Είναι μία από τις ελάχιστες φορές που όλοι μπορούν να συμφωνήσουν με βεβαιότητα πως Μητσοτάκης – Μαρινάκης βρίσκονται σε πόλεμο. Η εμπλοκή της Δικαιοσύνης με την παραπομπή σε δίκη (και) του «μιντιάρχη» για την υπόθεση Λυγγερίδη επιβεβαιώνει ότι μεταξύ του πρωθυπουργού και του ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού έχουν όντως βγει «μαχαίρια».
- Από τον Βασίλη Γαλούπη, «κυριακάτικη δημοκρατία»
Η σχέση τους, που έχει οικογενειακές ρίζες δεκαετιών, έχει περάσει από χίλια κύματα, όμως πάνω στις στιγμές βρασμού δεν ήταν πάντα ευδιάκριτο αν βρίσκονται πράγματι σε κόντρα ή αν επρόκειτο απλώς για μια στιγμιαία παύση στη σύμπλευσή τους. Τούτη τη φορά όλα δείχνουν ότι η κατάσταση είναι σοβαρή. Ισως και περισσότερο από ποτέ.
Η Πέμπτη ήταν η μέρα της μεγάλης έντασης. Το πρωί γνωστοποιήθηκε ότι παραπέμπεται σε δίκη και ο Μαρινάκης για την υπόθεση Λυγγερίδη, ενώ λίγα λεπτά μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης ο πρόεδρος του Ολυμπιακού έκανε κατά μέτωπο επίθεση στον Μητσοτάκη, μιλώντας για καθεστώς πανικού, μιντιακά δεκανίκια του πρωθυπουργού, εκβιασμό, ομηρία και εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης από το Μαξίμου.
Στα χρόνια διακυβέρνησης Μητσοτάκη εκτυλίχθηκαν αρκετά άγρια επεισόδια με τον Μαρινάκη στο σίριαλ επίδειξης ισχύος των δύο πλευρών. Οι λόγοι των συγκρούσεων δεν είναι πάντα ορατοί σε κοινή θέα. Συνήθως κρύβονται παρασκηνιακές αιτίες. Οταν εκδηλώνεται η κόντρα, γνωστοποιούνται μόνο οι οφθαλμοφανείς αφορμές, όπως π.χ. οι σχετιζόμενες με το ποδόσφαιρο.
Καβγάδες
Οι ρόλοι τους είναι ισχυροί και απόλυτα εξουσιαστικοί. Δεν θέλουν να χάνουν και συχνά δεν ξέρουν να χάνουν. Ο μεν πρωθυπουργός παραμένει ακλόνητος στην εξουσία επί έξι χρόνια και μόλις τώρα βρίσκεται πρώτη φορά στριμωγμένος λόγω Τεμπών. Ο δε Μαρινάκης είναι κυρίαρχος μιντιάρχης, εφοπλιστής και επιτυχημένος ιδιοκτήτης ποδοσφαιρικών ομάδων.
Οσο συμβάδιζαν τα συμφέροντά τους η ισχύς τους αποκτούσε ακόμα μεγαλύτερη υπεραξία. Οι μεταξύ τους κατά καιρούς καβγάδες δεν έδειχναν οριστική ρήξη. Είχαν περισσότερο τη μορφή «ενδοοικογενειακών» διαφορών, λόγω των παραδοσιακών σχέσεων της φαμίλιας Μητσοτάκη με τη φαμίλια Μαρινάκη.
Με το πρόσφατο βούλευμα όμως η μονομαχία τους οδηγεί τα πράγματα στα άκρα, με τον εφιάλτη των βουλευτών Πειραιά της Ν.Δ. να γίνεται πραγματικότητα. Ηδη ο ιδιοκτήτης του ΔΟΜ έκανε ουσιαστικά λόγο για χειραγώγηση της Δικαιοσύνης από τον πρωθυπουργό. Μια κατηγορία που ακούγεται όλο και πιο συχνά στον δημόσιο λόγο, εξαιτίας των Τεμπών.
