Η εφημερίδα The Greek Herald της Αυστραλίας, που είναι η μεγαλύτερη καθημερινή ελληνική εφημερίδα στην αγγλική γλώσσα, δημοσίευσε ένα άρθρο για την πιθανότητα επέκτασης των θαλάσσιων ζωνών της Ελλάδας στο Αιγαίο πέρα από τα έξι ναυτικά μίλια, στα οποία έχει περιορίσει τη χώρα μας η Κυβέρνηση Μητσοτάκη «ακρωτηριάζοντας» την εθνική μας κυριαρχία.
Ουσιαστικά αυτό που αναφέρει… κομψά η εφημερίδα, επιβεβαιώνοντας την εθνική μειοδοσία, είναι ότι δεν πρόκειται να γίνει μια τέτοια κίνηση, καθώς εκτός από τις «ανησυχίες» της Τουρκίας, υπάρχουν «δισταγμοί» και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των βασικών συμμάχων του ΝΑΤΟ.
Δισταγμοί και φόβοι ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να κλιμακώσει τις εντάσεις με την Άγκυρα, σε μια περίοδο που η περιφερειακή σταθερότητα δοκιμάζεται από άλλες γεωπολιτικές εξελίξεις.
- Το δημοσίευμα της εφημερίδας The Greek Herald:
Η πρόταση της Ελλάδας να επεκτείνει τις θαλάσσιες ζώνες της στο Αιγαίο φέρεται να αντιμετωπίζει διπλωματικές τριβές, με ανησυχίες που εκφράζονται τόσο από τους συμμάχους όσο και από τους γείτονες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και τις πιθανές περιφερειακές επιπτώσεις μιας τέτοιας κίνησης.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται ελληνικούς διπλωματικούς κύκλους, η Αθήνα ζυγίζει προσεκτικά τις επιλογές της πριν γίνει οποιαδήποτε επίσημη ανακοίνωση σχετικά με την επέκταση των χωρικών υδάτων πέρα από τα τρέχοντα έξι ναυτικά μίλια.
Ενώ η Ελλάδα διατηρεί το κυρίαρχο δικαίωμά της να επεκταθεί στα 12 ναυτικά μίλια σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, οι πολιτικές ευαισθησίες στην περιοχή -ιδιαίτερα με την Τουρκία- παραμένουν κεντρικό ζήτημα.
Η Άγκυρα έχει προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο θα αντιμετωπίζεται ως casus belli ή αιτία πολέμου.
Αν και η Ελλάδα είχε προηγουμένως επεκτείνει τις θαλάσσιες ζώνες της στο Ιόνιο Πέλαγος, το Αιγαίο είναι μια πολύ πιο περίπλοκη και αμφισβητούμενη περιοχή, τόσο γεωγραφικά όσο και πολιτικά.
Εκτός από τις ανησυχίες της Τουρκίας, υπάρχουν και δισταγμοί εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των βασικών συμμάχων του ΝΑΤΟ, οι οποίοι φοβούνται ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να κλιμακώσει τις εντάσεις σε μια περίοδο που η περιφερειακή σταθερότητα δοκιμάζεται από άλλες γεωπολιτικές εξελίξεις.
Οι Έλληνες αξιωματούχοι ούτε επιβεβαίωσαν ούτε διέψευσαν πρόσφατες αναφορές για συγκεκριμένο σχέδιο που τέθηκε ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. Ωστόσο, τονίζουν ότι η Ελλάδα συνεχίζει να διεκδικεί τα δικαιώματά της σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και θα ενεργήσει με σύνεση και στρατηγική προνοητικότητα.
Η συζήτηση έρχεται εν μέσω μιας ευρύτερης επανεκτίμησης των προτεραιοτήτων εξωτερικής πολιτικής και της θαλάσσιας στρατηγικής της Ελλάδας, καθώς η χώρα ενισχύει τον ρόλο της στους περιφερειακούς διαδρόμους ασφάλειας και ενέργειας.
Δείτε επίσης:
- Ελληνοτουρκική «ναυμαχία» στην εποχή Τραμπ!
- Πέτρος Δ. Καψάσκης: «Για να έχεις στρατηγικό βάθος, πρέπει πρωτίστως να έχεις πολιτισμικό βάθος»
- Ώρα ενεργοποιήσεως του νόμου Μανιάτη για την ανακήρυξη της ΑΟΖ!