Πάνω από 12,5 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν πέρυσι οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές επιχειρήσεων, καθώς πραγματοποιήθηκαν 123 συναλλαγές με μέσο ύψος τα 101.000.000 ευρώ.
Σύμφωνα με την έρευνα «Εξαγορές και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων στην Ελλάδα το 2024» της PwC Ελλάδας, 99 συναλλαγές αφορούσαν πλειοψηφικά πακέτα και η αξία τους ανήλθε συνολικά σε 11,1 δισ. ευρώ, 24 συναλλαγές μειοψηφικών πακέτων ανήλθαν στα 1,4 δισ. ευρώ, ενώ οι πέντε μεγαλύτερες άγγιξαν σε αξία τα 4,6 δισ. ευρώ, διπλάσιες σε σχέση με το 2023.
Οι συναλλαγές εξαγορών και συγχωνεύσεων παρουσιάζουν αμείωτο ενδιαφέρον στην Ελλάδα και το 2025, καθώς αναμένεται να ξεπεράσουν τα επίπεδα του 2024, με ήδη υπογεγραμμένες ή υπό διαπραγμάτευση συναλλαγές άνω των 7,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,4 δισ. ευρώ αφορούν ιδιωτικοποιήσεις. Παράλληλα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι πωλήσεις των ΜΕΔ (Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων) θα ξεπεράσουν τα 12 δισ. ευρώ λογιστικής αξίας, καθώς εκκρεμεί η ολοκλήρωση συμφωνηθεισών συναλλαγών.
Τα συνολικά κεφάλαια που προσέλκυσαν οι ελληνικές επιχειρήσεις το 2024 άγγιξαν τα 20,7 δισ. ευρώ (από 8,4 δισ. ευρώ το 2023), εκ των οποίων:
- τα 12,5 δισ. ευρώ προέκυψαν από εξαγορές και συγχωνεύσεις (Ε&Σ),
- 1,3 δισ. ευρώ αφορούν εταιρικά ομόλογα,
- 0,7 δισ. ευρώ από αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ),
- 6,2 δισ. ευρώ έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις.
Επιπλέον, οι συναλλαγές Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) στην πρωτογενή και δευτερογενή αγορά ανήλθαν σε 5,3 δισ. ευρώ λογιστικής αξίας.
Σύμφωνα με τη μελέτη, το ενδιαφέρον για εξαγορές και συγχωνεύσεις το 2024 μετατοπίστηκε από τις μικρές επιχειρήσεις της χώρας στη μεσαίες. Σε αυτή την κατηγορία των μεσαίων, από τις έξι συναλλαγές το 2023, πέρυσι οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις εκτοξεύθηκαν στις 50. Σημαντική ήταν και η αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος σε πολύ μεγάλες εταιρίες, καθώς από τις έξι συναλλαγές το 2023 ανέβηκαν πέρυσι στις 17.
Το 2024 ο αριθμός των συναλλαγών μεταξύ 50.000.000 – 100.000.000 ευρώ αυξήθηκε κατά 44 σε σχέση με το 2023, λόγω της στροφής του ενδιαφέροντος των επενδυτών σε μεγαλύτερης αξίας συναλλαγές. Αντίθετα, ο αριθμός των συναλλαγών μεταξύ 10.000.000 – 50.000.000 ευρώ μειώθηκε κατά 52 συναλλαγές σε σχέση με το 2023 (βλέπε πίνακα).
Η αξία των ιδιωτικοποιήσεων του 2024 ανήλθε συνολικά σε 6,2 δισ. ευρώ κυρίως λόγω της διάθεσης του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο Χρηματιστήριο Αθηνών (785.000.000 ευρώ), της νέας σύμβασης παραχώρησης της Αττικής Οδού (3,3 δισ. ευρώ), καθώς και της αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από τις συστημικές τράπεζες (2 δισ. ευρώ).
