Σε κρίσιμο σημείο φαίνεται πως βρίσκονται οι διεθνείς προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσύρθηκαν αιφνιδίως από τις ειρηνευτικές συνομιλίες που ήταν προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν στο Λονδίνο. Αιτία; Η σταθερή άρνηση του Κιέβου να δεχθεί την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος.
Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, επρόκειτο να συμμετάσχει στη συνάντηση με αξιωματούχους από την Ουκρανία, τη Βρετανία και την Ε.Ε., όμως, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τάμι Μπρους, ακύρωσε τη συμμετοχή του επικαλούμενος «ζητήματα προγραμματισμού». Τελικά, το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου επιβεβαίωσε την αναβολή της συνάντησης, ανακοινώνοντας ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν σε τεχνικό επίπεδο, κεκλεισμένων των θυρών.
Από την Ινδία, όπου βρίσκεται, ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζ. Ντ. Βανς ξεκαθάρισε: «Έχουμε καταθέσει μια σαφή πρόταση σε Ρωσία και Ουκρανία. Τώρα είναι η στιγμή να πουν “ναι” ή να αποχωρήσουμε από τη διαδικασία. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε».
Την εκπροσώπηση των ΗΠΑ στο Λονδίνο ανέλαβε τελικά ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ για την Ουκρανία, Κιθ Κέλογκ. Οι διαπραγματεύσεις στη βρετανική πρωτεύουσα ακολουθούν τις πρόσφατες συνομιλίες στο Παρίσι, όπου οι ΗΠΑ παρουσίασαν ένα προσχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας.
Σύμφωνα με πηγές του CNN, το σχέδιο περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός στις γραμμές του μετώπου και αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία – εξέλιξη που θα ανέτρεπε τη μέχρι τώρα επίσημη πολιτική των ΗΠΑ εδώ και μια δεκαετία.
Ωστόσο, ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα: «Η Ουκρανία δεν θα αναγνωρίσει ποτέ νομικά την κατοχή της Κριμαίας. Δεν υπάρχει περιθώριο συζήτησης. Είναι αντισυνταγματικό», δήλωσε με κατηγορηματικό τόνο.
Το μέτωπο στο πεδίο, πάντως, παρέμεινε ενεργό. Μετά από μια σύντομη εκεχειρία το Πάσχα, οι συγκρούσεις αναζωπυρώθηκαν. Την Τετάρτη, εννέα άμαχοι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 30 τραυματίστηκαν από επίθεση ρωσικού drone σε λεωφορείο κοντά στη Μαρχανέτς, στη Δνιπροπετρόφσκ.
Η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να πιέζει για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο ο Τραμπ έχει ήδη δηλώσει ότι οι ΗΠΑ «δεν θα μείνουν σε αυτή τη διαδικασία για πάντα, αν δεν υπάρχει θέληση για ειρήνη».
Ο ειδικός απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ, αναμένεται να μεταβεί σύντομα στη Μόσχα για συνομιλίες με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, επιδιώκοντας τη συνέχιση του διαλόγου, παρά τα αγκάθια.
Προς το παρόν, όμως, ο πόλεμος δείχνει να έχει επιστρέψει στη σκληρή πραγματικότητα του πεδίου – και η ειρήνη, πάλι, μοιάζει μακρινή.
Δείτε Επίσης:
τελικό καλα θα κάνουν οι ΗΠΑ οχι μονο να εγκαταλείψουν την Ουκρανια εντελώς στην τυχη της, αλλα να αποχωρήσουν στρατιωτικά και απο ολην την Ε.Ε, είναι χαζο να δαπανώνται εκατομμύρια δολάρια για να εχει στρατο στην Ε.Ε, υπάρχουν πολύ ποιο σοβαρές προτεραιότητες, ας καθίσουν οι ‘πολεμοχαρείς’ της Ε.Ε και Ζελενσκι, να συζητούν και να συντηρούν τον πόλεμο θυσιάζοντας εκατομμύρια ψυχες στην δίνη του πολέμου, εως οτου ο Ουκρανικος λαος βαρεθεί την ηλίθια θυσία και διώξει τους πολεμοχαρείς της Ε.Ε, καλώντας έπειτα της ΗΠΑ να μετέχουν στην οποια μεταπολεμικά κατάσταση.!!!