνητρα, οι αυξήσεις των μισθών για να γίνει το ΕΣΥ ανταγωνιστικό με τον ιδιωτικό τομέα και το εξωτερικό. Επίσης υπάρχει προσωπικό που είναι σε μακροχρόνιες αναρρωτικές άδειες, λοχείας, τοκετού, με σοβαρά προβλήματα υγείας, που υπολογίζεται ως εργαζόμενοι και σωστά, αλλά επί της ουσίας δεν είναι. Επιπλέον οι οργανισμοί των νοσοκομείων είναι του 2012, άρα δεν αποτυπώνουν πολλές δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας», δηλώνει ο κ. Γιαννάκος.
Αναφορικά με τις άγονες θέσεις που προκηρύσσονται, ο ίδιος επισημαίνει ότι «κάποιες φορές προκηρύσσονται λιγότερες από τις οργανικές και πολλοί φοβούνται να πάνε γιατί θα μπλέξουν σε δυσμενείς συνθήκες και άλλες φορές μπορεί να προκηρυχθούν όλες και να μην πάει ούτε ένας, γατί τα κίνητρα είναι ανεπαρκή και οι μισθοί υψηλότεροι στον ιδιωτικό τομέα ή στο εξωτερικό. Επιπλέον, όταν γίνονται προσλήψεις έχουμε ανακύκλωση του ίδιου προσωπικού, δηλαδή το επικουρικό γίνεται μόνιμο».
Σταγόνα στον ωκεανό
Το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΟΕΔΗΝ, Πέτρος Κετικίδης εξηγεί στην εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» ότι «στο Γ. Γεννηματάς αυτή τη στιγμή από τις συνολικά οκτώ χειρουργικές αίθουσες, λειτουργούν πέντε ή έξι. Για να λειτουργήσουν όλες, πρέπει να προσληφθεί προσωπικό, κυρίως νοσηλευτικό. Τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία είναι σταγόνα στον ωκεανό. Για παράδειγμα, στην ορθοπεδική κλινική είναι στην αναμονή 800 χειρουργεία. Πόσα να γίνουν δωρεάν; Και προστίθενται κι άλλα. Η λίστα συνεχώς μεγαλώνει».
Ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του «Αγίου Δημητρίου», Στέφανος Χατζηλιάδης δηλώνει στην «Θεσσαλονίκη» ότι «σε μας έγιναν πολύ λίγα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία και δευτερεύοντα. Δεν μπορείς να βάλεις απόγευμα μεγάλα χειρουργεία όταν έχεις έλλειψη νοσηλευτών και αναισθησιολόγων».
«Τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία δεν συνδέονται με την έλλειψη προσωπικού»
Ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ, Δημήτρης Τσαλικάκης δηλώνει στην «Θεσσαλονίκη» ότι η 3η ΥΠΕ κατέχει την πρωτιά στη διενέργεια δωρεάν απογευματινών χειρουργείων, καθώς από τις 26 Νοεμβρίου 2024 μέχρι και σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 1.000.
Παράλληλα, ξεκαθαρίζει ότι τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία δεν συνδέονται με την έλλειψη προσωπικού, διότι οι εργαζόμενοι δεν υποχρεούνται να συμμετάσχουν σε αυτά. Ωστόσο η ανταπόκριση γιατρών και νοσηλευτών είναι κλιμακούμενα θετική κι αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι στην 3η ΥΠΕ αρχικά γίνονταν συνολικά 120 χειρουργεία μηνιαίως και τώρα γίνονται 220. Επίσης η ενίσχυση στα νοσοκομεία από το 2019 μέχρι και σήμερα είναι σημαντική και στο νοσηλευτικό, αλλά και συνολικά στο υγειονομικό προσωπικό.
«Τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία έγιναν για να δοθεί η δυνατότητα να χειρουργηθούν συμπολίτες μας που ήταν σε αναμονή, εν μέρει εξαιτίας και της COVID-19, την τετραετία 2020-2023. Ήδη έχει γίνει μεγάλη δουλειά, καθώς κι εντατική και συντονισμένη προσπάθεια για ξεκαθάρισμα της λίστας», λέει ο κ. Τσαλικάκης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, κλειστές χειρουργικές αίθουσες εξαιτίας έλλειψης είτε αναισθησιολόγων είτε άλλου προσωπικού είναι δύο στο Γ. Γεννηματάς και μία στον Άγιο Δημήτριο και γίνονται προσπάθειες να λειτουργήσουν άμεσα. Για τις άγονες θέσεις γιατρών, επισημαίνει ότι ειδικά για τους αναισθησιολόγους, η πολιτεία θέσπισε επίδομα 400 ευρώ για ειδικούς και ειδικευόμενους, με αποτέλεσμα όλες οι θέσεις ειδικευόμενων αναισθησιολογίας στην Θεσσαλονίκη να είναι καλυμμένες και να έχουμε μετά από χρόνια και αναμονή στην ειδικότητα.
Ο κ. Τσαλικάκης αναφέρει ότι «όλα τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης ίσως πάρουν παράταση. Εμείς κυνηγάμε να τελειώσουμε τις λίστες. Δεν κυνηγάμε όμως νούμερα. Τους ανθρώπους θέλουμε να εξυπηρετήσουμε που ήταν σε αναμονή για χειρουργείο».