Σε ένα περιβάλλον αυξημένου πληθωρισμού και υψηλών επιτοκίων οι επενδυτές στήριξαν τις ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες άντλησαν κεφάλαια ύψους 2,2 δισ. ευρώ από το Χρηματιστήριο Αθηνών. Οι πρωτογενείς δημόσιες προσφορές ανήλθαν σε 833,8 εκατ. ευρώ, ενώ τα εταιρικά ομόλογα έφτασαν τα 1,3 δισ. ευρώ. Μάλιστα, το 2024 οι ελληνικές επιχειρήσεις προσέλκυσαν υπερδιπλάσια κεφάλαια από στρατηγικούς επενδυτές σε σχέση με το 2023.
Απογείωση των ΑΠΕ
Το 2024 η αξία των συναλλαγών στους κλάδους των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και της Ενέργειας σημείωσε ιστορικό υψηλό, με την αγορά να γίνεται πιο ισχυρή, καθώς πραγματοποιήθηκαν 17 συναλλαγές, συνολικής αξίας 3,6 δισ. ευρώ.
Την τελευταία τριετία (2022-2024) το ενδιαφέρον για εξαγορές και συγχωνεύσεις στο κλάδο των ΑΠΕ εκτινάχθηκε και συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, συμβαδίζοντας με την ευρύτερη ανάγκη μετάβασης σε καθαρότερες πηγές ενέργειας. Οι μεγάλες εταιρίες ενέργειας έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους σε επενδύσεις στις ΑΠΕ, λόγω και των διαθέσιμων πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τις επιταγές της ενεργειακής μετάβασης.
Πρωταγωνιστούν τεχνολογία, τραπεζικός κλάδος και ναυτιλία
Στον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών πραγματοποιήθηκαν το 2024 17 συναλλαγές συνολικής αξίας 3,3 δισ. ευρώ, μέσα από τις οποίες υλοποιήθηκαν η ιδιωτικοποίηση των ελληνικών τραπεζών και η σταδιακή αποχώρηση του ΤΧΣ.
Η πορεία του κλάδου χαρακτηρίζεται από αυξημένη κινητικότητα ήδη από το 2022 και οι τελευταίες εξελίξεις -τα placements της Τράπεζας Πειραιώς και της Εθνικής στο Χρηματιστήριο Αθηνών- συνιστούν σημάδι σταθερότητας και ανάπτυξης για την οικονομία.
Στον κλάδο ΤΜΤ (Τηλεπικοινωνίες, ΜΜΕ και Τεχνολογία), με την τεχνολογία να πρωταγωνιστεί, υλοποιήθηκαν 15 συναλλαγές συνολικής αξίας 1,9 δισ. ευρώ, με τους μεγάλους παίκτες της αγοράς να ενισχύουν τη θέση τους ενώνοντας τις δυνάμεις τους, αλλά και μέσω εξαγορών μικρότερων εταιριών.
Στη ναυτιλία, το 2024 πραγματοποιήθηκαν τέσσερις συναλλαγές συνολικής αξίας 1,1 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα πλέον ελέγχει πάνω από το 20% της παγκόσμιας ναυτιλίας, ενώ μόλις τον τελευταίο χρόνο η χωρητικότητα των υπό ναυπήγηση πλοίων αυξήθηκε κατά 65%. Η ισχνή επενδυτική κινητικότητα των τελευταίων ετών στον κλάδο φαίνεται να ανακάμπτει δυναμικά.
Οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις στις οποίες εμπλέκονται Εταιρείες Ιδιωτικών Επενδυτικών Κεφαλαίων (Private Equity) άγγιξαν τα 1,7 δισ. ευρώ (το 13,7% της συνολικής αξίας των συναλλαγών του έτους), με 23 συναλλαγές να αφορούν επενδύσεις σε ελληνικές εταιρίες, οι περισσότερες εκ των οποίων πραγματοποιήθηκαν στον κλάδο της αναψυχής, στον εκπαιδευτικό τομέα και σε startups (βλέπε πίνακα).
*πηγή: «κυριακάτικη δημοκρατία»