Η τελευταία κρίση μεταξύ τους φαίνεται να άρχισε στα τέλη του περσινού Μαρτίου, όταν η εφημερίδα «Το Βήμα», που μέχρι τότε κρατούσε ήπια στάση για τα Τέμπη, αιφνιδίασε την κυβέρνηση με το ρεπορτάζ για τα μονταρισμένα βίντεο και την αλλοίωση συνομιλιών του σταθμάρχη, που «ξεριζώθηκαν» παράνομα από το σύστημα καταγραφών επικοινωνιών του ΟΣΕ, λίγες μόλις ώρες μετά την τραγωδία στα Τέμπη. Το θέμα σήκωσε ψηλά και αξιοποίησε πολιτικά ο Νίκος Ανδρουλάκης, κάτι που ενόχλησε ακόμα περισσότερο τον Μητσοτάκη. Λίγες μέρες μετά ο πρωθυπουργός θα έδιωχνε από την κυβέρνηση τους Παπασταύρου και Μπρατάκο, επειδή έκαναν ραντεβού με τον Μαρινάκη δίχως, υποτίθεται, την έγκρισή του.
Σαμαράς και δίωξη
Στις 17 Νοεμβρίου ο Αντώνης Σαμαράς έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα «Το Βήμα» ζητώντας την απομάκρυνση του πλέον έμπιστου του Μητσοτάκη, του Γιώργου Γεραπετρίτη, και ασκώντας σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση των Ελληνοτουρκικών. Ο Μητσοτάκης διέγραψε τον πρώην πρωθυπουργό. Δύο μέρες μετά, στις 19 Νοεμβρίου, η Δικαιοσύνη άσκησε ποινική δίωξη εις βάρος και του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Ολυμπιακός για την υπόθεση Λυγγερίδη.
Το επόμενο διάστημα τα ΜΜΕ του Βαγγέλη Μαρινάκη άσκησαν πιο σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό, σε στελέχη της κυβέρνησης όπως ο Αδωνις Γεωργιάδης, αλλά και, πρόσφατα, σε μέσα που θεωρήθηκαν «μητσοτακικά» («Πρώτο Θέμα», ΣΚΑΪ). Κάπως έτσι φτάσαμε στο εκρηκτικό σήμερα. Ομως, όπως θα δούμε, σε αυτή την πολυτάραχη σχέση Μητσοτάκη – Μαρινάκη υπάρχει βαθύ παρελθόν…
Η φιλία του επίτιμου με τον πατέρα του εφοπλιστή
Οι σχέσεις των οικογενειών Μητσοτάκη – Μαρινάκη χρονολογείται από την εποχή νεότητας του Κωνσταντίνου και του Μιλτιάδη. Ο πατέρας του Κυριάκου ήταν ενεργός στην πολιτική από τα Χανιά, ο πατέρας του Βαγγέλη Μαρινάκη ήταν Ηρακλειώτης, εφοπλιστής και μέτοχος του Ολυμπιακού από το 1979. Μεταξύ τους ανέπτυξαν φιλία, έπιναν καφέ και συζητούσαν συχνά, με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη να συμβουλεύεται τον επιχειρηματία.
Ολες οι μαρτυρίες της εποχής συμφωνούν πως ο Μιλτιάδης Μαρινάκης ήταν ένα πρόσωπο που κέρδιζε εύκολα τον σεβασμό και την αποδοχή. Η φιλία του με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη χρονολογείται πολύ πριν από τις βουλευτικές εκλογές του 1985.

Ο Μιλτιάδης Μαρινάκης, πατέρας του σημερινού εφοπλιστή, ήταν γιος εύπορης οικογένειας που διατηρούσε ένα από τα γνωστότερα χυτήρια της Κρήτης. Το 1970 ίδρυσε στον Πειραιά τη Vanimar και σιγά σιγά απέκτησε αρκετά πλοία, ώστε να μπει στη νεοσύστατη ΠΑΕ Ολυμπιακός μαζί με άλλους εννέα εφοπλιστές. Ηταν ο ένας από τους δύο μετόχους που αρνήθηκαν να πουλήσουν τις μετοχές τους στον Γιώργο Κοσκωτά.
