Σε μια πρωτοφανή κίνηση που σηματοδοτεί μια σημαντική στροφή στις περιφερειακές δυναμικές, ο υπουργός Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Χαλίντ μπιν Σαλμάν, προσγειώθηκε στην Τεχεράνη στις 17 Απριλίου 2025, για μια επίσημη διπλωματική επίσκεψη. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη ανώτατου Σαουδάραβα αξιωματούχου στο Ιράν εδώ και πάνω από μια δεκαετία, ένα γεγονός που χαρακτηρίστηκε από αναλυτές ως «πολιτικός σεισμός» στην περιοχή του Κόλπου.
Ιστορικό Πλαίσιο: Από Αντιπαλότητα σε Προσέγγιση
Η Σαουδική Αραβία και το Ιράν, δύο από τις ισχυρότερες δυνάμεις της Μέσης Ανατολής, έχουν μακρά ιστορία αντιπαλότητας, με συγκρούσεις που τροφοδοτούνταν από θρησκευτικές, πολιτικές και γεωπολιτικές διαφορές. Η ρήξη των διπλωματικών σχέσεων το 2016, μετά την εκτέλεση του Σαουδάραβα κληρικού Νιμρ αλ-Νιμρ και την επίθεση στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη, έφερε τις σχέσεις στο ναδίρ. Ωστόσο, η αποκατάσταση των διπλωματικών δεσμών το 2023, με την μεσολάβηση της Κίνας, άνοιξε τον δρόμο για σταδιακή επαναπροσέγγιση.[]
(https://gr.euronews.com/2023/03/10/apokatestisan-diplmatikes-sxeseis-to-iran-kai-i-saoudiki-aravia)
Η επίσκεψη του πρίγκιπα Χαλίντ έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς το Ιράν ετοιμάζεται για τον δεύτερο γύρο πυρηνικών συνομιλιών με τις Ηνωμένες Πολιτείες στη Ρώμη, στις 19 Απριλίου 2025. Οι συνομιλίες αυτές, που ξεκίνησαν στο Ομάν στις 12 Απριλίου, επικεντρώνονται στο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και έχουν προκαλέσει έντονο διεθνές ενδιαφέρον.
Οι Στόχοι της Επίσκεψης
Επισήμως, η επίσκεψη του πρίγκιπα Χαλίντ αποσκοπεί στην ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ριάντ και Τεχεράνης. Σύμφωνα με ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο Σαουδάραβας υπουργός συναντήθηκε με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ιρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, υποστράτηγο Μοχάμαντ Μπαγκερί, για να συζητήσουν διμερείς αμυντικούς δεσμούς και περιφερειακές εξελίξεις.
Ανεπίσημα, η επίσκεψη αποτελεί στρατηγική κίνηση της Σαουδικής Αραβίας να τοποθετηθεί ως βασικός παίκτης στη γεωπολιτική σκακιέρα της Μέσης Ανατολής, ιδιαίτερα ενόψει των πυρηνικών διαπραγματεύσεων του Ιράν με τις ΗΠΑ. Το Ριάντ, που παρακολουθεί στενά την πυρηνική δραστηριότητα του Ιράν, έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι θα επιδιώξει αντίστοιχες δυνατότητες εάν η Τεχεράνη αποκτήσει πυρηνικό όπλο. Η επίσκεψη φαίνεται να στέλνει ένα μήνυμα τόσο προς το Ιράν όσο και προς τη διεθνή κοινότητα: η Σαουδική Αραβία δεν προτίθεται να παραμείνει στο περιθώριο.
Το Πυρηνικό Παιχνίδι και η Περιφερειακή Σταθερότητα
Η χρονική στιγμή της επίσκεψης δεν είναι τυχαία. Οι πυρηνικές συνομιλίες μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ, που χαρακτηρίστηκαν ως «εποικοδομητικές» στον πρώτο γύρο στο Ομάν, βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο. Το Ιράν επιμένει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει ειρηνικούς σκοπούς, ενώ οι ΗΠΑ, υπό την πίεση της κυβέρνησης Τραμπ, απειλούν με στρατιωτική δράση εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία.
Η Σαουδική Αραβία, από την πλευρά της, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συμμετάσχει σε οποιαδήποτε επίθεση κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν και δεν θα επιτρέψει τη χρήση του εδάφους της για τέτοιες επιχειρήσεις. Αυτή η στάση, σε συνδυασμό με την επίσκεψη του πρίγκιπα Χαλίντ, υποδηλώνει μια προσπάθεια του Ριάντ να προωθήσει την αποκλιμάκωση και να διασφαλίσει ότι η φωνή του θα ακουστεί σε οποιαδήποτε περιφερειακή διευθέτηση.
Η Κινεζική Σκιά και οι BRICS
Η προσέγγιση Σαουδικής Αραβίας και Ιράν δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς την επιρροή εξωτερικών δυνάμεων, ιδιαίτερα της Κίνας. Το Πεκίνο, που διευκόλυνε την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων το 2023, συνεχίζει να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην περιοχή, προωθώντας τη σταθερότητα στον Περσικό Κόλπο για να εξασφαλίσει τον ενεργειακό του εφοδιασμό. Η συμμετοχή και των δύο χωρών στους BRICS ενισχύει περαιτέρως τη συνεργασία τους, αλλάζοντας τα δεδομένα στη Μέση Ανατολή και μειώνοντας την επιρροή των παραδοσιακών δυτικών δυνάμεων.
Επιπτώσεις και Μελλοντικές Προοπτικές
Η επίσκεψη του πρίγκιπα Χαλίντ μπιν Σαλμάν στην Τεχεράνη αποτελεί ένα ορόσημο στις σχέσεις Σαουδικής Αραβίας-Ιράν και στέλνει ένα σαφές μήνυμα για την πρόθεση του Ριάντ να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στις περιφερειακές εξελίξεις.
Δείτε επίσης:
- Μαχητές της Ειρήνης στον Λευκό Οίκο: Πώς απέτρεψαν τον πόλεμο με το Ιράν
- Στην Ρώμη ο β’ γύρος συνομιλιών ΗΠΑ – Ιράν για τα πυρηνικά