Τις εντυπώσεις των ντόπιων αλλά και των επισκεπτών του Ναυπλίου έχει κερδίσει μια μοναδική, ολόσωμη απεικόνιση του αγίου Παϊσίου, του σύγχρονου θαυματουργού και πολύ αγαπητού αγίου της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Στην ιστορική πόλη του Ναυπλίου, ανάμεσα στην ιστορία, στην παράδοση και στις μνήμες της πρώτης πρωτεύουσας της Ελλάδος, δημιουργήθηκε από τρεις Ελληνες καλλιτέχνες, στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας, μία από τις πιο συγκινητικές και πνευματικά φορτισμένες απεικονίσεις του αγίου Παϊσίου, και αδιαμφισβήτητα συνιστά ένα έργο που συνδέει την τέχνη με τη βαθιά πίστη. Πρόκειται για μια μοναδική απεικόνιση του αγίου Παϊσίου -σε φυσικό μέγεθος-, η οποία «στέκεται» έξω από το παρεκκλήσι του αγίου, σε έναν χώρο που έχει διαμορφωθεί όπως ακριβώς ήταν η καλύβη ή «πνευματική παλαίστρα» του γέροντα, η Παναγούδα στο Αγιον Ορος.
Ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Ναυπλίου π. Ελευθέριος Μίχος αναφέρει ότι έναν χρόνο πριν, στις 18 Μαΐου 2024, ο μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος εγκαινίασε στον αύλειο χώρο του ναού ένα παρεκκλήσι στη μνήμη του αγίου Παϊσίου, το οποίο κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου από τις δωρεές των πιστών και την αγάπη τους προς τον άγιο. Μάλιστα, είναι το μοναδικό παρεκκλήσι του αγίου Παϊσίου σε ολόκληρη την Αργολίδα. Εξω από το εκκλησάκι υπάρχει ένα μεγάλο δέντρο, και έτσι γεννήθηκε η ιδέα να διαμορφωθεί ο χώρος ώστε να θυμίζει την Παναγούδα, το κελί δηλαδή του γέροντα στο Περιβόλι της Παναγιάς, το Αγιον Ορος.
«Τοποθετήσαμε έξω από το παρεκκλήσι κορμούς δέντρων, διότι θέλαμε να δημιουργήσουμε μία αναπαράσταση του κελιού του αγίου Παϊσίου στο Αγιον Ορος» σημειώνει ο π. Ελευθέριος και συμπληρώνει ότι κατόπιν υπήρξε η ιδέα να δημιουργηθεί μια ολοκληρωμένη μορφή του αγίου Παϊσίου. Η δημιουργία της ολόσωμης μορφής του στο Ναύπλιο δεν ήταν απλώς καλλιτεχνική πρόκληση, αλλά και βαθιά πνευματική αποστολή για τους καλλιτέχνες που την ανέλαβαν. Τρεις άνθρωποι της τέχνης, ο γλύπτης Δημήτρης Μαυρόγιαννης, η αγιογράφος Κατερίνα Μπεκιάρη και ο ζωγράφος Δημήτρης Χατζόπουλος, συνεργάστηκαν με στόχο να αποδώσουν με τον πιο αυθεντικό και ενδελεχή τρόπο την προσωπικότητα του αγίου. Το έργο δημιουργήθηκε αφιλοκερδώς και ήταν αποτέλεσμα της βαθιάς πίστης και αφοσίωσης των καλλιτεχνών. Ολοκληρώθηκε σε μόλις είκοσι μέρες με γύψο καλλιτεχνίας και ανεξίτηλα χρώματα, ώστε να μην επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες.
Ο π. Ελευθέριος περιγράφει ότι πρόκειται για ένα έργο φυσικού μεγέθους, περίπου 1,70 μ., το οποίο κέρδισε τις εντυπώσεις κατά την πανήγυρη του ιερού ναού, την 25η Μαρτίου, στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες πιστοί από όλη την Πελοπόννησο, και όχι μόνο. «Σχεδόν όλοι πέρασαν μπροστά από το έργο και περίμεναν καρτερικά να φωτογραφηθούν μαζί του» τονίζει ο προϊστάμενος του ναού και υπογραμμίζει: «Η αποδοχή ήταν μεγάλη, με θαυμασμό και ενθουσιασμό από τους πιστούς».
Οι προσκυνητές έκαναν λόγο για μια ολόσωμη μορφή του αγίου η οποία δεν είναι απλώς μια παραδοσιακή εικόνα, αλλά μια ιδιαίτερη αναπαράσταση που αποπνέει ένα αίσθημα ζωντάνιας και αγιότητας. Στο έργο αυτό, ο άγιος Παΐσιος απεικονίζεται σε πλήρη διάσταση, με το χαρακτηριστικό του σκούρο ράσο και την ήρεμη έκφραση του προσώπου του, που μεταφέρει την εσωτερική του γαλήνη και την ταπεινότητα. Πολλοί από αυτούς σε σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξέφρασαν τη συγκίνησή τους, επειδή, όπως τόνισαν, τους δόθηκε η δυνατότητα να «αισθανθούν» την παρουσία του αγίου. Επίσης, ο π. Ελευθέριος κάνει γνωστό ότι ήδη έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για εκπαιδευτική επίσκεψη αρκετά σχολεία της περιοχής, και όχι μόνο.

Ο π. Ελευθέριος, βέβαια, θέλησε να διευκρινίσει και να επισημάνει ότι αυτό το έργο ενισχύει την πίστη των ανθρώπων, αλλά δεν έχει λατρευτική χρήση. «Θα πρέπει να τονίσουμε ότι δεν πρόκειται για άγαλμα, καθώς δεν αποδίδεται λατρεία στον άγιο, όπως συμβαίνει σε άλλες θρησκείες. Το έργο είναι μια αναπαράσταση, όπως αυτές που βλέπουμε σε μουσεία, για παράδειγμα, του Γρηγορίου Ε’ ή του Παλαιών Πατρών Γερμανού. Δεν έχει θρησκευτική χρήση και βρίσκεται εκτός του ναού χωρίς φωτοστέφανο» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο π. Ελευθέριος. Αυτή η εικόνα του αγίου Παϊσίου δεν είναι απλώς ένα καλλιτεχνικό έργο, αλλά ένα θρησκευτικό σύμβολο που γεμίζει τους πιστούς με ειρήνη και αναζωογονεί την πίστη τους.
Ενώ η περιοχή του Ναυπλίου, λοιπόν, είναι ήδη γνωστή για την ιστορία και τα μνημεία της, αυτή η πνευματική προσθήκη ενισχύει την πολιτιστική αξία της πόλης, κάνοντάς την ένα μοναδικό σημείο προορισμού για όσους αναζητούν βαθιά πνευματική εμπειρία.

“Ενώ η περιοχή του Ναυπλίου, λοιπόν, είναι ήδη γνωστή για την ιστορία και τα μνημεία της, αυτή η πνευματική προσθήκη ενισχύει την πολιτιστική αξία της πόλης, κάνοντάς την ένα μοναδικό σημείο προορισμού για όσους αναζητούν βαθιά πνευματική εμπειρία.”
Άξιοι!