«Οι γονείς μου μού προσέφεραν πολλή αγάπη και προσοχή, ενώ παράλληλα διατήρησαν χαμηλό προφίλ στη διαπαιδαγώγησή μου. Ηταν κάθετοι ενάντια σε κάθε επίδειξη πλούτου», έχει πει ο μοναχογιός του Βαγγέλης Μαρινάκης. Ο Μιλτιάδης Μαρινάκης, με πολύ δραστήριο επιχειρηματικό προφίλ, άρχισε να ασχολείται με τα κοινά ως δημοτικός σύμβουλος Πειραιά το 1978-1989 κι εξελέγη βουλευτής της Ν.Δ. δύο φορές, επί ηγεσίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, το 1986 και το 1989.
Κουμπάρος στον γάμο της Ντόρας Μπακογιάννη με τον Ισίδωρο Κούβελο
Η οικογενειακή σχέση που διαμορφώθηκε από τους Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και Μιλτιάδη Μαρινάκη «πέρασε» και στα παιδιά τους. Ετσι ο Βαγγέλης Μαρινάκης έγινε κουμπάρος στον γάμο της Ντόρας Μπακογιάννη με τον Ισίδωρο Κούβελο στις 9 Ιουλίου 1998.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, «οι μπαλοθιές ξεπέρασαν τις 30.000». Στην τελετή έδωσαν το «παρών» μόλις 250-300 άτομα του στενού οικογενειακού κύκλου, με κουμπάρους τον Βαγγέλη Μαρινάκη και την Ηλέκτρα Σωσσίδη – Στράουμπ. Σύμφωνα με τα τότε δημοσιεύματα, ο Μαρινάκης ήταν φίλος του Κούβελου και η Στράουμπ της Ντόρας.
Στις 26 Φεβρουαρίου 2011 η εφημερίδα «Τα Νέα» έγραφε: «Οι έντονες σταλαγματιές από την πολιτική που έπεφταν στο σπίτι και η στενή φιλία του μπαμπά Μιλτιάδη με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη δημιούργησαν επαφές. Ετσι, ο Βαγγέλης Μαρινάκης πάντρεψε την Ντόρα Μπακογιάννη με τον Ισίδωρο Κούβελο, δείχνοντας πως αρέσκεται να πηγαίνει το τιμόνι του σκάφους δεξιόστροφα».
Σημείωνε επίσης η εφημερίδα, που ακόμα τότε ανήκε στον ΔΟΛ: «Οσοι ζουν τον Μαρινάκη τον περιγράφουν δραστήριο και δημιουργικό, αλλά συνάμα και παρορμητικό! Μέσα στη φούρια του χύνει την καρδάρα με το γάλα και νιώθει σαν να εξουσιάζει τον κόσμο όλον! Γιατί όχι; Δεν έχει μάθει να χάνει και νιώθει υπερήφανος που δύο εταιρίες του είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο Νέας Υόρκης. Παράλληλα, κάνει άνοιγμα και στον χώρο του Τύπου. Κατέχει περίπου το 25% του ΣΚΑΪ και ελέγχει τη Metro και τη Stadio».
Το 2017 στη Βουλή η Ντόρα Μπακογιάννη είχε πει: «Ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι είμαι φίλη με τον κ. Μαρινάκη. Τον διόρθωσα. Είμαι κουμπάρα του. Με έχει παντρέψει και έχω βάλει λάδι στον γιο του, ο οποίος είναι σήμερα 18 ετών. Αλλά επειδή εγώ από το 1996 είμαι στη Ν.Δ., θυμάμαι πάρα πολύ καλά τις εξαιρετικές σχέσεις του κ. Καμμένου με τον Μαρινάκη!».
