- Συνέντευξη στο Θάνο Χερχελετζή
Ένας από τους πιο ιστορικούς Οργανισμούς της Θεσσαλονίκης που εσαεί υπερασπίζεται και αναδεικνύει την ιστορία της Μακεδονίας, η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, επενδύει στη νεολαία και στρέφεται στην ψηφιακή τεχνολογία. Την περασμένη εβδομάδα, μετά την ολοκλήρωση των αρχαιρεσιών, συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο διοικητικό συμβούλιο της Εταιρείας. Στη θέση του προέδρου αναδείχθηκε εκ νέου ο Δρ. Βασίλειος Ν. Πάππας, ο οποίος μιλά στην εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» για τις προτεραιότητες και τους στόχους της νέας διοίκησης της Εταιρείας.
Ποια είναι η πιο μεγάλη πρόκληση που καλείται να διαχειριστεί το νέο διοικητικό συμβούλιο κατά τη θητεία του;
Πολλές και ενδιαφέρουσες είναι οι προκλήσεις του νέου διοικητικού συμβουλίου που ξεκινά με σχεδιασμό πρωτοβουλιών να προσεγγίσει τα μέλη της και να δραστηριοποιήσει ιδιαίτερα τις νεότερες ηλικίες. Η επένδυση στη νεολαία, η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και η συμμετοχή της σε δράσεις για την ιστορία και τον πολιτισμό της Μακεδονίας πιστεύουμε ως νέα διοίκηση, ότι αποτελεί την καλύτερη παρακαταθήκη για ένα λαμπρό και ευοίωνο μέλλον της Μακεδονίας και της Ελλάδος μας. Με δυο λόγια, να εμφυσήσουμε στους νέους την αγάπη για την Μακεδονία. Και μάλιστα αυτή τη στιγμή με την ψηφιοποίηση του πολυποίκιλου υλικού που διαθέτει η Εταιρεία και με δραστηριότητες που θα φιλοξενήσει (εκδόσεις, διαλέξεις, ημερίδες, συνέδρια, εκθέσεις κλπ).
Σε ποια φάση βρίσκεται το εγχείρημα ψηφιοποίησης του αρχειακού, βιβλιογραφικού υλικού και του ψηφιακού μουσείου της ΕΜΣ;
Βρισκόμαστε στη φάση του ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού. Κατατέθηκαν οι προσφορές που αξιολογούνται από την Κοινωνία της Πληροφορίας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης ως προς τα τεχνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά τους. Πολύ σύντομα ακολουθεί η επιλογή του αναδόχου και στη συνέχεια η έναρξη του φυσικού αντικειμένου του έργου. Σε αυτά τα περιθώρια υπάγονται και το συνολικό απόθεμα όπως και το ψηφιακό μουσείο που θα δημιουργηθεί για το ελληνικό και ξένο κοινό, ειδικότερα για τον εκπαιδευτικό κόσμο.
Παλαιότερα οι απόδημοι Μακεδόνες μέσω του Κέντρου Αποδήμων Μακεδόνων ενίσχυσαν σημαντικά τους δεσμούς τους με την πατρίδα. Πιστεύετε ότι οι συνθήκες σήμερα είναι κατάλληλες και ενδεχομένως απαιτούν την επαναλειτουργία του;
Το Δίκτυο Επικοινωνίας Ομογενών Μακεδόνων (ΔΕΟΜ) που ιδρύθηκε ύστερα από εισήγησή μου (ως Γεν. Γραμματέας της Εταιρείας) το 2016, αποτελεί Τμήμα και στεγάζεται στον 5ο όροφο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, υποστηριζόμενο γραμματειακά από το Τμήμα Ιστοσελίδας της Εταιρείας. Αποτελεί δε συνέχεια του από ετών λειτουργούντος και εν συνεχεία παυθέντος Κέντρου Αποδήμων Μακεδόνων. Σκοπός του είναι μέσα από το εθνικό, επιστημονικό και πολιτιστικό έργο της Εταιρείας με τους απανταχού της γης Μακεδόνες και τους εν γένει-Έλληνες της Διασποράς να συνεχίσει τη συνεργασία με την μητροπολιτική Ελλάδα σε σημαντικές δράσεις.
Ποια είναι η συμβολή της ΕΜΣ στην Παιδεία και την εκπαίδευση; Είναι ανοιχτή στην εκπαιδευτική κοινότητα η ΕΜΣ και με ποιους τρόπους;
Η ΕΜΣ πέραν των καθιερωμένων ετησίως επετειακών εκδηλώσεων για την Παλιγγενεσία του 1821, το έπος του ΄40 και τον Μακεδονικό Αγώνα πραγματοποιεί σειρά εκδηλώσεων που απευθύνεται στους χώρους της Εκπαίδευσης, συνεργαζόμενη άμεσα με τα Ανώτατα Πνευματικά Ιδρύματα, που εδρεύουν στη Θεσσαλονίκη και πανελλαδικά, επιστημονικούς φορείς, την Εκπαίδευση Κεντρικής Μακεδονίας, την Εκκλησία και παρεμφερείς Συλλόγους. Διεξάγει Πανελλήνια και Διεθνή Συνέδρια, Ημερίδες και Διαλέξεις στην ιστορική αίθουσα που διαθέτει, λειτουργεί το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, διοργανώνει εκθέσεις στην πλουσιότατη βιβλιοθήκη, όπως επίσης μεγάλη αίσθηση προξενούν οι περιοδικές εκθέσεις στην Πινακοθήκη. Πολλές ακόμη οι διαδραστικές εκδηλώσεις που απευθύνονται σε όλους τους μαθητές, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ακόμη και για τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας. Συμβάλλει καθοριστικά στην έρευνα των σπουδαστών, χορηγεί υποτροφίες και γενικά δίδει ειδικό βάρος ώστε να διευρυνθούν οι ορίζοντες των νέων επιστημόνων.
Ποιο είναι το μήνυμα του νέου διοικητικού συμβουλίου της ΕΜΣ προς τους Μακεδόνες, τους Έλληνες;
Ως νέα Διοίκηση, υποσχόμεθα να συνεχίσουμε τον τίμιο Αγώνα μας, με την ίδια εθνική ευαισθησία. Θα επιμείνουμε με πίστη, όραμα και ασίγαστο πάθος, κατ΄ εξοχήν για τους νέους μας, στους οποίους οφείλουμε να κρατήσουμε ζωντανή και αναλλοίωτη την γνώση της ιστορίας της Μακεδονίας. Παραμένουμε σταθερά προσανατολισμένοι στη διασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας και της προόδου στην ευρύτερη περιοχή μας και εκφράζουμε την αγωνία των λαών της να ζήσουν ελεύθεροι, σε πορεία μιας σταθερής ανάπτυξης. Το μέλλον όλων μας είναι η Πατρίδα.