Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και νυν αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας, προειδοποίησε ότι τα επόμενα χρόνια περισσότερες χώρες θα αποκτήσουν πυρηνικά όπλα, κατηγορώντας τη Δύση πως σπρώχνει τον κόσμο στο χείλος του Γ΄ Παγκοσμίου Πολέμου, μέσω του πολέμου δι’ αντιπροσώπων στην Ουκρανία.
Αναφερόμενος στη συμφωνία New START που είχε υπογράψει ο ίδιος με τον Μπαράκ Ομπάμα το 2010 για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων, ο Μεντβέντεφ εκτίμησε ότι σήμερα ο κίνδυνος πυρηνικής σύγκρουσης είναι στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Η συμφωνία αυτή λήγει τον Φεβρουάριο του 2026, και το μέλλον της παραμένει αβέβαιο.
Σε ανάρτησή του στο Telegram, επέκρινε τη Γαλλία και τη Βρετανία για τη ρητορική τους γύρω από τα πυρηνικά, χαρακτηρίζοντας τις ικανότητές τους «πενιχρές» και κάνοντας λόγο για επικίνδυνο παιχνίδι με τη φωτιά. Υποστήριξε ότι ακόμα κι αν τελείωνε ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο πυρηνικός αφοπλισμός τις επόμενες δεκαετίες είναι ανέφικτος.
«Ο κόσμος θα δημιουργήσει νέα, ακόμα πιο καταστροφικά όπλα, και νέες χώρες θα αποκτήσουν πυρηνικά οπλοστάσια», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η Ρωσία και οι ΗΠΑ κατέχουν σχεδόν το 88% των πυρηνικών όπλων παγκοσμίως, με άλλες πυρηνικές δυνάμεις να περιλαμβάνουν την Κίνα, τη Γαλλία, τη Βρετανία, την Ινδία, το Πακιστάν, το Ισραήλ και τη Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με τη Federation of American Scientists. Οι δηλώσεις του Μεντβέντεφ αντικατοπτρίζουν τη σκληρή γραμμή που ακολουθεί πλέον το Κρεμλίνο, και τονίζουν την αυξανόμενη ανησυχία για μια νέα, πιο επικίνδυνη εποχή πυρηνικού ανταγωνισμού.
Δείτε Επίσης:
- Ξεμένουν από Χάκερ οι ΗΠΑ