Η φιλία Μαρινάκη – Κούβελου χρονολογείται πριν από το 1998. Ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού τον αποκαλεί «παιδικό φίλο» του. Υπήρχε, μάλιστα, και «συγκατοίκηση» της ναυτιλιακής εταιρίας Κούβελου (ISK Shipping Ltd) με την εταιρία του κ. Μαρινάκη (Capital Ship Management Corporation) στην οδό Ιάσονος 3, στον Πειραιά. Ομως, κατά τον Κούβελο, ο Μαρινάκης νοίκιασε τα γραφεία του εκεί 10 χρόνια μετά τον σύζυγο της Ντόρας.
Στις 17 Μαΐου 2017 ο Βαγγέλης Μαρινάκης έδωσε το «παρών» στην κηδεία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και αγκαλιάστηκε με τον μετέπειτα Ελληνα πρωθυπουργό.
Η δωρεά, η αποκήρυξη σχέσεων, ο «πόλεμος» σε Τσίπρα και ο ΟΗΕ
Λίγους μήνες πριν γίνει πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μια δωρεά του Βαγγέλη Μαρινάκη προκάλεσε μεγάλη συζήτηση. Τον Ιανουάριο 2019 ο τότε πρόεδρος της Νομαρχιακής Διοικούσας Επιτροπής της Ν.Δ. στον Πειραιά Ιωάννης Βοϊδονικόλας είχε γνωστοποιήσει ότι ο εφοπλιστής και εκδότης Βαγγέλης Μαρινάκης πραγματοποίησε δωρεά προκειμένου να καλύψει τα έξοδα ενοικίου, εξοπλισμού και ανακαίνισης γραφείων της τοπικής οργάνωσης. Σύμφωνα με τον μιντιάρχη, επρόκειτο για «τρεις υπολογιστές και δύο air-conditions. Ο πατέρας μου ήταν βουλευτής Ν.Δ. και στη μνήμη του θα αναλάμβανα και άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βιάστηκε να αποκηρύξει οποιαδήποτε σχέση του με τον Μαρινάκη: «Δεν έχω καμία προσωπική σχέση με τον κ. Μαρινάκη, οι σχέσεις μου με τους επιχειρηματίες προσδιορίζονται από τον θεσμικό μου ρόλο». Στη Βουλή απαντούσε στον ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν είστε καλά πληροφορημένοι, ο κ. Μαρινάκης δεν είναι δικός μου κουμπάρος».
Από την πλευρά του και ο Μαρινάκης δήλωνε τον Μάιο 2019: «Με τον Κυριάκο έχω τυπικές σχέσεις, ουδέποτε έχω φιλοξενήσει τον κ. Μητσοτάκη (σ.σ.: στη θαλαμηγό του)». Ηταν η εποχή που ο εφοπλιστής κλιμάκωνε τον πόλεμό του με τον ΣΥΡΙΖΑ: «Ο κύριος Τσίπρας προέρχεται από μια πλούσια οικογένεια που πλούτισε κατά τη διάρκεια της Χούντας». Η σύγκρουση με την τότε κυβέρνηση είχε ξεκινήσει δύο χρόνια πριν και είχε ποδοσφαιρικές αφορμές.
Από το 2016 η Ν.Δ. υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε κατηγορηθεί αρκετές φορές από την αντιπολίτευση και από μερίδα των ΜΜΕ ότι υπερασπιζόταν παντοιοτρόπως τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Το 2018 ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης σχολίαζε: «Ο κ. Μαρινάκης κινείται ως ηγέτης μιας έξαλλης αντι-ΣΥΡΙΖΑ αντιπολίτευσης. Είναι λυπηρό η Ν.Δ. να παίζει έναν ρόλο δεκανικιού στην άκρως επιθετική και άκρως πολιτική στάση του κ. Μαρινάκη».
Τον Ιούνιο 2019 η Ντόρα Μπακογιάννη βρέθηκε σε απολογητική θέση, επειδή το 2006 είχε συμπεριλάβει τον Μαρινάκη στην αποστολή του Υπουργείου Εξωτερικών στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. «Ο κ. Μαρινάκης δεν πληρώθηκε από κανέναν, είχε απλώς μια κάρτα για να παρακολουθήσει εκείνη την ιστορική ημέρα» επιχείρησε να δικαιολογηθεί με δηλώσεις της.
Η προσωπική βεντέτα που παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις
Τον Νοέμβριο του 2022, μέσα στο τσουνάμι των πρωθυπουργικών υποκλοπών, το διοικητικό στέλεχος του Ολυμπιακού Γιάννης Βρέντζος, ύστερα από ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ κατά της κυβέρνησης αλλά και του Γρηγόρη Δημητριάδη, που είχε οδηγηθεί σε παραίτηση από το Μαξίμου: «Αυτό που είναι ξεκάθαρο και αναδείχθηκε είναι πως το ελληνικό ποδόσφαιρο διοικείται από ένα φασιστικό παρακράτος που διέπεται από παρανομία και οργανωμένο έγκλημα. Αυτό βέβαια είναι λογικό, όταν στα τελευταία τρία χρόνια λειτούργησε μέσα στην κυβέρνηση ένα καθεστώς παρανομίας στο Μέγαρο Μαξίμου, με επικεφαλής τον Γρηγόρη Δημητριάδη και άλλα λαθραία και παράνομα στοιχεία. Η ανοχή μας στην ανομία τελείωσε. Η προσωπική μου πρόταση είναι ο Ολυμπιακός να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, με συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, χαρακτήρισε τον Μαρινάκη «εκβιαστή»: «Κάποιοι έχουν μπλέξει τους ρόλους. Θεωρούν ότι επειδή μπορεί να έχουν μία ομάδα ή να ελέγχουν κάποια μέσα μαζικής ενημέρωσης ή ενδεχομένως και τα δύο, να θεωρούν ότι μπορούν να εκβιάζουν, να υπαγορεύουν στην κυβέρνηση, να υπονομεύουν -αλλάζοντας απόψεις από τη μία ημέρα στην άλλη- τη διαδρομή της χώρας. Η κυβέρνηση και εγώ ούτε δεχόμαστε πιέσεις ούτε είμαστε αντικείμενα εκβιασμού».
Εξετάζοντας όσα έχουν συμβεί έως σήμερα, μπορεί κανείς να διακρίνει ότι η τοξικότητα, τελικά, γινόταν όλο και πιο έκδηλη στις σχέσεις του πρωθυπουργού με τον ολιγάρχη. Η κόντρα τους θυμίζει πια μια προσωπική βεντέτα που παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις. Σταθερά έξω από τις μονομαχίες τους μένει η Ντόρα Μπακογιάννη, που κρατά διακριτικό ρόλο.
Ομως, η φιλία των δύο οικογενειών, που αρχικά έμοιαζε με μια μορφή «επένδυσης» για την επόμενη μέρα στη Ν.Δ., αφού ο Μαρινάκης και τα ΜΜΕ του έπαιξαν ρόλο στην αποδόμηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ώστε να έρθει στην εξουσία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, άρχισε να ξεφτίζει. Το γυαλί ράγισε μετά την πρόσφατη παραπομπή σε δίκη του μιντιάρχη.
Οι πολιτικές δυναστείες, όπως του Μητσοτάκη, έχουν πολλά κοινά με τις οικογενειακές επιχειρήσεις, σαν του Μαρινάκη. Αλλά στην πολιτική και στο επιχειρείν τα συμφέροντα είναι πάνω απ’ όλα. Μέχρι τώρα ήταν εναρμονισμένα, παρά τους κατά καιρούς καβγάδες. Πλέον φαίνεται να υπάρχει ξεκάθαρη σύγκρουση…